reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

reklama
Moja mama KOCHA zapiekankę z cukinii ja zjem choć nie szaleję za nią ;-)
ja mam ochotę na domową pizzę a nie mam piekarnika :-(
 
Edis-ty mi sie zawsze bedziesz kojarzyc ze slodkosciami-cudownie wygladaja te rurki:tak:Moja mama czasem jezdzi do buska (bo ty jestes z buska,tak>? do sanatorium,chyba ja namowie by do ciebie na jakies wypieki wpadla jako kuracjuszka-lasuch:-D
 
reklama
madzik - here you are

Składniki
p2.gif
500 gram mąki pszennej
p2.gif
150 gram masła
p2.gif
150 gram cukru
p2.gif
cukier waniliowy
p2.gif
2 jaja
p2.gif
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasteczka maślane
zdjecie.php
Masło utrzeć na puszystą masą z cukrem i jajkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść.
Ciasto wywałkować na grubość około 4 mm i foremką lub radełkiem wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując półtoracentymetrowe odstępy. Każde ciastko ponakłuwać przed pieczeniem widelcem. Piec ok. 10-15 minut, w temperaturze ok. 160 stopni.
Wierzch ciasteczek powinien pozostać dość jasny, spód delikatnie przyrumieniony, dlatego warto w połowie pieczenia wyłączyć grzanie od góry, jesli piekarnik posiada taką opcję.
Można po wystudzeniu zamknąć w puszce i dłużej przechowywać.
Na zdjęciu posypane przed pieczeniem cukrem trzcinowym.
 
Do góry