reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

Sara to zamknij lodowke na lancuch hehe.Mnie tez sie to czasami zdarza hehe.Na jedzenie zawsze mam ochote ale nie zawsze chce mi sie cos gotowac:crazy::-(
 
reklama
No to lećcie po kłódki. Ja chyba dopiero teraz mam porządne zachciewajki. Taką miałam ochotę na kotleciki alla gołąbki, że podjechałam na bazarek po kapustkę. (przepis jak zwykle z cincin), link: Kotlety alla gołąbki - imprezowy hit - cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku:
Kotlety alla gołąbki:
70 dag mięsa mielonego najlepiej wieprzowego (ja dziś robiłam pół na pół wieprzowe i drobiowe),
około 80 dag białej kapusty
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki kaszy manny
2 jaja
sól, pieprz, maga, sos sojowy
2-3 kostki rosołowe (tutaj miałam wczorajszy rosołek)
przecier pomidorowy
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania
Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce lub zsiekana malakserem i odciśnięta kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, magę i sos sojowy. Soli nie dużo, bo będzie słony sos. Wszystko wyrabiany, formujemy nieduże, podłużne kotlety, smażymy je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z obu stron, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby po zalaniu kotletów były one przykryte. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy około 50-60 min w 170 stopni. Kotlety powinny urosnąć, teraz należy ostrożnie, żeby się nie poparzyć, zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać sporo wody, tak aby po wlaniu sosu z powrotem do naczynia przykrył on kotlety. Zagotowujemy sos, dodajemy przecier, doprawiamy do smaku, mąki rozrabiamy zimną wodą i wlewamy do sosu, zagotowujemy, sos będzie raczej rzadki. Zalewamy nim kotlety i wstawiamy na chwilkę do piekarnika, gdy sos zacznie bulgotać to znaczy, że danie jest gotowe.
 
Edis - przepis wygląda super. Na jutro już mam namoczoną fasolę na fasolkę po bretońsku, ale wypróbuję na pewno :)))
 
wiecie co? ja od kilku dni wsuwam galaretki...z owocami...zrobiłam w małych miseczkach i wcinam az miło...bez bitej smietany której nie znosze...
 
Modroklejka a wiesz ze ja tak mialam miedzy Bozym Narodzeniem a Nowym Rokiem,tylko ja jeszcze uwielbiam z bananami za bita smietana tez nie przepadam ale moj m to ja normalnie kocha haha
 
Sznycle z kurczaka
2 piersi kurczaka
A plastry szynki
przecier pomidorowy
2 lyzki bazyli
kieliszek bialego wina
szklanka smietany
tarty ser 2 lyzki oliwy
lyzka soku z cytryny

Umyte i osuszone piersi podzielic na pol i delikatnie rozbic tluczkiem, natrzec sola i pieprzem,skropic sokiem z cytryny,obtoczyc w mace i usmazyc na oliwie.
Zaroodporny polmisek wysmarowac maslem i wylozyc sznyclami.
Na patelni leciutko przesmazyc szynke.Na kazdym sznyclu ulozyc plaster szynki.
Zeszklic na patelni cebule,dodac przecier pomodorowy i wino,zagotowac.Zalac sznycle,posypac bazylia i dusic pod przykryciem 10-15min na niewielkim ogniu.
Smietane wymieszac ztartym serem zalac sznycle wstawic na 5-7min do nagrzanego piekarnika.
Zapiec.

Sa bardzo pyszne w smaku troszke kwasne ale z tartymi buraczkami komponuja sie swietnie.
 
Orgazm
10 dkg rodzynek
20 dkg orzechow wloskich
20 dkg orzechow laskowych
20 dkg migdalow
5 jaj
25 dkg kokosu
20 dkg cukru
2 lyzki smietany
1 kostka masla (palma,kasia)
3 lyzki cukru pudru
duzy jogurt naturalny
gorzka czekolada
lyzka zelatyny
1/2 szkl wodki

1.Bakalie pokroic dzien wczesniej i zalac wodka na noc.
2.Ubic bialka z cukrem dodac kokos i smietane i piec okolo 20min.
3.Ucieramy maslo z 2,3 lyzeczkami cukru pudru i zoltkami,dodajemy bakalie i wykladamy na ciasto.
4.Ubijamy jogurt naturalny,dodajemy zelatynerozpuszczona w 1/4 szkl goracej wody,cukier puder oraz starta gorzka czekolade,wykladamy na mase.
Wkladamy do lodowki na okolo 2godziny.
 
reklama
Golabki na szybko

1.puszka koncentratu pomidorowego
1.papryka czerwona(ja nie dodalam bo nie mialam)
500 g miesa mielonego
500 g kapusty
180 g kaszy manny (dalam torebke ryzu,bo manny nie mialam)
bulka tarta
jarzynka
2 jajka
2 cebule
lisc laurowy,tymianek,sol,pieprz

Kapuste poszatkowac,lekko osolic i wycisnac.
Dodac mieso mielone,ryz,wbic jaja,dodac jarzynke i pieprz.
Obtoczyc w bulce tartej i obsmazyc.

SOS
Posiekana cebule podsmazyc,dodac koncentrat,zalac woda,dodac paptryke,lisc
laurowy,doprawic tymiankiem,jarzynka i pieprzem.

Po upieczeniu golabki przelozyc do garnka,zalac sosem i dusic pod przykryciem 20-30min.
 
Do góry