1. do 10. z 28
Temat: Zabawy fundamentalne 6-12m-c
-
9-12-2006, 18:10 #1
Zabawy fundamentalne 6-12m-c
Dziewczyny czy korzystacie z zabaw fundalnych? Ja tak i choć są proste to uważam, że naprawdę dają Maluszkowi wiele. Jeśli chcecie to w miarę wolnego czasu będę Wam wrzucać opisy kolejnych zabaw.
A może któraś z Was ma jeszcze te zabawy i też się przyłączy z wrzucaniem.
www.szymciu.blox.pl
www.kuchniakreatywna.blox.pl - gotowanie wg Pięciu Przemian
www.ivka.blox.pl - haftowane pamiątki
-
9-12-2006, 18:46 #2
-
9-12-2006, 21:12 #3
Odp: Zabawy fundamentalne 6-12m-c
Tereska podeślij dla mnie na ivka76@interia.pl

www.szymciu.blox.pl
-
9-12-2006, 21:19 #4
-
9-12-2006, 22:19 #5azikGuest
poprosze również
azik3@wp.pl
-
9-12-2006, 23:02 #6
a co to sązabawy fundametnalne??????
ja też poproszę
ra.kat@wp.pl
-
10-12-2006, 10:23 #7azikGuest
i to jest głowny powód, że zabawy fundamentalne działają - bo sa proste. nasze maluszki (widze też po Piotrku) swietnie naśladują - a to jest okres kiedy ucza sie głownie przez nasladownictwo (bardzo dużo Piotruś przynosi z przedszkola + te cholerne choróbska - stały schemat 5 dniw w przedszkolu i potem 20 dni w domku :( )
-
10-12-2006, 14:20 #8
Wyjaśnienie co to takiego znajdziesz tutaj: http://www.babyboom.pl/niemowleta/ro...amentalne.html
Ja mam część przeznaczoną dla dzieci właściwie od urodzenia do 2 roku życia.
www.szymciu.blox.pl
-
10-12-2006, 14:27 #9
Paluszkowe zabawy
Zabawa kształtująca zmysł dotyku - zalecana od 6 do 12 m-cy
Polega na wykorzystaniu palców i dłoni do zabaw typu "Tu sroczka kaszkę warzyła". Istotne przy tej zabawie jest to, żeby Maluch wzrokowo śledził ruchy, a równocześnie słuchał tekstu rymowanki, no i oczywiście z czasem próbował brać czynny udział w zabawie - przez naśladowanie mimiki, gestów, dźwięków.
Zabawy te rozwijają poczucie własnego ciała, sprawności fizycznej; uczą sposobu inicjowania kontaktu, naśladowania czynności, a kiedyś - inicjowania rozmowy.
Innym wariantem tych zabaw jest inicjowanie danego działania: "Pokaż Szymonku, gdzie sroczka kaszkę warzyła? A gdzie sroczka poleciała?"
Na tym etapie rozwoju Maluszki chętnie pokazują jakie są duże, a także robią "pa pa" na pożegnanie. Powinno się wykorzystywać każdy moment na to żeby Maluch mógł pokazać swoje umiejętności
www.szymciu.blox.pl
-
10-12-2006, 14:31 #10
Rozwijanie zmysłu węchu
Zabawy zalecane od 6 do 12m-ca
Polegają na odpowiednim stymulowaniu zmysłu węchu Maluszka. Można to robić np. za pomocą wacików skropionych perfumami. Chodzi o to, aby najpierw Maluch poznał najbliższe mu zapachy - związane z Rodzicami.
Potem można wprowadzać inne zapachy, np. owoców, kwiatów, cynamonu, gałki muszkatołowej, miodu.
Ważne, aby starać się każdego dnia wprowadzać nowy zapach - wymieniać jego nazwę w chwili kiedy Maluszek może go powąchać.
www.szymciu.blox.pl