Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2 7 11 12
111. do 118. z 118
    Entuzjast(k)a Avatar pedro33

Domyślnie Odp: Nasze codzienne życie- zapraszam mamusie wrześniowe!

Cytat Napisał brown.kate Zobacz post
    ja sie troszke martwie, bo jak pisalam u nas nie za bardzo przejmuja sie bioderkami, usg nie robia, a zauwazylam ze moja malutka ma 'nierowne faldki' na nozkach. Jakis czas temu miala symetryczne faldeczki, a teraz juz nie.
    Nam z tego powodu lekarz kazał za miesiąc do kontroli, bo też Ania ma asymetryczne fałdki. Powiedział, że to częsty problem i nie brzmiał jakby było to coś "groźnego", zwrócił właśnie uwagę na złe noszenie - częściej na jednej ręce. Jak powiedział, albo nosić na żabkę w takich przypadkach albo wogóle. Czytaliśmy o tym na forach eksperckich i tak znów specjaliści piszą, że nie ma co się przejmować, że się to samo skoryguje. Ważne aby usg wyszło ok.!

Fan(ka) Avatar anaklim
    Wpisów do bloga
    8

Sasha ma równe fałdki, ale wcale mnie to nie uspokaja. Ortopedę będę musiała załatwić sobie sama, pewnie w Dublinie, prywatnie:(

Mama Misi i Kici Avatar brown.kate

pedro33 - faktycznie wyczytalam ze faldeczki raczej o niczym nie swiadcza....Ale nie za bardzo mnie to uspokaja. Popytam jeszcze w przychodni, a jak nic nie wyjdzie to sie wkurze......i pewnie tez bede szukac prywatnie... W kazdym razie dzieki za slowa otuchy, uspokoilam sie troche Twoim postem:). Faldki nadal pod obserwacja. Acha, jeszcze jedno, na zabke tzn. przodem do mnie, tak zeby jej nozki mnie oplataly? Cos slabo u mnie z pozycjami....Buziaczki dla Anusi
    A co do wkurzania sie na sluzbe zdrowia to mam juz dosc. Porod byl super i opieka po porodzie o jakiej w polsce pewnie moglabym pomarzyc, ale na tym sie skonczylo. Jak Patrycja miala 2 tygodnie i katar to wyladowalam z nia w szpitalu bo chcialam zeby zobaczyl ja pediatra, a takiego nigdzie indziej nie znajdziesz (u Martyny katar w pierwszym miesiacu skonczyl sie zapaleniem oskrzeli, wiec troche przewrazliwiona jestem)...Niestety zbyt cierpliwa nie jestem, a tu trzeba byc.

Mamma Mia! ;-) Avatar Sanya

Domyślnie Odp: W kwestii przywitania

Cytat Napisał ewa_ll Zobacz post
    hehe, ale to zabrzmiało...
    tematy zostały połączone. teraz musimy poczekać na usunięcie wszystkich przeniesionych i wywalonych tematów. będzie czyściej i przejrzyściej
    cudnie

Mama Julci i Oleńki-:)

Cytat Napisał ewa_ll Zobacz post
    hehe, ale to zabrzmiało...
    tematy zostały połączone. teraz musimy poczekać na usunięcie wszystkich przeniesionych i wywalonych tematów. będzie czyściej i przejrzyściej

Cytat Napisał Sanya Zobacz post
    cudnie
    zrobione:) i jest cudnie nie

Entuzjast(k)a Avatar pedro33

Cytat Napisał brown.kate Zobacz post
    Acha, jeszcze jedno, na zabke tzn. przodem do mnie, tak zeby jej nozki mnie oplataly? Cos slabo u mnie z pozycjami....Buziaczki dla Anusi
    A co do wkurzania sie na sluzbe zdrowia to mam juz dosc. Porod byl super i opieka po porodzie o jakiej w polsce pewnie moglabym pomarzyc, ale na tym sie skonczylo. Jak Patrycja miala 2 tygodnie i katar to wyladowalam z nia w szpitalu bo chcialam zeby zobaczyl ja pediatra, a takiego nigdzie indziej nie znajdziesz (u Martyny katar w pierwszym miesiacu skonczyl sie zapaleniem oskrzeli, wiec troche przewrazliwiona jestem)...Niestety zbyt cierpliwa nie jestem, a tu trzeba byc.
    Lekarz pokazywa ł aby jeżeli się już nosi to przodem do siebie, podpierając pupę oraz jednoczeście stópki tak aby kolanka dziecka były podciągnięte do brzuszka i rozstawione na boki. Poprostu podkładasz pod dziecko rękę i dziecko wygląda jakby kucało przylegając do Ciebie.

Hmm... no to naprawdę ciekawe z tymi metodami leczenia i korzystania z publicznej ukejskiej służby zdrowia. Czytam nawet, że czasem ludzie do Polski jeżdzą na pierwsze miesiące dziecka bo czują się bezpieczniej.

Mama-maj 94i wrzesień 08 Avatar aniach

ewa, Sanya- i to jak cudnie

Grudniówka 06 Wrzesniowe mamy'08 Avatar kasia_z

Hej,
    Odkryłam wątek dopiero
    Elo, Pedro i inne dziewczyny

Co do USG bioderek, teraz NFZ nie refunduje badań przesiewowych, czyt. nie każde dziecko powinno dostać skierowanie, a te u których podejrzewa się dysplazje (w bad. u pediatry słabo odwodzi nóżki, niesymetrycznie odwodzi nóżki, nóżki są niesymetryczne na oko - np. fałdki są niesymetryczne). Ja nie byłam na USG, bo pediatra nie widziała powodu i ja również nie. Z Piotrkiem byłam, były wtedy przesiewowe, miał 1b i sam się naprawił, a ja się tylko nachodziłam po ortopedach niepotrzebnie.

Co do noszenia, ja swojego malo noszę... sam się bawi (na macie albo grzechotkami na kocyku), sam zasypia. Stąd symetryczny jest pewnie Piotruś miał nierówne fałdki, ale dysplazji nie miał, także Brown.Kate, niekoniecznie musi mieć

Z doświadczenia z Pepe (trafiło mi się lekko niedorobione dziecko, które w prawie każdym aspekcie miało coś), większość dziwnych przypadłości naprawia się sama...

Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2 7 11 12

Zasady Postowania