Strona 1 z 2 12 Ostatni
1. do 10. z 12
  1. #1
    Fan(ka) Avatar Ribi
    Zarejestrowany
    06-2010
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    3 088
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    864
    Dziękuję (Otrzymane)
    1140
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    3

    Domyślnie Przepisy kulinarne dla karmiącej mamy oraz dania dla maluszków - obiadki, deserki...

    Dziewczyny zakładam nowy wątek, bo jak każda z nas wie ciężko jest ugotować coś dobrego i jednocześnie dietetycznego. Proszę wpisujcie tutaj swoje przepisy kulinarne. Proszę o nie komentować. To ma być dla nas kompendium przepisów kulinarnych
    Ostatnio edytowane przez Ewcia_822 : 15-05-2011 - 22:26


  2. #2
    Fan(ka) Avatar ariska
    Zarejestrowany
    05-2010
    Skąd
    Pszczyna(Jankowice)/Lędziny
    Postów
    4 561
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    778
    Dziękuję (Otrzymane)
    2260
    Lubi (Dane)
    1
    Lubi (Otrzymane)
    0
    Osiągnięcia Żywa legenda forumZ pewną  taką nieśmiałościąPierwsza rocznica! Otwieram szampana

    Domyślnie Odp: Przepisy kulinarne dla karmiącej mamy

    wprawdzie jeszcze nie karmię ale znalazłam kilka ciekawych przepisów :)

    Risotto z mięsem


    Składniki:
    wołowina bez kości lub ugotowany kurczak-50g
    włoszczyzna bez kapusty-50g,
    ryż,
    olej sojowy,
    sól,
    zielona pietruszka
    sól
    Wykonanie:
    Mięso opłukać,zalać małą ilością gorącej wody,pogotować.Dodaćwłoszczyznę,posolić,ugoto wać.Mięso wyjąć z wywaru,ostudzić.Pokroić w kostkę.Jarzyny z wywaru pokroić w kostkę.Ryż ugotować na sypko,połączyć z mięsem i jarzynami,dodać olej i posiekaną natkę pietruszki.


    Pierś kurczaka w sosie szpinakowym


    Składniki:
    1 filet z kurczaka
    Średnia marchewka
    Kucharek albo ziarenka smaku
    Maggi
    Szpinak (ja preferuję mrożony,mniej roboty)
    Wykonanie:
    Pierś z kurczaka ugotować z marchewką,gdy będzie miękka wyjąć i pokroić w kosteczkę.Do gotującego się wywaru wrzucić szpinak i pogotować,na koniec wrzucić pokrojoną pierś i pogotować jeszcze chwilę.Można podać z ryżem lub makaronem.Mnie osobiście bardziej smakuje z ryżem.


    Omlet z szynką


    Składniki:
    jaja-2szt.,mąka pszenna-2łyżki,szynka-1duży plaster,mleko 1,5%tłuszczu-1łyżeczka,oliwa z oliwek-1łyżeczka,kielki soczewicy,natka pietruszki-2łyżki
    Wykonanie:
    Do ubitych białek dodać wymieszane z mąką i mlekiem żółtka.Dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę i kiełki,natkę pietruszki lub inne świeże przyprawy(bazylię,oregano).Omlet przygotować w małej ilości oleju,gdy zetnie się po jednej stronie,delikatnie przewrócić na drugą.Nie przypalać.


    Cukinia faszerowana


    Składniki:
    cukinia-1mała,pomidor-1średni,mielone mięso z indyka-8łyżek,kasza jęczmienna ugotowana na sypko-4łyżki,żółty ser-4łyżki,natka pietruszki-1łyżka,olej rzepakowy-2łyżeczki
    Wykonanie:
    Cukinię umyć,przekroić i wykroić gniazda nasienne.Sparzonego i pozbawionego skórki pomidora pokroić i poddusić z małą ilością oleju,dodać mięso i pokrojoną natkę pietruszki,ugotowaną na sypko kaszę.Przygotowaną masę nałożyć do wydrążonej cukinii i umieścić w żaroodpornym naczyniu z niewielką iloscią wody i tłuszczu.Wstawić do piekarnika.Po ok.15min.posypać startym żółtym serem i krótko zapiec.


    Potrawka z kurczaka


    Składniki i wykonanie:
    Pierś kurczaka pokroić w kostkę,posolić,lekko podsmażyć na oleju.Marchew i białą część pora pokroić i wrzucić do kurczaka,zalać wodą,doprawić i dusić aż marchew będzie miękka.Później odparować trochę wody i wrzucić ugotowany ryż.


    Ciasteczka z mąki kukurydzianej


    Składniki:
    2,5 szkl. mąki kukurydzianej
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    kostka margaryny bezmlecznej
    Wykonanie:
    Zagnieść wszystkie składniki i uformować z nich wałki o średnicy 5-6cm,schłodzić w zamrażarce przez pół godziny.Kroić w plasterki o grubości ok.0,5 cm i piec w temp. ok 180 st.aż spód zacznie lekko brązowieć.Smakują znakomicie z powidłami śliwkowymi lub wiśniowymi.
    Dla mam maluszków ze skazą białkową.
    SMACZNEGO!


    Duszone ziemniaczki


    Składniki:
    5 średnich ziemniaczków,1 marchewka, pół piersi z kurczaka(czy mały kawałek innego mięska).
    Wykonanie:
    Kroję wszystko w kostkę (marchewka ciut drobniej niż ziemniaczki).
    Wrzucam wszystko do garnka i zalewam wodą tak,żeby wszystko się schowała i gotuję na małym ogniu póki ziemniaczki się odrobinę nie rozgotują,a cała woda wsiąknie.Sól, pieprz w ziarenkach,liść laurowy,ziele angielskie i masełko do smaku.


    Warzywa z…


    Warzywa z:-porcja dla 4 osób
    makaronem ( lubella - łazanki 1/2 opakowania)
    lub ryżem ( 2 woreczki )
    lub kaszą jęczmienną ( 2 woreczki )
    lub 2 piersiami z kurczaka
    lub piersią z indyka
    Warzywa:
    brokuły (nie wzdymają w przeciwieństwie do kalafiora )
    marchewka (rzadko uczula )-2 szt.
    kukurydza Pudliszki (śmiało mogą jeść mamy u których dzieci nie tolerują glutenu )
    Wykonanie:
    brokuły podzielic na drobne rózyczki,marchewkę pokroić na talarki,
    wrzucic na patelnię lub garka razem z kukurydzą i makaronem lub ryżem (torebki rozciąc i wsypać ryż na patelnie lub do garka ).Zalać wodą tak aby wszystkie składniki dokładnie przykryć i dodać łyzkę oliwy lub innego tłuszczu (mamy u których dzieci nie mają skazy moga dać łyżke masła ).Wszystko dusic na małym ogniu bez przykrycia aż makaron czy ryż czy kasza z warzywami zmiękną i odparuje ewentualny nadmiar wody.Doprawic do smaku wg. uznania.
    W przypadku warzyw z piersiami pokroic w kostke i chwilke podsmazyć,dodac warzywa zalać niewielka ilością wody i niech sie dusi aż mięsko i warzywa będa miekkie.


    Delikatny gulasz


    Składniki i wykonanie:
    Mięso obtoczyć w mące z przyprawami(nie przesadzić z nimi),wrzucić na wrzątek i dusić.


    Delikatna rybka


    Składniki i wykonanie:
    ryba(delikatnie przyprawiona + trochę soku z cytryny),na to zielony ogórek w plasterkach(ze skórką),na to żółty ser-wszystko zapiec w naczyniu żaroodpornym.


    Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą


    Składniki na 2 porcje
    • torebka ryżu- lepiej dziki-ma cenne mikroelementy i szczyptę szaleństwa (ja ugotowałam brązowy)
    • puszka kukurydzy
    • puszka tuńczyka w oleju (białko i oliwa to ważne składniki budulcowe)
    • mały słoiczek majonezu
    • szczypiorek (tylko z działki,nie pryskane chemią nowalijki!)
    • sól do smaku
    Etapy przygotowania
    1. Ugotować na sypko ryż w osolonej wodzie,wystudzić.
    2. w tym czasie odcedzić “zapuszkowane” produkty i posiekać szczypiorek.
    3. wymieszać wszystkie składniki z majonezem,po schłodzeniu smaczny,zdrowy i prosty posiłek dla mamy karmiącej gotowy!


    Sałatka z gotowanego indyka


    Składniki i wykonanie:
    woreczek ryżu,na to gotowany indyk posypany słodką papryką,na to jabłko posypane cynamonem i na to pokrojony banan.Wszystko zapiec w żaroodpornym naczyniu.Można udekorować bitą śmietaną.


    http://michalinkamamy.blogspot.com/Nasz nowy blog - zapraszamy
    http://kulinaria-ariski.blogspot.com/ moje małe kulinaria :)






  3. Dziękuję giovannessa, Ribi, Madlen80, modlicha83, b_iala i 3 inne dziękuje za post
  4. #3
    Fan(ka) Avatar ariska
    Zarejestrowany
    05-2010
    Skąd
    Pszczyna(Jankowice)/Lędziny
    Postów
    4 561
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    778
    Dziękuję (Otrzymane)
    2260
    Lubi (Dane)
    1
    Lubi (Otrzymane)
    0
    Osiągnięcia Żywa legenda forumZ pewną  taką nieśmiałościąPierwsza rocznica! Otwieram szampana

    Domyślnie Odp: Przepisy kulinarne dla karmiącej mamy

    A teraz coś na słodko :)

    Bananowiec
    – przepis dla matek karmiących dzieci alergiczne
    Składniki:
    - 20 dag biszkoptów bezglutenowych
    - pół szklanki śmietany kremówki
    - pół szklanki cukru
    - żółtko (lub 2 żółtka przepiórcze)
    - galaretka owocowa
    - 3 banany
    - mleko
    - 4 łyżeczki żelatyny
    Sposób przygotowania:
    Biszkopty namoczyć w rozpuszczonej galaretce i ułożyć w formie. Śmietanę utrzeć z cukrem i żółtkiem. Źelatynę rozpuścić w odrobinie gorącego mleka. Utartą masę połączyć z utartymi na tarce bananami, dodać żelatynę i wymieszać. Następnie część porcji masy położyć na biszkopty, a gdy stężeje, wyłożyć resztę.


    Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
    Składniki:
    – 1 szklanka ryżu,
    – 1 łyżka masła,
    – 50 g cukru,
    – 4 jabłka, ew. rodzynki - łyżka,
    – ćwierć łyżeczki cynamonu,
    – kilka łyżek cukru, konfitury
    Sposób przygotowania:
    Ryż wrzuć do wrzącej wody z łyżką masła (2 szklanki wody na szklankę ryżu). Ugotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie. Możesz również ugotować po prostu dwie torebki ryżu do szybkiego gotowania. Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i ugotuj w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełnij konfiturą lub rodzynkami z cukrem i cynamonem. Foremkę posmaruj masłem. Nałóż połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykryj ryżem. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek i kawałku masła. Ryż włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny.



    Naleśniki bez mleka
    Składniki:
    – 4 jajka
    – szklanka mąki
    – łyżka oleju
    – szklanka wody
    Sposób przygotowania:
    Zmiksuj składniki, odstaw ciasto na pół godziny. Usmaż naleśniki na wysmarowanej olejem patelni. Podaj z owocami, nadzieniem ze sparzonego szpinaku albo gotowanego i zmielonego mięsa przyprawionego pieprzem i odrobiną cebulki.





    Kluski z mięsem
    Ciasto jak na zwykłe śląskie kluski, do środka zmielone gotowane mięsko z łyżką oliwy. Oczywiście nie polewamy skwarkami
    Składniki (jak na kluski śląskie):
    – 1 kg ziemniaków,
    – 25 dag mąki ziemniaczanej,
    – sól.
    Sposób przygotowania:
    Ziemniaki obrać, umyć, ugotować i zemleć. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulki i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia. Kluski takie można też nadziewać, np. gotowanym mielonym mięsem lub owocami.


    Ryba zapiekana z marchewką
    – filet z ryby ugotuj, potem włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż startą marchewką i zapiecz

    Łosoś prosto z pieca
    Składniki:
    – porcja filetu z łososia
    – sok z cytryny
    – sól
    – masło
    – koperek
    Sposób przygotowania:
    Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, lekko posól i posyp posiekanym koperkiem. Połóż na wierzchu kilka wiórków masła i zawiń w folię aluminiową. W 200 st. Celsjusza piecz rybę około 15 minut.

    Mięsne kotleciki bez mąki
    Składniki:
    – 50 dkg mielonego mięsa z indyka
    – 3 łyżki wody
    – 2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego
    – sól do smaku
    – 2-3 łyżki kleiku do obtoczenia kotletów
    Sposób przygotowania:
    Mięso, wodę i sól starannie wymieszaj, do masy dodaj kleik i jeszcze raz wymieszaj. Na talerzyk wsyp kleik, obtocz w nim kotlety, smaż na oleju po obu stronach na złoty kolor. Z tego samego mięsa możesz upiec również klops.

    Duszone żołądki drobiowe
    Składniki:
    – 50 dag żołądków drobiowych,
    – duża porcja włoszczyzny,
    – łyżka mąki,
    – pół szklanki śmietany 12-proc.,
    – sól, pieprz, łyżka posiekanego koperku,
    – łyżka oleju.
    Sposób przygotowania:
    Żołądki oczyścić z tłuszczu, dokładnie umyć, zalać wrzącą wodą i obgotować. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do rondla ze stopionym tłuszczem i obrumienić. Podlać wodą, dodać umyte, obrane, opłukane i pokrojone w plastry warzywa, osolić, przykryć i dusić do miękkości. Podprawić potrawę śmietaną wymieszaną z mąką, dodać pieprz i zagotować. Odstawić z ognia i wsypać koper. Podawać z dowolną kaszą ugotowaną na sypko i surówką.



    Gołąbki rybne dla mam
    Składniki
    duża sałata
    1/2 kg fileta z ryby
    1 szklanka ryżu
    1 duża marchew
    1 niewielka pietruszka
    kawałek selera
    1 srednia cebula
    smalec
    kostka rosołowa
    sól i pieprz do smaku

    Przepis dla mam karmiących piersią
    Ryż zaparzyć w 2 szklankach wody z kostką rosołową.
    Rybkę pokroić na malutkie kawałki.
    Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej.
    Cebulę drobniutko pokroić.
    Wszystkie składniki wymieszać w garnku.
    Dosolić i popieprzyć do smaku. ( dać mało pieprzu jezeli chodzi o mamusie karmiące)
    Sałatkę oddzielnie każdy listek zamoczyć w słonym wrzątku, by zmiekł i nie łamał się podczas zwijania. Taki listek położyć na talerzu i palcem zmiekczyć nerw główny. Następnie wyłożyć na nim farsz i delikatnie zwinąć.
    Przełożyć do garnka, w którym będą gołąbki duszone.
    Na wierzch przykryć listkami sałaty i położyć trochę smalcu.
    Zalać 3/4 szklanki ciepłej wody.
    Dusić w piekarniku pod przykryciem ok godziny.



    P.S DAJĘ PRZEPISY NIE WYPRÓBOWANE TYLKO ZNALEZIONE NA NECIE :) Testować bede później jak już Michalinka zdecyduje się wyjść :D:D


    http://michalinkamamy.blogspot.com/Nasz nowy blog - zapraszamy
    http://kulinaria-ariski.blogspot.com/ moje małe kulinaria :)






  5. Dziękuję Madlen80, modlicha83, b_iala, Ulkan dziękuje za post
  6. #4
    Mama Wojtusia i Franusia Avatar Ulkan
    Zarejestrowany
    12-2010
    Skąd
    Kraków
    Postów
    560
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    145
    Dziękuję (Otrzymane)
    167
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Przepisy kulinarne dla karmiącej mamy

    Nie wiem czy tutaj jest dobre miejsce na to pytanie, ale podrzućcie mi jakiś przepis na coś bezmięsnego i bez czosnkowego ze szpinakiem.

  7. #5
    Fan(ka) Avatar b_iala
    Zarejestrowany
    08-2008
    Skąd
    Białystok
    Postów
    2 011
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    860
    Dziękuję (Otrzymane)
    1181
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    2
    Osiągnięcia Żywa legenda forumZ pewną  taką nieśmiałościąPierwsza rocznica! Otwieram szampana

    Domyślnie Odp: Przepisy kulinarne dla karmiącej mamy



    Naleśniki ze szpinakiem
    ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka maki
    1,5 szklanki mleka
    3 łyżki oleju
    1 jajko
    szczypta soli
    farsz:
    500 g szpinaku
    ok. 270 g sera feta
    sól i pieprz (pieprz polecam grubo mielony)

    Na patelni podsmażam szpinak, jeśli to szpinak mrożony to kładę na patelni i on tam się spokojnie rozpuści, nadmiar wody wytopi i wtedy go chwilkę podgrzewam. Doprawiam solą i pieprzem.Ser feta kroje na mniejsze kawałki, dodaję do szpinaku i mieszam.





  8. Dziękuję Ulkan dziękuje za post
  9. #6
    Mama Kubusia Avatar Patrycja89
    Zarejestrowany
    05-2010
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    302
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    55
    Dziękuję (Otrzymane)
    68
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    2

    Domyślnie Odp: Przepisy kulinarne dla karmiącej mamy

    mogłabyś mi napisać (na odpowiednim wątku żeby tu nie zaśmiecać) jak robisz zupkę owocową i gulasz?? i jakie warzywa bierzesz do ryżu z warzywami??
    a płatki Kangus z czym jesz??
    Zupke owocową to taką zwykłą robie, gotuje wode, wrzucam mrozone wiśnie,żurawine, maliny (co tam lubisz),dodaje cukru. Gotuje w drugim garnku makaron. i na talerzyku zalewam kompocikiem.
    Kangusy jem same. JA akurat lubie suche platki także nie ma tragedii. Tam niby jest napisane ze MOŻE zawierac sladowe ilosci orzechow i mleka. Ale ja nie przesadzam az tak bo tak to prawie na wszystkim pisze, a ze to i tak jeszcze przechodzi przez moj organizm to watpie zeby cokolwiek trafiło do mleka.
    Ważywa do ryżu biore z mieszanki tez mrożonej "warzywa na patelnie" tylko takie co nie mają kalafiora, cukinii. Ja kupuje hortexu w tesco. One są z jakąś włoską przyprawą i jej odrobine dodaje tez. Wrzucam ważywka na patelnie, dolewam odrobine oleju z pestek winogron, w garnku wlewam ok 0,7l wody, wrzucam kostke rosołową i poł łyżeczki soli i na tym wywarze gotuje ryż. Tylko taki żeby sie nie kleil, taki odrobine niedogotowany. Dorzucam ryż do warzyw i chwile podsmażam. Możesz do tego dodać też podpieczoną pierś kurczaka. albo jako dodatek do pieczonej rybki.
    A gulasz to kroje pierś na malutkie kawałki posypuje wegetą, podsmażam odrobine na oleju z pestek winogron. tak żeby kawałki były cale białe i potem jeszcze ze 3 min. W garnku gotuje wode z kostką mięsną ok. 0.5l z zielem angielskim i lisciem laurowym, dorzucam podsmażonego kurczaczkai gotuje jakies 15-20 min (trzeba próbować). W poł szklanki wody roztrzepuje jakies ze 4 czubate łyżeczki mąki i dolewam żeby zagęścić sos. Sosu jak Ci póżniej zostanie to sie zawsze przyda. Bo jak pieczesz np pierś to wiadomo że jest sucha. możesz sobie taki sosik też zamrozić w małych pojemniczkach. Powodzenia :)

  10. Dziękuję MartaPe dziękuje za post
  11. #7
    Mama Wojtusia i Franusia Avatar Ulkan
    Zarejestrowany
    12-2010
    Skąd
    Kraków
    Postów
    560
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    145
    Dziękuję (Otrzymane)
    167
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Przepisy kulinarne dla karmiącej mamy

    Wrzucę wam wyszukane w necie przepisy ze szpinakiem;)

    Muszle ze szpinakiem

    15 makaronowych muszelek
    1 łyżka i 1 łyżeczka oliwy extra vergine
    150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
    listki bazylii, posiekane
    80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
    100 g sera koziego pleśniowego (lub fety), rozdrobnionego

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni (grzanie góra i dół). Dno naczynia żaroodpornego natrzeć oliwą extra vergine.
    Makaron muszelki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mają być lekko twarde - al dente. Odcedzić i skropić 1 łyżeczką oliwy extra vergine, delikatnie wymieszać, odstawić.
    Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy extra vergine. Dodać szpinak i mieszać smażąc na małym ogniu przez 1 - 2 minuty aż zwiędnie (mrożony szpinak wcześniej rozmrozić na sitku i odcisnąć z wody). Posiekać, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z bazylią.
    Wymieszać wszystkie rodzaje sera w miseczce, doprawić solą i pieprzem.
    Wybrać 12 muszli (niektóre mogą się naderwać podczas gotowania) i włożyć w nie farsz ze szpinaku oraz bazylii. Muszle dopełnić mieszanką serów i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, następnie przełączyć piekarnik na funkcję grilla i piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem

    Makaron ze szpinakowym pesto

    4 łyżka oliwy z oliwek
    200 g świeżego szpinaku
    3 łyżki obranych pestek dyni
    150 g makaronu Pappardelle
    2 jajka
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
    1/2 szklanki tartego Parmezanu

    Szpinak opłukać, oderwać twarde łodyżki i dokładnie osuszyć. Na patelnię włożyć osuszony szpinak i mieszać przez około 1 minutę, aż zmięknie. Przełożyć do pojemnika blendera wraz z powstałym sokiem (nie więcej niż 2 - 3 łyżki).
    Na patelnię włożyć pestki dyni i zrumienić, dodać do składników w blenderze, dolać oliwy z oliwek, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, zmiksować na gładkie pesto. Odstawić.
    Jajka ugotować na twardo (5 minut od zagotowania się wody). Odcedzić, obrać i pokroić w kosteczkę, delikatnie oprószyć solą.
    Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, dodać gorące pesto szpinakowe i tylko delikatnie wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać tartym Parmezanem i pokrojonym jajkiem. Doprawić

    Zupa brokułowo - szpinakowa

    1 łyżka oliwy z oliwek
    kawałeczek pora (opcjonalnie)
    250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    3 szklanki wody mineralnej (niegazowanej) lub bulionu z jarzyn
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
    250 g różyczek brokuła
    250 g szpinaku, opłukanego (można użyć mrożonego)
    2 łyżki mascarpone

    W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego pora i podsmażyć na małym ogniu przez minutę, dodać ziemniaki, oprószyć solą, przykryć i smażyć przez 3 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.
    Wlać wodę lub bulion i zwiększyć ogień, zagotować. Wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać brokuły, szpinak, ponownie zagotować i przykryć.
    Zmniejszyć ogień i gotować przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać mascarpone i zmiksować na gładki krem.


  12. #8
    Fan(ka) Avatar ariska
    Zarejestrowany
    05-2010
    Skąd
    Pszczyna(Jankowice)/Lędziny
    Postów
    4 561
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    778
    Dziękuję (Otrzymane)
    2260
    Lubi (Dane)
    1
    Lubi (Otrzymane)
    0
    Osiągnięcia Żywa legenda forumZ pewną  taką nieśmiałościąPierwsza rocznica! Otwieram szampana

    Domyślnie Odp: Przepisy kulinarne dla karmiącej mamy

    znalazłam coś takiego

    5 – 6 mc

    Ziemniak
    Marchew
    Dynia
    Brokuły
    Pietruszka
    Kalafior
    Ryż

    7 mc

    Burak
    Kalarepa
    Por
    Seler
    Cukinia
    Fasola szparagowa
    Groszek
    Kapaczek

    8 – 9 mc

    Szparagi
    Szpinak
    Cebula
    Szczaw

    10 mc

    Bakłażan
    Papryka
    Pomidor
    Sałata
    Szczypiorek
    Kasze

    11 mc

    Rzepa
    Cykoria

    Nie wiem od czego to zależy bo na kilku stronach było trochę inaczej pokazane :) a zaraz zamieszczę pare przepisów bo znalazłam fajne


    http://michalinkamamy.blogspot.com/Nasz nowy blog - zapraszamy
    http://kulinaria-ariski.blogspot.com/ moje małe kulinaria :)






  13. Dziękuję Brak informacji dziękuje za post
  14. #9
    Fan(ka) Avatar ariska
    Zarejestrowany
    05-2010
    Skąd
    Pszczyna(Jankowice)/Lędziny
    Postów
    4 561
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    778
    Dziękuję (Otrzymane)
    2260
    Lubi (Dane)
    1
    Lubi (Otrzymane)
    0
    Osiągnięcia Żywa legenda forumZ pewną  taką nieśmiałościąPierwsza rocznica! Otwieram szampana

    Domyślnie Odp: Przepisy kulinarne dla karmiącej mamy

    W przepisach jest kleik ryżowy ale można dodać kaszę mannę. Przepisy znalazłam nie sa moje;)

    1.MARCHEWKA

    - marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
    - kleik ryżowy
    -1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
    -woda
    Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

    2.BROKUŁY-kilka różyczek brokuła
    -woda
    - kleik ryżowy
    Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.

    3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)-ziemniak
    -marchewka
    - pietruszka(kawałeczek)
    - por
    -seler(ostrożnie- może uczulać)
    -masło lub oliwa z oliwek
    -kleik ryżowy lub kukurydziany
    Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.

    4.ZUPA ZIEMNIACZANKA- 2 ziemniaki
    -2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
    Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.

    5.ZUPA BROKUŁOWA
    -1 marchewka
    -100gram brokuła
    - 1 łyżeczka oliwy
    - 1 łyżeczka kaszki ryżowej
    Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.

    6.MUS JABŁKOWY- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
    - sok jabłkowy klarowny
    - kleik ryżowy
    Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.

    7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM-1/2 buraka
    -marchewka
    -1/2 ziemniaka
    -1/4 pietruszki
    - 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
    - 2 łyżeczki kleiku ryżowego
    Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

    8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM
    - marchew
    - kalafior
    - brokuł
    - oliwa z oliwek
    - kleik ryżowy
    Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.


    http://michalinkamamy.blogspot.com/Nasz nowy blog - zapraszamy
    http://kulinaria-ariski.blogspot.com/ moje małe kulinaria :)






  15. Dziękuję Brak informacji dziękuje za post
  16. #10
    Fan(ka) Avatar ariska
    Zarejestrowany
    05-2010
    Skąd
    Pszczyna(Jankowice)/Lędziny
    Postów
    4 561
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    778
    Dziękuję (Otrzymane)
    2260
    Lubi (Dane)
    1
    Lubi (Otrzymane)
    0
    Osiągnięcia Żywa legenda forumZ pewną  taką nieśmiałościąPierwsza rocznica! Otwieram szampana

    Domyślnie Odp: Przepisy kulinarne dla karmiącej mamy

    warto gotowac koloramii, poniewaz wtedy zupy
    maja wyrazisty kolor i dziecku sie podobaja:
    1. zupy pomaranczowe - dynia, marchewka (ale nie za duzo), batat;
    2. zupy zielone - brokul, fasolka cienka zielona i groszek cukrowy
    (nie maja po nich wzdec), cukina, por; do tego albo ziemniak albo
    kleik kukurydziany;
    3. zupy biale - ziemniak, kalafior, pietruszka, seler (te dwa
    ostatnie podawane od siodmego miesiaca w malych ilosciach).


    http://michalinkamamy.blogspot.com/Nasz nowy blog - zapraszamy
    http://kulinaria-ariski.blogspot.com/ moje małe kulinaria :)






  17. Dziękuję Brak informacji dziękuje za post
Strona 1 z 2 12 Ostatni

Zasady pisania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Dołącz do nas