21. do 30. z 157
-
17-03-2008, 00:35 #21
Odp: cos pysznego zjadla(by)m.....
anaklim- a takich ustrojstw nie probowalam....plesniaki uwielbiam..i zaluje ze teraz nie moge jesc
choc nie wiecie czy takie brie panierowane mozna?
Zreszta wogole...nie podobaja mi sie te rzeczy ktorych nie mozna jesc w ciazy heheheheh kocham sushi...kocham owoce morza...plesniaki...to jakos mi na zlosc ustanowione?
-
17-03-2008, 01:01 #22Fan(ka)
dziewczynki ja przepraszam mialam ten przepis na barszcz bialy (vel zurek) podac i w wyniku przeprowadzki zapomnialam na smierc ... dzis przekopalam dom i oto przepis (jutro go nastawiam
)
wiec jesli ktos ma ochote pobawic sie w zakwasik zdradzam przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis

(choc najlepszy na swiecie zakwas i barszcz bialy robila moja babcia
)
ZAKWAS
3-4 kopiaste lyzki maki zytniej
0,5l przegotowanej i ostudzonej wody
szczypta soli
szczypta curkur
1 zabek czosnku przecisniety przez praske
wymieszac wsio, odstawic i codziennie zamieszac (koniecznie tylko i wylacznie drewniana lyzka) kiszenie latem ok.3 dni, kiszenie zima ok.4dni
oczywiscie kisimy w kamionkowym naczyniu, ktr w czasie kiszenia przykrywamy np.talerzykiem, garnek powinien byc oczywiscie czysty i co wazne wyparzony!!!!!!!!
po ukiszeniu zlac barszcz (vel zurek) do butelki, wstawic do lodowki i od czasu do czasu zamieszac butelke, troszke z koncowki mozna zostawic do nastepnego zakwasu (ale nie koniecznie ta odrobina jest potrzebna)
ja do gotowania juz zupy uzywam dodatkowo przyprawy KAMIS do zurkow czy jakos tak
-
17-03-2008, 09:29 #23
Anik - ja też uwielbiam pleśniaki i wyczytałam że zakaz ich spożywania nie dotyczy serów przygotowanych z pasteryzowanego mleka. W zasadzie wszystkie dostępne w Polsce sery pleśniowe są produkowane z mleka pasteryzowanego. Unikam zagramanicznych producentów i szamam sobie serki w duuuuużych ilościach.
-
17-03-2008, 09:34 #24
-
17-03-2008, 11:23 #25Fan(ka)
ewa daj znac jak wyszlo
i jeszcze raz sorki za zwloke
-
17-03-2008, 19:18 #26Mamy wrześniowe 2008
A ja dodaję przepis na moja ulubioną wielkanocną zupkę chrzanową
Składniki na 4 porcje
- serwatka
- 1 kg żeberek
- kiełbasa
- jajka
- chrzan
- przyprawy
- włoszczyzna
Etapy przygotowania
1.żeberka myć, obrać jarzynę, kilka jaj ugotowac na twardo
2.serwatkę postawić na gazie razem z żeberkami i włoszczyzną, gotować tak długo aż żeberka będą miękkie, dodać tarty korzeń chrzanu ( wg uznania )następnie pokroić kiełbasę w grubsze plastry ( najlepsza jest kiełbasa swojska - zupa ma bowiem specyficzny smak )
3.ugowowane jaja na twardo pokroiś w plastry i dodać do zupy. na sam koniec roztrzepać jajka ( surowe) w garnyszku i cienki strunieniem wlewać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Wystarczy doprawić do smaku solą i pieprzem i gotowe.
Bez tej zupy nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Nawet jeśli jedziemy do teściów to gotują ją w domu i zabieram. Oni za nią nie przepadają - wogóle moja teściowa nie przepada za moją kuchnią. Ale co tam nie tylko ona ma swoje przyzwyczajenia.
SMACZNEGO
-
18-03-2008, 13:38 #27Fan(ka)
ja dzis mam malo czasu na obiad wiec robie jedno z szybkich dan ... szybkie jednak wciaz zdrowe

a wiec jest to kuskus z warzywami lub wersja nieco dluzsza ryz z warzywami - do tego moga byc np. parowki
gotujemy warzywa (tu dowolnosc totalna - ja wzielam mrozonki: fasolke, marchewke, groszek, kukurydze, kalafior) warzywa gotuje w ziarenkach smaku (nie dosypuje juz soli - ale uprzedzam lekko malo slone) i gdy warzywa juz prawie prawie ok, dodaje kuskus, pare minut (4-5) kuskus sie zaparza, odcedzam na sitku i danie gotowe

co do ryzu to ryz gotuje osobno i dopiero po odcedzeniu ryzu mieszam z warzywami ...
-
18-03-2008, 17:05 #28
-
18-03-2008, 17:27 #29
-
18-03-2008, 22:50 #30Mama dwóch dam

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

Malutkie Ubranka dla...
Dzisiaj, 11:30 w Wcześniaki