Strona 3 z 733 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 8 13 23 ... OstatniOstatni
21. do 30. z 7321
Drzewko podziękowań1602Podziękowań

Temat: zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

mamusia synusia:P Avatar estragon
    Wpisów do bloga
    1

Domyślnie Odp: zdrowie majowych dzieciaczków

Tiger no właśnie ma podobno jeszcze tę maź płodową, pstrykam mu disnemar i jak widzę to wyciągam, ale nie wiem czy 2 tygodnie po porodzie jeszcze ta maź mogłaby siedziec w nosku??
    Nikita właśnie o to chodzi, że na noc łóżeczko jest przysunięte do naszego łóżka, Mały śpi 40 cm ode mnie, a ja i tak nie słyszę... Ba! Jak kiedyś Go karmiłam i nie przeniosłam do Jego łóżeczka, to podobno uderzyłam Go ręką, on zaczął płakac i dopiero mąż się obudził i Go przeniósł... Teraz już nie czekam aż zaśnie twardo, tylko od razu Go przenoszę.

Mamusia Kubusia Avatar Nikita84

ojej, Estragon, to jak w takiej sytuacji się nie budzisz to znak że jesteś totalnie przemęczona biedactwo! Spróbuj sobie jakąś dodatkową pomoc przy małym załatwić, żebyś mogła trochę bardziej odpocząć, niech to będzie chociaż godzinka w dzień, niech jakaś doświadczona koleżanka do Ciebie zajrzy i pomoże. Albo mamę poproś żeby przez godzinkę się zajęła małym a Ty się prześpij, weź kapiel relaksującą albo zrób coś innego dla Siebie.
    Pewnie odpiszesz że mama Ci pomaga przy nim i masz te chwile wytchnienia, ale powiedz szczerze czy w tym czasie relaksujesz się i odpoczywasz czy słuchasz oddechu małego i podskakujesz gdy tylko miauknie?

Daj sobie pomóc, nie wstydź siępowiedzieć że potrzebujesz tej pomocy, a nawet jak ktoś wtedy krzywo spojrzy to zdrowie Twoje i Karolka jest ważniejsze niż czyjeś wymysły

Nie daj sobie wmówić że skoro nie zajmujesz się w 100% małym sama to że jesteś niedobrą matką czy coś takiego! Nic z tych rzeczy! Ja usłyszałam kilkakrotnie że "Dawniej kobiety musiały sobie radzić same, z dziećmi, z domem i jeszcze w polu robiły". Ale kto przy tym dodaje że niemowlę godzinami w kołysce płakało bo matka nie miała dla niego czasu? Kto dodaje że mieszkano po kilkanaście osób w jednym pokoju, dziadki, teściowie, rodzeństwo itd., nieraz ktośtam się dzieckiem zajął? Kto wreszcie dodaje ile niemowląt umierało przed skończeniem pierwszego roku życia z powodu złej opieki? No?!

MUSISZ znaleźć czas na odpoczynek, jesteś człowiekiem a nie maszyną. Najważniejsze to kochać swoje dziecko, to ważniejsze niż zawsze czysta pielucha
    Ostatnio edytowane przez Nikita84 : 8-05-2010 - 09:59
    estragon dziękuje za post.

Mój blog robótkowy
    http://nitkinikitki.blogspot.com/

mama

estragon Nikita ma racje! musisz odpocząć!

mama dwóch szkrabów Avatar komi1911

Cytat Napisał asia.k Zobacz post
    W Gorzowie bierzesz skierowanie od pediatry i idziesz do poradni preluksacyjnej (na wizyte czekasz ok miesiaca)
    w moim miescie jest tak samo tyle ze nie trzeba skierowania u nas USG bioderek jest opbowiazkowe,poprostu dzwoni sie do poradni i sie zapisuje chodz kolejki duze bo nawet po 6 tyg

Proszę o 1% dla Krystianka
    KRS 0000037904
    14929 Chrzanowski Krystian

mama

u nas trzeba prywatnie i z tego co sie orientuje to w Krakowie tez - estragon coś wiesz na ten temat?

mamusia synusia:P Avatar estragon
    Wpisów do bloga
    1

Cytat Napisał krewetka Zobacz post
    u nas trzeba prywatnie i z tego co sie orientuje to w Krakowie tez - estragon coś wiesz na ten temat?
    tak pisałam już gdzieś, że w Krakowie tylko prywatnie, ale czasem są organizowane akcje, że robią za free, tylko trzeba polowac

Szczęśliwa mamusia:)
    Wpisów do bloga
    1

Dziewczyny mam do was pytanie, bo mojej małej chyba zaczeło ropieć oczko, narazie przemywam tylko solą fizjologiczna...czy u was też oczka ropieją?

I jeszcze mam takie pytanie czy jak nie zużyję całej fiolki tej wody to nastepnym razem mogę ją użyc czy już lepiej wziąć nowoą??

Fan(ka) Avatar awru

Julita mi położne w szk. rodzenia mówiły, że jak nie zużyjesz całej fiolki to reszta do kosza
    julita1212 dziękuje za post.

Szczęśliwa mamusia:)
    Wpisów do bloga
    1

Cytat Napisał awru Zobacz post
    Julita mi położne w szk. rodzenia mówiły, że jak nie zużyjesz całej fiolki to reszta do kosza
    Dzięki tak właśnie myślałam ale nie byłam pewna...

MAJOWA MAMA 06` Entuzjast(k)a Avatar julienx

Cytat Napisał julita1212 Zobacz post
    Dziewczyny mam do was pytanie, bo mojej małej chyba zaczeło ropieć oczko, narazie przemywam tylko solą fizjologiczna...czy u was też oczka ropieją?

I jeszcze mam takie pytanie czy jak nie zużyję całej fiolki tej wody to nastepnym razem mogę ją użyc czy już lepiej wziąć nowoą??
    Reszta do kosza - ja mam psa - to, to co zostaje przecieram na waciku oczy psu :)

BTW - jesli zaczyna cos dziac sie z oczkiem - ropnienie... to trzeba masować ta kuleczkę w kąciku oczka dziecka.
    Małym paluszkiem - opuszkiem, pod kanalikiem łzowym jest tak guleczka-kropeczka i tą kropeczkę trzeba masowac (lekko masujac ruchami okręznymi) dla udraznienia kanalika...
    calineczkazbajki i julita1212 dziękują za post.

Strona 3 z 733 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 8 13 23 ... OstatniOstatni

Zasady Postowania