11. do 20. z 206
-
6-05-2010, 11:48 #11Początkująca(y)
Cześć dziewczyny, jestem nowa tzn prawie nowa..... Jak byłam w ciąży to napisałam jakieś 2 posty hihihi Mam malutką Zuzie- uridziła się 15 stycznia i wiem o czym mówicie..... Też nie wiem co robić :((
Ale chyba zostanę w domu, wypisze sobie najpierw wychowawczy do końca roku i zobaczymy jak sobie damy radę finansowo.....Ostatnio edytowane przez Asiowo : 6-05-2010 - 12:09
-
6-05-2010, 12:39 #12
Odp: Pracująca mama czyli niania, żłobek, babcia jak to ogarnąć
U mnie na wsi opiekunka bierze 8 zł/h, ale moja koleżanka w Wawie płaci 4 tysie, co prawda ona na stanowisku kierowniczym zarabia 25 tysi, więc 4 tys. to dla niej pestka, ale babka jescze sprząta i gotuje.
Mój M pracuje w banku i ostatnio rozmawialiśmy o pensjach nauczycielskich ( moja przyjaciółka pracuje w szkole) i M powiedział że nauczyciel Wf-u w miejscowości gdzie on pracuje zarabia 4200 netto, a jak przychodzi do banku to ciągle marudzi że nauczyciele są tak źle opłacani.
Moja przyjaciółka wpadła na plan żebyśmy zwolniły się z pracy i otworzyły agencję niań i opiekunek, no i właśnie się zastanawiam.
-
6-05-2010, 19:39 #13
-
6-05-2010, 21:01 #14
to się chyba na wuefistkę przekwalifikuję! w końcu zrzucę te zaległe kilosy!:D ja uczę anglika od września będę na pełnym etacie i dostanę 1500zł
do tego kilkugodzinne rady, zebrania społeczne 2 godziny czyt za darmo, a do tego chcą mnie wrobić w jakieś projekty unijne! taaa bo ja z półrocznym dzieckiem na pewno nie mam co robić po pracy! żeby było śmieszniej - dyrektorka wprost mi oznajmiła, że jak nie ruszę tych projektów to nie przedłuży mi umowy
ja wywieszam ogłoszenia i robię casting na nianię:D no ktoś normalny i za ludzkie pieniądze muuusi się trafić! zresztą od pn-pt 7-15 nie dam więcej jak 600zł i w tym zadupiastym mieście jest na to szansa:D haha 600niania 800 rata za auto i baj baj many many:D
-
6-05-2010, 21:57 #15
Aaaaaaaaaaaa

ja jestem nauczycielem w-f 
Asiax - twój małż musiał być przemeczony albo nie zauważył, ze ten nauczyciel wyjątkowo jest też dyrektorem szkoły i ma 2 tyś dodatku (choć jeśli mała szkoła to nie ma tyle) albo ciągnie dwa etaty - wątpliwe w dobie braku godzin, lub jest zatrudniony w dwóch szkołach - wątpie by dał radę pogodzić.
Generalnie niemożliwe, mam obecnie najwyższy stopień awansu - nl dyplomowany, 14 lat stażu i mam połowę z tego, przy gołym etacie.
Nie ma to jak plotki na temat pensji nauczycieli. A jest tak jak pisze Dorciaa.. i nieustające robienie wielu rzecz ktłórych nikt nie liczy.
W szkole nie ma znaczenia kto jakiego przedmiotu uczy tylko jaki ma staż i stopien awansu tak więc Dorcia przekwalifikowanie ci nic nie da.
-
7-05-2010, 00:46 #16
-
7-05-2010, 07:46 #17
Ja nawet nie patrzę na opiekunki
Po pierwsze boję się zostawiać obcą osobę we własnym domu z dzieckiem, a po drugie nas na to nie stać ... na osiedlu mamy mnóstwo małych dzieci i z tego, co słyszałam od dziewczyn, które mają nianie, ciężko znaleźć kogoś konkretnego na mniej niż 10 zł/godz ... a to przy pełnym etacie wychodzi ok. 2000 
Czekamy na miejsce w państwowym żłobku
chociaż to dopiero od września przyszłego roku
ale w międzyczasie, jak będzie konieczność, mała pójdzie do prywatnego żłobka ... przy pomocy moich rodziców, powinno się udać żeby nie chodziła częściej niż 2-3 razy w tyg na kilka godz. ... fajne jest to, że prywatne żłobki mają pakiety godzin, które można wykorzystać w ciągu np. 2 m-cy w dowolnych dniach i godzinach ... no i finansowo się to bardziej opłaca, niż płacenie pełnego, miesięcznego abonamentu 
Tak sobie uroiłam, że żłobek to lepsze rozwiązanie, bo mała będzie miała kontakt z dziećmi i nauczy się o wiele więcej niż przebywając sam na sam z nianią ...
Na razie próbuję sobie wszystko tak poukładać, żeby do końca roku zostać z małą w domu ... bo powrót do pracy za 2 miesiące totalnie mnie przeraża
No i do żłobka nie chciałabym jej oddawać w wieku 6 m-cy ... wydaje mi się, że rok to takie minimum, które powinna spędzić z mamą
a mama z nią
-
7-05-2010, 08:03 #18
Jol - gdybym mogła liczyć na pomoc mojej mamy to na pewno wybrałabym prywatny żłobek, już nawet znalazłam fajny, ale niestety, a co ja zrobię jak dziecko zachoruje? Jak zacznę chodzić na L4 to mnie z roboty wyrzucą, a na prywatny żłobek i nianię w razie choroby dziecka mnie nie stać. Wysiadam psychicznie, wczoraj miałam straszny dołek z tego powodu, choć ogłoszeń na niania.pl przyszło dużo i niektóre babeczki za 8/godzinę chcą dodatkowo sprzątać i gotować. Wiem, że sobie jakoś to ułożę, ale jak zniosę rozłąkę z synkiem nie wiem.
-
7-05-2010, 08:08 #19
Mari_anna, a nie myślałaś, żeby skorzystać z prawa do ograniczenia wymiaru czasu pracy??? Ja, jak będę wracać, to na 7/8 etatu ... bez 1/8 pensji jakoś przeżyjemy, a przez 12 m-cy mam okres ochronny i nie mogą mnie zwolnić, nawet jeśli zdarzy mi się iść na zwolnienie, jak dziecko będzie chore (tfu tfu) ... poza tym, zawsze to godzina krócej w pracy, a z przerwą na karmienie nawet 2
-
7-05-2010, 11:06 #20
Kaja, mój M nie był przemęczony i sama go pytałam czy ten nauczyciel nie jest dyrektorem i nie jest, przelew dostaje z jednej szkoły, a ponieważ jest to mała szkoła więc wątpię że ma 2 etaty i dodam że ma ok. 50 lat.
W szkole w mojej miejscowości nauczyciele też dobrze zarabiają, jeszcze nigdy nie strajkowali, nawet przy strajkach ogólnopolskich. Wychowawczyni mojego syna dojeżdża do pracy 30 km. w jedną stronę i podejrzewam ze jej się to opłaca, bo gdyby tak nie było to znalazła by pracę w mieście z którego pochodzi, a nie w wiejskiej szkółce, być może dostają dodatki za pracę na wsi.
Nie twierdzę że wszyscy nauczyciele tak dobrze zarabiają, bo mam koleżanki nauczycielki i zarabiają mniej, napisałam tylko o tej konkretnej osobie i zdaję sobie sprawę że możesz zarabiać mniej.

22Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Normalnie czytam i wciąż nie wierzę
[/url]

Facebook

Usunięty temat!!!!!!!!!!!!!!
Dzisiaj, 01:09 w Wcześniaki