reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

midnight

Fanka BB :)
Dołączył(a)
20 Październik 2008
Postów
2 099
Już mi ślina cieknie jak tworzę ten wątek... :-) dziewczyny zachęcam do zamieszczania przepisów na pyszności dla nas.

Miroslava1979 - poprosimy o grochóweczkę.
 
reklama
ZUPA CEBULOWA

6 dużych cebul, 4 ząbki czosnku, 1l wywaru/rosołku, serek żółty gouda ok 20dkg, pieprz, sól, świeża pietruszka

*2 łyżki masła rozpuścić na patelni dodać pokrojone w talarki cebule i na wolnym ogniu zeszklić dodać czosnek , pieprz ,sól podpiec nie spalić!!!

*rosołek przygotować na miesku(nie kostki) dodać zawartość patelni z całym masełkiem stary ser dodać do zupy gotować ok 10min

*starty serek wsypać do miseczki zalać zupą postypać grzankami/lub pokrojoną przypieczoną bagietke posypać pietrouszką
 
KREM POMIDOROWY

2 puszki pomidorów,, 2 gł.cebuli, koncentrat pomidorowy mały, 6 ząbków czosnku, ser żółty gouda na oko:/, śmietanka 30%, chilli, papryka ostra, słodka, bazylia, kubek wywaru lub rosołku.
* pomidory wylewam na patelnie i podsmażam do całkowitego zmięknięcia i lekkiego "przypalenia"-dla zapachu

*osobno podsmażam bazylie z przyprawami(jak kto lubi_ostro lub nie) i cebulką dodaje czosnek

* wywar/rosołek wlewam do puszek po pomidorach zeby je wypłukać

*do przesmażonych już pomidorów dodaje cebulke z przyprawami zalewam kubkiem wywaru i jeszcze gotuję ok 10 min do odparowania nadmiaru( jeżeli dodajecie czosnek lub cebulke w kostkach z knorra to nie dodajemy wywaru/rosołku ale wodę. dodajemy ok 3 łyzeczek koncentratu pomidorowego, dodajemy śmietankę ok 1 dużej łyżki, mieszamy dodajemy starty ser,
Podajemy z grzankami/ryżem/makaronem


****na talerzu układamy makaron/ryż nalewamy krem rozlewamy fantazyjnie roztrzepaną śmietankę układamy trójkąt sera pleśniowego i gałązke bazylii, na koni9ec posypujemy bazylią zmieloną

**** do taleza wlewamy krem rozlewamy śmietanke po całej powierzchni na srodku usypujemy grzanki kawałek sera pleśniowego i pasypujemy bazylią
 
CHIŃSKI ROSOŁEK

dwie piersi z kurczaka, por, 3 duże marchewki, 1 cebula 5 grzybków moon, makaron ryżowy, sos sojowy, chilli, 1/4 kapusta pekińska

*** por i marchewke kroimy w cieniutkie plasterki, cebulę na ćwiartki, szatkujemy kapuste

***gotujemy rosołek na piersiach z kurczaka oraz pokrojonych dodatkach

**moczymy grzybki moon kiedy urosną kroimy je na mniejsze kawałki/ wyciagamy piersi które"szrpiemy na drobne kawałeczki i wrzucamy do zupy razem z grzybkami

*rosołek przyprawiamy sosem sojowym i chilli

do ugotowanego rosołku już na talerzu dodoajemy makaron sojomy posypujemy świerzą pietruszką
 
ŻEBERKA W KAPUŚCIE

1kg zeberek, 3 cebule ok 0,5kg kapusty kiszonej, 40dkg boczku wędzonego, pare suszonych grzybków oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, papryka ostra, słodka, sól,

*kroimy żeberka na ok 10cm kawałki, do miski wlewamy 4 łyżki oliwy wsypujemy zioła prowansalskie ok 1 łyzeczki (czubata), przyprawy wedł€g uznania(papryki słodkiej duuuuużo dla koloru-mieszamy wsadzamy do zalewy po kawałku żebeerek i pbtaczamy w zalewie zawijamy w zamykamy szczelnie miske i do lodówki na noc, w tym czasie odcedzamy kapuste( nie wylewamy ani nie wypijamy wody zostawiamy w jakimś pojemniku!!) do gara i gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego zmięknięcia odstawiamy(jeżeli jest bardzo kwaśna odlewamy wodę, dolewamy nowej i dalej gotujemy), nie odcedzamy... grzybki do wody i zostawiamy na noc

*2 dzień żeberka na patelnie na masełko (ja używam tradycyjnego masła) kiedy się podpieką z jednej i drugiej strony zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu ok 3 godzin!!!

* na patelni podsmażamy cebulkę i boczek (pokrojone w drobną kostką ) w dużej ilości masełkanie przyprawiam w tej chwili.
sprawdzamy czy jest kwaśna jeżeli tak wode z kapusty mozemy wypić jeżeli nie to niestety trzeba dodać do smaku do kapusty. jeżeli jest w smaku ok(indywidualanie) odcedzamy i przekładamy do niej zawartość patelni(cebulka boczek) masełko musi dokładnie obtoczyć kapuste lekko podsmażamy. ja dodaję tradycyjne maggi lub sos sojowy

* na talerz na środek wykładamy kapustę a na niej kładziemy kawałki żeberek
 
GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW

1kg żołądków, śmietanka słodka, mąka, sól, pieprz

*zołądki myjemy i czyścimy- ja odkrawam tłuszcz(nie zeskrobuje tylko usuwam z kawałkiem mięsa) kroimy na 3 zalewamy wodą i na małym ogniu gotujemy ok godziny

**po wypluciu całego dziadostwa oddcedzam czyszcze i zalewam ponownie wodą i gotuję ok 15 min

* na patelni przypalam makę ok 4 łyżek na masałeku jak bułkę tartą

**w garnku powinna zostać woda(tak żeby żołądki wystawały) dodaje mąke i ok 1/3 szklanki śmietanki przyprawiam do smaku i mieszamy do zgęstnienia........
 
ZAPIEKANKA

30dkg sera zółtego 1 piersi z kurczaka, 3 papryki(zielona żołta, czerwona),2 duże cebule, 40dkg, pieczarek, 5 dużych ogórków kiszonych, pół paczki makaronu "rurki" puszka pomidorów, koncentrat pomidorowy, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, sól

*** kroimy w kostke kurczaka, papryki, ogórki , cebulę, obieramy pieczarki i kroimy w talarki

**podsmażamy pokrojone w kostke piersi z kurczakaka

**osobno podsmażamy cebulkę, paprykę, pieczarki, po podsmażeniu dodajemy pomidory z puszki , oraz przyprawy według uznania dolewamy 2 szklanki wody oraz łyżkę koncentaru pomidorowego, pozostawiamy na małam ogniu na 5 min, na koniec dorzucamy ogórka

*Gotujemy makaron

**makaron i mięsą przekładamy do naczynia zaroodpornego i zalewamy sosem na koniec pokrojonym w plastry serem pokrywamy całość

*** wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok 15 min
 
SAJGONKI

papier ryżowy, 4 całe grzybki moon makaron sojowy, ok 4 dużych marchewek, 1kg mięsa mielonego, sos sojowy świartka kapusty pekinskiej

* makaron sojowy moczymy w gorącej wodzie, to samo grzybki moon trzemy marchewke , i szatkujemy kapustkę

* do miski wsadzamy mieso pokrojony makaron pokrojone grzyby w cieniutkie paseczki, startą marchew oraz kapuste dolewamy ok 1,5 łyżki sosu sojowego pieprz -mieszamy

* rozgrzewamy olej do temp 170'C

* papier ryżowy moczymy w letniej wodzie wykładamy na blat, prostujemy i nakładamy farsz zawijamy( po zrobieniu ok 4 wkładamy do rozgrzanego oleju) po ok 4 min gotowe
 
KREWETKI

krewetki obrane mrożone (np.tiger) bagietka, czosnek-główka, pół kostki masła papryka chili w płatkach

*masełko klarujemy na słabym ogniu dodajemy pokrojony w grube plasterki czosnek, płatki papryki wszystko podsmażamy...

*dodajemy zmrożone krewetki ok 5 min podsmażamy na średnim ogniu mieszając

*podajemy w głębokiej miseczce krewetki z masełkiem osobno pokrojoną bagietke bagietkle maczamy w masełku czosnkowym
 
reklama
SAŁATKA KUSKUS

kaszka kuskus, 5 ogórków kiszonych, 20dkg szynka, 30dkgserek żółty gouda, 1/2papryka czerwona majonez, sól, pieprz

*przygotowujemy kaszke kuskus, kroimy w kostke serek, szynke, papryke i ogórki całość dodajemy do kaszki dodajemy ok 3 łyżek majonezu przyprawy...... gotowe
 
Do góry