21. do 30. z 7321
-
8-05-2010, 09:30 #21
Odp: zdrowie majowych dzieciaczków
Tiger no właśnie ma podobno jeszcze tę maź płodową, pstrykam mu disnemar i jak widzę to wyciągam, ale nie wiem czy 2 tygodnie po porodzie jeszcze ta maź mogłaby siedziec w nosku??
Nikita właśnie o to chodzi, że na noc łóżeczko jest przysunięte do naszego łóżka, Mały śpi 40 cm ode mnie, a ja i tak nie słyszę... Ba! Jak kiedyś Go karmiłam i nie przeniosłam do Jego łóżeczka, to podobno uderzyłam Go ręką, on zaczął płakac i dopiero mąż się obudził i Go przeniósł... Teraz już nie czekam aż zaśnie twardo, tylko od razu Go przenoszę.
-
8-05-2010, 09:56 #22
ojej, Estragon, to jak w takiej sytuacji się nie budzisz to znak że jesteś totalnie przemęczona biedactwo! Spróbuj sobie jakąś dodatkową pomoc przy małym załatwić, żebyś mogła trochę bardziej odpocząć, niech to będzie chociaż godzinka w dzień, niech jakaś doświadczona koleżanka do Ciebie zajrzy i pomoże. Albo mamę poproś żeby przez godzinkę się zajęła małym a Ty się prześpij, weź kapiel relaksującą albo zrób coś innego dla Siebie.
Pewnie odpiszesz że mama Ci pomaga przy nim i masz te chwile wytchnienia, ale powiedz szczerze czy w tym czasie relaksujesz się i odpoczywasz czy słuchasz oddechu małego i podskakujesz gdy tylko miauknie?
Daj sobie pomóc, nie wstydź siępowiedzieć że potrzebujesz tej pomocy, a nawet jak ktoś wtedy krzywo spojrzy to zdrowie Twoje i Karolka jest ważniejsze niż czyjeś wymysły
Nie daj sobie wmówić że skoro nie zajmujesz się w 100% małym sama to że jesteś niedobrą matką czy coś takiego! Nic z tych rzeczy! Ja usłyszałam kilkakrotnie że "Dawniej kobiety musiały sobie radzić same, z dziećmi, z domem i jeszcze w polu robiły". Ale kto przy tym dodaje że niemowlę godzinami w kołysce płakało bo matka nie miała dla niego czasu? Kto dodaje że mieszkano po kilkanaście osób w jednym pokoju, dziadki, teściowie, rodzeństwo itd., nieraz ktośtam się dzieckiem zajął? Kto wreszcie dodaje ile niemowląt umierało przed skończeniem pierwszego roku życia z powodu złej opieki? No?!
MUSISZ znaleźć czas na odpoczynek, jesteś człowiekiem a nie maszyną. Najważniejsze to kochać swoje dziecko, to ważniejsze niż zawsze czysta pielucha
Ostatnio edytowane przez Nikita84 : 8-05-2010 - 09:59
-
8-05-2010, 18:11 #23
estragon Nikita ma racje! musisz odpocząć!
-
8-05-2010, 19:37 #24
-
8-05-2010, 19:38 #25
u nas trzeba prywatnie i z tego co sie orientuje to w Krakowie tez - estragon coś wiesz na ten temat?
-
8-05-2010, 20:30 #26
-
9-05-2010, 19:05 #27
Dziewczyny mam do was pytanie, bo mojej małej chyba zaczeło ropieć oczko
, narazie przemywam tylko solą fizjologiczna...czy u was też oczka ropieją?
I jeszcze mam takie pytanie czy jak nie zużyję całej fiolki tej wody to nastepnym razem mogę ją użyc czy już lepiej wziąć nowoą??
-
9-05-2010, 19:17 #28
-
9-05-2010, 19:20 #29
-
10-05-2010, 08:04 #30
Reszta do kosza - ja mam psa - to, to co zostaje przecieram na waciku oczy psu :)
BTW - jesli zaczyna cos dziac sie z oczkiem - ropnienie... to trzeba masować ta kuleczkę w kąciku oczka dziecka.
Małym paluszkiem - opuszkiem, pod kanalikiem łzowym jest tak guleczka-kropeczka i tą kropeczkę trzeba masowac (lekko masujac ruchami okręznymi) dla udraznienia kanalika...

1602Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

tyle ze nie trzeba skierowania u nas USG bioderek jest opbowiazkowe,poprostu dzwoni sie do poradni i sie zapisuje chodz kolejki duze bo nawet po 6 tyg

Facebook

Usunięty temat!!!!!!!!!!!!!!
Dzisiaj, 01:09 w Wcześniaki