Strona 1 z 131 1 2 6 11 21 ... OstatniOstatni
1. do 10. z 1302
Drzewko podziękowań60Podziękowań

Temat: Menu naszych dzieci :)

Fan(ka) Avatar lysa_d

Domyślnie Menu naszych dzieci :)

Pomyslalam, ze zaloze ten watek po przeczytaniu kilku waszych postow na temat zywienia maluszkow a poza tym kilka dziewczyn stwierdzilo, ze to dobry pomysl

Fan(ka) Avatar lysa_d

Domyślnie Odp: Menu naszych dzieci :)

To ja pierwsza cos dodam Znalazlam cos takiego odnoscie zywienia, nie mowie ze sie z wszystkim zgadzam ale mysle, ze jest to ciekawa opcja. Tak wogole wyczytalam, ze najlepiej dziecku najpierw podac warzywa a dopiero potem owoce zeby nie przyzwyczailo sie do slodkich pokarmow
    Załączone Pliki Załączone Pliki

październikowa mama'09 Avatar medeuska

ja mam też takie coś jakby ktoś chciał

sa tu przepisy na zupki,, wiem, że dużo dziewczyn chciało robić samemu
    kurde nie zmiscilo sie

wkleje tu poczatkowe od 5 mies poki co

Zupa jarzynowa (od 5 miesiąca)
    -obrane warzywa 90 g tj. ½ małej marchewki 40 g, jeden mały ziemniak 30 g, ¼ korzenia pietruszki 15 g
    -łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego 5 g
    -2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g
    -150-200 ml wody
    Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30 minut). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.

Zupa marchewkowa (od 5 miesiąca)
    -½ średniej marchwi 60 g
    -mały ziemniak 30 g
    -łyżeczka oliwy lub świeżego masła 5 g
    -2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g
    -100 ml wody
    Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej około 30 minut. Miękkie ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy. Studzimy przed podaniem.

Zupa marchwiowa z mlekiem (od 5 miesiąca)
    -½ małej marchwi 100 g
    -średni ziemniak 50 g
    -kleik ryżowy 2 łyżeczki
    -maliny 25 g
    -olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek 3 g
    -lub zupka BoboVita marchwiowa z ryżem słoiczek 150g
    -preparat mlekozastępczy 2 miarki
    -woda do przygotowania preparatu 60 ml
    Marchew i ziemniak obrać i bardzo dokładnie opłukać. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Włożyć je do wrzącej wody i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż staną się miękkie - w trakcie gotowania należy pamiętać o uzupełnianiu wody (dolewać wrzątek!). Miękkie warzywa zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać olej i kleik i jeszcze raz krótko zagotować, stale mieszając. Przygotować preparat mlekozastępczy zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do zupy. Sprawdzić temperaturę zupy przed podaniem dziecku. Samodzielnie przyrządzoną zupę można zastąpić zupką "Marchwiową z ryżem" BoboVita, do której po podgrzaniu można dodać 30 ml preparatu mlekozastępczego.

Zupa szpinakowa z kurczakiem (od 5 miesiąca)
    -2 - 3 łyżeczki Nestle Sinlac
    -marchewka
    -½ pietruszki
    -szpinak (może być mrożony)
    -150 ml wody
    -50g ugotowanego kurczaka
    Umyj marchewkę i pietruszkę, obierz i pokrój na drobne kawałki. Gotuj wraz ze szpinakiem na małym ogniu, aż zupka uzyska konsystencję miękkiej papki. Ugotuj kurczaka i przepuść przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnij mikserem. Połącz z warzywami i dodaj Nestle Sinlac. Dokładnie wymieszaj.

Zupa warzywna z dodatkiem oliwy z oliwek (od 5 miesiąca)
    -warzywa obrane - w tym: ½ średniej marchwi, ½ ziemniaka, 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę selera
    -½ małego jabłka
    -1 łyżeczka kleiku ryżowego
    -1 łyżeczka oliwy z oliwek
    - szklanki wody
    Warzywa i jabłko umyj, obierz ze skórki. Przygotuj ilości zgodne z recepturą. Wodę zagotuj. Wrzuć pokrojone na cząstki warzywa, ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem (ok. 15 minut), pod koniec dodaj jabłko. Zupę przetrzyj przez sitko, zmiksuj, dodaj oliwę z oliwek, kleik i wszystko starannie wymieszaj, a potem zagotuj. Z podanej ilości produktów powinno być ok. 180 g zupy. Jeśli nie ma, dodaj wrzącej wody.

Zupa wielowarzywna (od 5 miesiąca)
    -marchewka
    -ziemniak
    -150 ml wody
    -2-3 łyżki stołowe puree ryżowego Misiowy Ogródek z marchewką i groszkiem
    Obierz marchewkę i ziemniaka, pokrój na drobne kawałki i następnie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej papki. Potem przetrzyj przez sito i dokładnie wymieszaj z puree ryżowym.

Zupa z brokułów (od 5 miesiąca)
    -100ml wody
    -1 łyżka gotowanych brokułów
    -1 łyżka stołowa Puree Ryżowe z ziemniakami i dynią lub 1 łyżka Nestle Sinlac
    Ugotuj brokuły w wodzie do miękkości (muszą być bardzo miękkie). Włóż je do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę łyżką. Dolej ostudzoną wodę, w której gotowałaś brokuły. Wsyp puree ryżowe lub Nestle Sinlac i dokładnie wymieszaj. Podawaj przez smoczek jak do kaszki. Nie podawaj dzieciom uczulonym na brokuły. Uwagi: starszym dzieciom do zupki dołóż kawałki nierozdrobnionych brokułów.

Zupa-krem jarzynowy (od 5 miesiąca)
    -1 średnia marchewka
    -120 ml wody
    -2 łyżki Misiowy Ogródek puree ryżowe z ziemniakami i dynią
    -1 łyżka oliwy
    -koperek
    Marchewkę dokładnie umyj i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj posiekany koperek i ugotuj do miękkości na małym ogniu. Dodaj Misiowy Ogródek puree ryżowe z ziemniakami i dynią i dokładnie wymieszaj. Możesz do smaku dodać oliwę.

Zupa-krem ziemniaczany (od 5 miesiąca)
    -1 duży ziemniak (lub 2 mniejsze)
    -1 ½ łyżki Misiowy Ogródek puree ryżowe z groszkiem i marchewką
    -1 łyżka oliwy z oliwek
    Obierz ziemniak, pokrój na kawałki, a następnie gotuj na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Kiedy ugotuje się do miękka, dodaj oliwę, dokładnie rozetrzyj i dodaj puree ryżowe. Dokładnie wymieszaj.
    Ostatnio edytowane przez medeuska : 16-01-2010 - 08:52

Fan(ka) Avatar pszczółka maja

dziewczyny świetnie że wkleiłyście przepisy. Nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale w Rossmanie są kaszki (bananowa i morelowa oraz z marchewką) w promocji sporo taniej niż normalnie, a owoce w słoiczkach po 1,49, soczek 1,39.

Fan(ka)

To i ja dodam coś od siebie. Jeśli zaczynacie rozszerzać dietę malucha, to pamiętajcie, by na początku dawać mu jednoskładnikowe "dania". Np. samą marchewkę, ziemniaka itp. itd. Po pierwsze, sprawdzi się w ten sposób czy maluch nie jest na coś uczulony, a po drugie pozna smaki "od podstaw".
    Moi chłopcy już jedzą łączone. Np. bardzo lubią marchewkę z pietruszką i ziemniaczkiem, do tego odrobinę kleiku ryżowego im sypię + oliwę z oliwek. Zajadają się tym.
    http://cardamomma.blogspot.com - mój kulinarny blog

LuizaPatrycja
    Guest

gemelo a czy Ty sama robisz maluchom jedzonko czy dajesz słoiczki?

Fan(ka)

Najpierw sprawdzam słoiczkami, a potem robię sama. No może nie wszystko bo dyni nie zrobię (nikt inny poza chłopakami jej nie tknie) ale te proste zupki robię sama. Gotuję kilka warzyw, miksuję i każde osobno zamrażam w pojemniczkach do lodu. Potem je rozmrażam, mieszam i dodaję oliwy. Tak mam gotowy obiadek.
    http://cardamomma.blogspot.com - mój kulinarny blog

mamusia Anusi Avatar asienka_r

Ale fajnie, że jest taki wątek. Naszej Ani już zagęszczamy mleczko kaszką

Fan(ka)

Gemelo, super pomysł! Chyba tak zrobię z marchewką, bo mam 'od chłopa' i boję się że nie doczeka aż zacznę Ani podawać obiadki...

Medeuska dzięki za przepisy!!!

Fan(ka) Avatar Izaa

Cytat Napisał Gemelo Zobacz post
    Gotuję kilka warzyw, miksuję i każde osobno zamrażam w pojemniczkach do lodu. Potem je rozmrażam, mieszam i dodaję oliwy. Tak mam gotowy obiadek.
    W takim małym pojemniczku? Chyba, że ja mam inne pojemniczki, takie małe kosteczki wyskakują z 4-5 cm3.

Strona 1 z 131 1 2 6 11 21 ... OstatniOstatni

Zasady Postowania