reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

FASZEROWANE PAPRYKI

***4 duze papryki, 1kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, puszka pomidorów, torebka ryzu,bazylia, pieprz, sól,

***odcinamy górę papryk i je oczyszczamy z pestek, na patelni podsmażamy mięso mielone z cebulą i przyprawami jak kto lubi wstawiamy ryż,

**połowę puszki pomidorów oraz ryż dodajemy do podsmażonego już mięsa całośc przekładamy do papryki papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego(reszte farszu układamy w naczyniu) na patelnie wlewamy reszte pomidorów i dodajemy wody podsmarzamy dodajemy bazylie i sól.
* calość polewamy sosikiem który powstał na patelni na kazdą papryczke nakłądamy plasterek żółtego serai przykrywamy górą papryczki wstawiamy na ok 15 min do piekarnika 190'C
 
reklama
Midnight, ja tą zupkę gotuję "na oko":-) więc napiszę Ci tak mniej wiecej, ok??
A więc:
Składniki: Kość np ze schabu, 3-4 małe marchewki, pietruszka, kawałek selera i kawałeczek pora, ziemniaki, ok 1 1/2 szkl grochu łuskanego, kiełbasa, 1/2 większej cebuli, sól, pieprz, majeranek.

Gotujemy wywar z kości, dodajemy włoszczyznę, gdy wszystko zacznie robić sie miękkie dodajemy obrane i pokrojone w kostke ziemniaki, zaraz po ziemniakach dodajemy groch. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie smażymy cebulke razem z kiełbaską. Po usmażeniu dodajemy do zupy. Wszystko doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem:-)
 
KOKOSANKA Z BRZOSKWINIAMI
Składniki: 8 jajek (rozdzielić żółtka od białek), 6 łyżek cukru, kostka margaryny, 2 szklanki mąki, 2 łyzeczki proszku do pieczenia, puszka brzoskwiń, 30 dkg kokosu, 16 łyżek cukru.

Z żółtek, margaryny, 6 łyżek cukru, proszku do pieczenia i mąki zarobić ciasto. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Na ciasto wyłożyć brzoskwinie pokrojone w cząsteczki, Ubić białka z 16 łyżkami cukru, dodać kokos, wymieszać. Tą masę wyłożyć na brzoskwinie. Piec w temperaturze 180 st C ok 50 min.
 
Absolutnie pyszne ciasto marchewkowe

3 szklanki startej marchewki
5 jajek
2 szkalnki cukru
pol kubka kefiru
3/4 szklanki oleju
łyzeczka proszku do pieczenia
3 szkalnki mąki
rodzynki, orzechy, migdały-co kto lubi

jajka ubic z cukrem, potem powoli miksowac z maka, kefirem olejem i proszkiem dodajac wszystko po trochu i na zmiane...na koncu domieszac marchweke i dodac ulubione bakalie...
piec nagrzany do 150-180 stopni...pieczemy w zaleznosci od wielkosci blaszki od 40 min do 1 godz 20 min....ciasto powinno byc ciemnobrazowe, i lepkie na wierzchu...jest wilgotne i miekkie-mozna dodac łyzeczke przyprawy do piernika do ciasta wtedy smakuje jak pierniczek....
 
Sałatka która robi karierę nie tylko przy grillu

kalafior
pomidory
ogórki zielone
koperek
majonez-pol szklanki
jogurt naturaly-pol szklanki
curry-łyzeczka
biały piperz-do smaku-my lubimy ostrzejsze

kalafiora ugotowac w małych rozyczkach, pomidorki i ogórki pokroic...proporcje są takie 2 czesci kalafiora, po 1 pomidora i ogórka....ja robie na takie miseczki....

majonez wymieszac z jogurtem i cury i posiekanym koperkiem i pieprzem....

sosu wydaje sie duzo, ale smakuje od pysznie z chlebkiem z grilla i kurczakiem z grilla
 
Filet z kurczaka tak pyszny ze aż strach!

filety z kurczaka pokrojone w cienkie plasterki-najlepsze sa same poledwiczki

marynata na noc:
pol litra maslanki
3-4 cebulki dymki-cebulki i szczypiorek
2-3 łyzki miodu
2-3 łyzki oliwy
2-3 łyzki octu winnego
2-3 zabki czosnku-wycisnac
lyzeczka cukru
łyzeczka soli-najlepiej gruboziarnistej
pieprz

filety zostawic na noc w marynacie na drugi dzien smazyc-najlepsze wychodza z grilla lub patelni grillowej
 
FITKA

***5 dużych ziemniaczków, 2 kostki rosołowe, nóżka z kurczaka, włoszczyzna (marchew 1-2 zeby zupa nie była za słodka-nie pasuje ja do rosołu daje ok 9 marchwi dużych:wink:) pieprz i wegeta

**ziemniaczki obrać i pokroić w kostke dorzucić nóżke z kurczaka, marchew pokroić w talarki, włoszczyzna i kostki rosołowe... zalać woda i ok 1,5-2 h gotowac na wolnym ogniu

** na patelni przesmażyć 2-3 duże cebulki

PRZEPIS MOJEJ BABCI-PYSZNA ZUPKA BAAAARDZO SYTA
tzw rosołek z ziemniakiami:))

na talez nalać zupki i dodać przesmażoną cebulkę pyyyycha:)))))))))
 
KOTLETY SIEKANE Z KURCZAKA

2 filety z piersi kurczaka
2 jajka
2 tyzki majeranku
1 cebula
2 lyzki maki zemniaczanej
1 lyz vegety
2 lyzki maggi
Mieso i cebule kroimy w drobna kostke,nastepnie dodajemy jajka,przyprawy oraz make ziemniaczana i razem mieszamy.
Smazymy na oleju jak placki ziemniaczane
 
reklama
SZNYCLE Z KURCZAKA

2 piersi z kurczaka
4 plastry szynki
1 duza cebula
przecier pomidorowy
2 lyzki bazylii
szklanka bialego wina
szklanka smietany
tarty ser
1 lyzka maki
lyzka soku z cytryny,sol pieprz

Umyte i osuszone piersi podzielic na pol i delikatnie rozbic tluczkiem,natrzec sola i pieprzem,skropic sokiem z cytryny,obtoczyc w mace i usmazyc na oliwie.
Zaroodporny polmisek wysmarowac maslem wylozyc sznyclami.
Na patelni leciutko przesmazyc szynke.
Na kazdym sznyclu ulozyc plasterki szynki.
Nastepnie na patelni zeszklic cebulke,dodac przecier pomidorowy i wino,zagotowac,zalac sznycle,posypac bazylia i dusic pod przykryciem 10-12min na niewielkim ogniu.
Smietanke wymieszac z tartym serem zalac sznycle wstawic na 5-8min do nagrznego piekarnika i podpiec
 
Do góry