Strona 110 z 110 PierwszyPierwszy ... 90 100 105 109 110
1 091. do 1 096. z 1096
Drzewko podziękowań73Podziękowań

Temat: Umiejętności naszych pociech :)

Wdrożona(y)

Domyślnie Odp: Umiejętności naszych pociech :)

Cytat Napisał andzia76 Zobacz post
    Poza tym pomaga mi chować pranie. Otwieram szuflade z moją bielizną i daje mu, a on zanosi i wkłada do szuflady :)))

O chodzeniu za rączkę to możemu pomarzyć, :))))))
    Moja córunia umie "robić" pranie - wszystkie ubrania które znajdzie, swój kocyk, misie zanosi do łazienki i wkłada do pralki, potem mnie bierze za reke prowadzi i pokazuje co mam przycisnąc zeby sie prało :D

Entuzjast(k)a Avatar SercaDwa

Mateusz:
    zanosi pieluszkę pieluszkę do śmieci.
    włącza pralkę,wyciąga zniej coś lub wkłada,sortuje pranie;) ( po swojemu)
    Rozumie baaardzo dużo poleceń typu: idź ,stój,podnies ,poszukaj,podaj itp
    Kiedy powiem zrób siusiu to robi,jak powiem "chcesz kupkę?" to "wyciska" i albo wyjdzie albo mu się nie chce
    Mówi :mama,tata,Ewa,papa,dada,brum-brum,buzia,broda,bałwan,buty,banan( wszystko na B) ..te słowa mówi na tyle wyraźnie ,że nie tylko ja rozumiem...i uczymy się dalej.
    Naśladuje zwierzęta.
    Przytula się mocno jak pytam "jak mocno kochasz mamę?"
    Rozmawia przez telefon z tatą (po swojemu)
    Używa tych samych słów w róznych celach.Np żeby powiedzieć ,że samochód odjechał i już go nie słychać mówi "brum brum papa"
    Ogólnie super już się można dogadać.
    Wystarczy mu raz coś pokazać i już zapamiętuje.
    Chciałabym uczyć się tak szybko jak dziecko:)

A i jeszcze pokazuje cześci ciała:oko ,broda,buzia ,włosy ,nos...ech właściwie już wszystko nawet stopy ,ramie...plus kolczyki:)
    I bawi się z nami w chowanego.Chowa się gdzieś i czeka.
    Wchodzi i czasami staje (niestety) na krzesła ,sofę...wtedy tłumaczę ,że ma siąść na dupce i siada.
    I jeszcze jak śpi i się obudzi to coraz częściej przychodzi do nas sam.Raz wstał tak po uśpieniu na noc i zaskoczył nas w dwuznacznej sytuacji:)...
    Ostatnio edytowane przez SercaDwa : 12-05-2011 - 13:26

Entuzjast(k)a Avatar topoleczka

Mój Tymuś jeśli chodzi o mowę, to daaaleko w tyle. Głównie mówi po swojemu plus naśladuje kota, psa i nawet naszą kozę próbował. I na niego przyjdzie czas

Ale rozumie już mnóstwo poleceń w stylu:"Przynieś", "zanieś", "podnieś", "połóż", "usiądź" itp.
    Wyraża też gestem (pokazuje), czego chce i często ciągnie mnie za rękę, żebym z nim gdzieś/po coś poszła.
    Ogólnie jest bardzo sprawny fizycznie. Ostatnio pediatra była w szoku, bo był dużo sprawniejszy o starszego o 3 mies. chłopca, który był przed nim w gabinecie. Więc mój Synek na razie się koncentruje na rozwoju fizycznym, a nie rozwoju mowy

Czasem pokazuje na rysunku coś, o co go pytam, ale głównie to on pokazuje, a ja mam nazywać przedmioty.
    Uwielbia wsiadać za kierownicę auta i prowadzi
    Coraz częściej też słucha, gdy mówię, że ma iść gdzieś albo czegoś nie robić.

No i sam ładnie je obiadki

Fan(ka) Avatar aguska2017

U nas bardzo podobnie jak u Topoleczki
    Bartuś wiele nie mówi za to bardzo dużo rozumie i wykonuje polecenia do tego pokazuje czego chce
    jest bardzo śmiały i żywy wszędzie go pełno włazi na wszystko co jest możliwe
    Do tego jest baaaardzo silny to stwierdzenie naszej pediatryi sprawny

Fan(ka) Avatar andzia76

U nas też podobnie jak u topoleczki, bardziej chyba stawia na rozwój fizyczny.
    Ulubionym słowem jest nie, wszystko na nie :))))
    A jeśli chodzi o wyrzucanie do kosza, Olkowi tak się to spodobało, że ostatnio wszysko ląduje w koszu. Muszę mu specjalnie drzeć papierki, a on je wyrzuca :))) Bardzo lubi pomagać przy ścieleniu łóżka. Przenosi wielkie poduchy i podaje mamie :) ledwo co z nimi idzie, zatacza się, przewraca, ale doniesie i strasznie się z tego cieszy :)
    Gorzej z jedzeniem. Ostatnio straszny niejadek się z niego zrobił i niestety muszę go karmić, żeby wogule coś zjadł. Ale jak dostanie deserek to sam zjada, bez pomocy mamy
    Ostatnio edytowane przez andzia76 : 26-05-2011 - 14:16

Fan(ka) Avatar aguska2017

bartek od jakiego czasu wykonuje 2 etapowe polecenia typu idź do pokoju i przynieś misia bądź idź do pokoju i daj tacie buzi
    skacze biega jest bardzo sprawny ruchowo ale jeśli chodzi o mowę to nadal nie wiele mówi.
    rozumie prawie wszystko co do niego mówie,pokazuje co chce

Zasady Postowania