Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 OstatniOstatni
21. do 30. z 32
Drzewko podziękowań37Podziękowań

Temat: Dania dla naszych Maluszków-przepisy bez komentarzy;-)

Entuzjast(k)a Avatar oleniolek

Domyślnie Odp: Dania dla naszych Maluszków-przepisy bez komentarzy;-)

ewkasp u nas sprawdza się jeszcze gotowanie kaszy jaglanej w soku jabłkowym, a nie w wodzie. Potem dodaję do tego np zmiksowaną żurawinę. Naprawdę pycha!
    Moje dziewczynki bardzo lubią jeszcze płatki owsiane/ryż/płatki 5 zbóż z bananem/jabłkiem/malinami/truskawkami/gruszką w dowolnych kombinacjach. Zajadają aż im się uszy trzęsą :)
    patik80 i Asco dziękują za post.

Zadomowiona(y) Avatar ewkasp

oleniolek, swietny pomysl z tym sokiem. sama robisz sok ? a owoce dodajesz swieze czy jakos je wczesniej "obrabiasz" ? mam troche zamrozonych malin i truskawek, wiec mozna sprobowac troszke poeksperymentowac. a zurawina w jakiej postaci ? wlasnie dzisiaj mam zamiar pierwszy raz podac malemu platki owsiane. masz jakis fajny przepis ? a na obiadek klopsik z kasza gryczana w sosie pomidorowym + marchewka duszona z maselkiem. mam nadzieje ze nie bedzie protestowal. wczoraj zrobilam krupnik - wciagnal cala miche !

Cytat Napisał ewkasp Zobacz post
    oleniolek, swietny pomysl z tym sokiem. sama robisz sok ? a owoce dodajesz swieze czy jakos je wczesniej "obrabiasz" ? mam troche zamrozonych malin i truskawek, wiec mozna sprobowac troszke poeksperymentowac. a zurawina w jakiej postaci ? wlasnie dzisiaj mam zamiar pierwszy raz podac malemu platki owsiane. masz jakis fajny przepis ? a na obiadek klopsik z kasza gryczana w sosie pomidorowym + marchewka duszona z maselkiem. mam nadzieje ze nie bedzie protestowal. wczoraj zrobilam krupnik - wciagnal cala miche !
    ewkasp najpierw używałam soku dla dzieci bodajże G****, a teraz mam taki 5 litrowy karton 100% soku tłoczonego ze świeżych jabłek, bez cukru, bez barwników i konserwantów i dzisiejsza kaszkę właśnie na tym sok im ugotowałam. Żurawina zwykła suszona, tylko ze sklepu ekologicznego, żeby była niesiarkowana. Zalewam wrzątkiem, żeby rozmiękła i miksuje. Tak samo robię z daktylami, rodzynkami. I dodaje do kaszek. Świetne połączenie to kaszka orkiszona i miksowane daktyle.
    Owoce daje świeże. Banan rozgnieciony widelcem, jabłuszko pokrojone w kosteczkę (czasem np do ryżu, podgotowane na parze i duszone z masełkiem). Maliny, truskawki tak jak Ty, mam mrożone :)
    Płatki owsiane gotuje na wodzie ok 15 minut, pod koniec wkrajam dojrzałego banana. I już :)
    Wcześniej je jeszcze przed podaniem płatki miksowałam, teraz moje laski wsuwają już większe kawałki bez probemu.

Jak robisz krupnik? Bo z zupami jestem na bakier :)
    Ostatnio edytowane przez oleniolek : 6-02-2012 - 11:07

Fan(ka) Avatar patik80

ale macie fajne pomysły na jedzonko dla maluszków:) pozwolicie że ściągnę co nie co do naszego jadłospisu

oleniolek, do zimnej wody wrzucam warzywa jakie mam pod reka, najczesciej marchewka, pietruszka, seler, por i przyprawy (kminek mielony, jak nie zapomne to lisc laurowy, ziele angielskie i takie tam), jak zaczynaja sie gotowac dorzucam miesko. gdy warzywa zmiekna wyjmuje i zostawiam miesko zeby sie dalej spokojnie gotowalo, odlewam troche wywaru do garnuszka i tam wsypuje dokladnie wyplukana kasze. jak jest gotowa dodaje do niej roztarte lub pokrojone w kosteczke ugotowane wczesniej warzywa, miesko, zielenine, troche oliwy i gotowe. mozna tez dodac ziemniaczka. reszte wywaru zostawiam na nastepny dzien i mam baze np. do pulpecikow. na podobnej zasadzie mozna upichcic rosolek z kasza manna czy jarzynowa z ryzem. szybko sie je robi i pysznie smakuja :)
    oleniolek dziękuje za post.

Entuzjast(k)a Avatar krowkabordo

Aż chce się jeść!

oleniolek, do zimnej wody wrzucam warzywa jakie mam pod reka, najczesciej marchewka, pietruszka, seler, por i przyprawy (kminek mielony, jak nie zapomne to lisc laurowy, ziele angielskie i takie tam), jak zaczynaja sie gotowac dorzucam miesko. gdy warzywa zmiekna wyjmuje i zostawiam miesko zeby sie dalej spokojnie gotowalo, odlewam troche wywaru do garnuszka i tam wsypuje dokladnie wyplukana kasze. jak jest gotowa dodaje do niej roztarte lub pokrojone w kosteczke ugotowane wczesniej warzywa, miesko, zielenine, troche oliwy i gotowe. mozna tez dodac ziemniaczka. reszte wywaru zostawiam na nastepny dzien i mam baze np. do pulpecikow. na podobnej zasadzie mozna upichcic rosolek z kasza manna czy jarzynowa z ryzem. szybko sie je robi i pysznie smakuja :)
    brzmi banalnie prosto :) DZIĘKI!
    a jakiego mięska używasz do przygotowania zupek?

oleniolek, uzywam drobiu, bo nie mam "zdrowego" zrodla czerwonego miesa :(
    oleniolek dziękuje za post.

oleniolek, uzywam drobiu, bo nie mam "zdrowego" zrodla czerwonego miesa :(
    to ja jeszcze łopatologicznie spytam :) to mięsko to z kością czy bez?

Cytat Napisał oleniolek Zobacz post
    Płatki owsiane gotuje na wodzie ok 15 minut, pod koniec wkrajam dojrzałego banana. I już :)
    Wcześniej je jeszcze przed podaniem płatki miksowałam, teraz moje laski wsuwają już większe kawałki bez problemu.
    Zapomniałam dodać, że do płatków często dodaję jeszcze łyżkę albo dwie jogurtu naturalnego.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 OstatniOstatni

Zasady Postowania