Strona 43 z 43 PierwszyPierwszy ... 23 33 38 42 43
421. do 427. z 427
Drzewko podziękowań22Podziękowań

Temat: Nasze sprawdzone przepisy :P

wakacyjna mama ;-)

Domyślnie Odp: Nasze sprawdzone przepisy :P

ja mam placek z mieszanymi owocami - truskawy, wisnienki, porzeczki i malinki na festyn przedszkolny pieklam i sobie conieco zostawilam i jeszcze bananowca mam kawalindek

dobra...ide sobie kawe zrobic... odchudzanie idzie sie pasc

bede sie odchudzala codziennie wieczorem

Nie daj się, Ludzie niech swoje myślą. Nie daj się, Z diabłem do piekła wyślą.
    Nie daj się, Warto być zawsze tylko sobą.

Mama M. Avatar maggie85

"JEŻ"
    1 szklanka cukru
    1 masło
    4 żółtka
    4 paczki herbatników
    -----------------------
    Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając, wrzucić pokruszone ciastka, można dodać zapach np. vaniliowy, wymieszać, z masy uformować kształt jeża, polać polewą i powkładać kolce z dmuchanego ryżu. Oczy można z lentilek czy m&m'sów :P

Dobra polewa do jeżyka :P
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżki wody
    3 łyżki kakało
    zamieszać syskie te składniki i zagotować, zdjąć z ognia po zagotowaniu i dodać 10 dag masła ciągle mieszając.

Może zrobię na młodego urodziny ;) sto lat już tego nie jadłam, ostatnio chyba mama, robiła mi to na moje własne urodziny, może 12ste? miłe wspomnienia :)
    Ostatnio edytowane przez maggie85 : 30-06-2011 - 14:43

Fan(ka) Avatar malbertka

ooo a ja nigdy nie jadłam czegos takiego - może się dziś za to wezmę...ale tego jeża nie piec w piekarniku przed polewą, tak?

Tylko boje się bo już mi jedna łapka ta miksująca ostała w mikserze - i to jeszcze jest cała popękana - także ją tez niedługo coś trafi...ale jak dam miekkie masełko to moze przezyje...

Mama M. Avatar maggie85

Nie, jeża się nie piecze :)

Mama M. Avatar maggie85

KROKIETY Z JAJ I RYŻU

5 JAJCÓW
    20 dag.RYŻU
    5 dag. ŻÓŁTEGO SERA
    5 dag. TARTEJ BUŁKI
    5 dag. MASŁA
    - SZCZYPIOREK
    -SÓL, PIEPRZ

Jaja ugotować na półtwardo i posiekać. Ugotować ryżyk w 1/2 litra wody. Do przestudzonego, ale jeszcze ciepłego ryżu dodajemy posiekane jajca, szczypiorek, starty ser, jedno surowe jajo, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Z wymieszanej masy formować wałeczki i obtaczać w bułce tartej, smażyć na maśle na złoto.
    pychowskie :)
    malbertka dziękuje za post.

Mama M. Avatar maggie85

Włoskie Brioscione (czyt. brioszone)
    1/2 kg. mąki
    300 g. ziemniaków (2 średnie ziemniaki - ugotowane i potłuczone na purre')
    100 g. margaryny (takiej do smarowania chleba - lepiej się ugniata)
    4 jajka
    kostka drożdży (25 g. albo 30 g.)
    100 g. kiełbasy jak najsuchszej
    100 g. szynki
    100 g. żółtego syra - może być ;)
    garść parmezanu, ja jak nie mam parmezanu to po prostu jakiś twardy żółty ser daję ;)

1. Rozkruszone drożdże rozpuść w małej ilości ciepłej wody z dwoma łyżkami cukru, wylać na mąkę, dodać 4 jaja, szczyptę soli albo dwie szczypty ;) Zagnieść i odłożyć w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Ok. 20 min.
    2. PRzegnieść jeszcze raz ciasto, tym razem z ziemniakami i garścią parmezanu ( albo jakiegoś sera twardego),i znów odstawić przykryte ściereczką niech podrośnie.
    3. PRzegnieść jeszcze raz, tym razem z margaryną (niech postoi wcześniej w cieple coby taka ciapka z niej była), kiełbasą, szynką, serem - pokrojonymi w małą kosteczkę. Dobrze przemieszać, uwaga będzie lepciutkie, ale nie przejmować się i mieszać mieszać :P ;) włożyć do natłuszczonej formy okrągłej lub podłużnej, niech posiedzi w blaszcze z 10 min. żeby podrosło a potem do piekarnika na ok. 40 minut w temp. 200 stopni. Powinno być złotawe, przypieczone na górze, w środku można sprawdzać patyczkiem czy już suche upieczone.
    Pychowskie :)
    Ostatnio edytowane przez maggie85 : 6-07-2011 - 15:03

Fan(ka) Avatar malbertka

Cytat Napisał maggie85 Zobacz post
    KROKIETY Z JAJ I RYŻU

5 JAJCÓW
    20 dag.RYŻU
    5 dag. ŻÓŁTEGO SERA
    5 dag. TARTEJ BUŁKI
    5 dag. MASŁA
    - SZCZYPIOREK
    -SÓL, PIEPRZ

Jaja ugotować na półtwardo i posiekać. Ugotować ryżyk w 1/2 litra wody. Do przestudzonego, ale jeszcze ciepłego ryżu dodajemy posiekane jajca, szczypiorek, starty ser, jedno surowe jajo, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Z wymieszanej masy formować wałeczki i obtaczać w bułce tartej, smażyć na maśle na złoto.
    pychowskie :)
    Dzięki Maggie - pyszka wyszły!

Cytat Napisał andariel Zobacz post
    GULASZ Z INDYKA - WG 5 PRZEMIAN
    [źródło: "Filozofia życia", Anna Ciesielska]

1 kg piersi indyka (lub np. udźca) kroimy w gruba kostkę i zalewamy tradycyjną zalewą (przepis poniżej), w tym czasie przygotowujemy warzywa: 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach) kroimy w paseczki 1 cm, 3 cebule w półplasterki, obieramy 5 ząbków czosnku, podduszamy na łyżce oleju 2 obrane dojrzałe pomidory, a następnie na rozgrzanym oleju podsmażamy:
    sł) pokrojoną paprykę i przekładamy do rondla, w którym będziemy dusić całą potrawę
    o) również do rondla dajemy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mięso (można je osobno podsmażyć na odrobinie oleju, będzie szybciej miękkie - ale nie trzeba), dodajemy 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę kolendry, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, dosmakowujemy:
    sn) solą, dodajemy
    k) podduszone wcześniej pomidory i 1/2 łyżeczki bazylii
    g) wlewamy do patelni, w której się dusiły pomidory, ok. 1 l wody (ja daje trochę mniej, bo potem duuuuużo sosu wychodzi i trzeba mocno zagęszczać) i zagotowujemy, przelewamy do rondla z potrawą, dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy i dusimy min. 10 min. (ja dusze znacznie dłużej, zwłaszcza jak mam udziec a nie pierś, bo lubię kruchutkie miękkie mięsko), po czym dodajemy
    sł) puszkę groszku wraz z zalewą, 1 łyżeczkę kminku mielonego i zagęszczamy mąką ziemniaczaną (rozpuszczona w odrobinie zimnej wody) oraz dosmakowujemy pieprzem.

Potrawa powinna być dość ostra. Podsumowując: potrzebny jest do niej spory rondel i jakaś głęboka patelnia. Wody daje jakieś 3/4 l, wtedy mąki ziemniaczanej 5-6 łyżeczek w pół szkl.zimnej wody. Proporcje oczywiście można dobrać wedle własnego uznania.

No i zalewa
    (na ok. 40 dkg mięsa do duszenia, gulaszy) - więc w tym przyp. x 2lub 3:

kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka imbiru, plaska lyżeczka vegety, 1/2 łyżeczki soli, trochę wody - jakieś 3/4 szklanki.

Może wygląda na trochę skomplikowane, ale takie nie jest - robi sie dość szybko i przede wszystkim smakuje wybornie - zarówno mamom, mężom,jak i babciom
    Andariel, czy Ty żeś coś tu nie namąciła czasem? albo może ci się źle skopiowało? Bo ja przeleiałam szybko, kupiłam wszystko i w połowie jak robiłam coś mi ciągle nie pasiło...bo dałam od razu do pomidorów papryke, a później jeszcze pisze coś tam o pomidorkach...
    Ale spoczko wyszło,w sumie to zrobiłam z tego takie risotto

...to nic ważnego oczywiście, tak jak czas będziesz miała, bo coś namąciłaś i chciałaś nas potruć, no! A jak to mi sie co spokiełbasiło - to sorrrrrryyyy

Strona 43 z 43 PierwszyPierwszy ... 23 33 38 42 43

Zasady Postowania