Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 6 10 11
101. do 104. z 104
Drzewko podziękowań37Podziękowań

Temat: Kulinarny Wrzesień !!!!

Fan(ka) Avatar malgos83

Domyślnie Odp: słodkości- pyszności :)

Ciasto SHREK:D

Biszkopt: kazdy w domku pewnie ma przepis na wlasny biszkopt ale ja podam ten ktory ja mam.

Ubic piane z 6 jaj..dodac szklanke cukru i odrobine cukru waniliowego. Wlac zoltka, wsypac szklanke maki i proszek do pieczenia. Wszystko ubic. piec ok 25min.
    Po upieczeniu odstawiamy do ostygniecia.

Do shreka potrzeba duzy zielony sok Pysio, 3 budynie smietankowe, 4 galaretki np agrestowe, 0,5l smietany 30%, 2 paczki delicji.

Rozpuszczamy 2 galaretki w szklance wody, a drugie 2 w 0,5l wody. nie dopuszczamy do stezenia. W 1,5 szklanki soku pysio rozrabiamy budynie a reszte soku gotujemy. Trzeba mieszac co chwile bo bedzie strzelal..jak sie zacznie gotowac to wlewamy budynie i mieszamy az uzykamy gesta mase. odstawiamy do ostygniecia, po czym wylewamy na biszkopt i rowno rozprowadzamy. Na ta mase ukladamy obok siebie delicje. Smietanke ubijamy na sztywno po czym wlewamy galaretke rozrobiona w szklance wody i dalej ubijamy. Wylewamy to na delicje. Jak troche stezeje na to wylewamy galaretke rozrobiona w 0,5l wody i odstawiamy do lodowki:)

ps. ja robilam w wersji zielonej i czerwonej. obie sa smaczne:)
    marbus dziękuje za post.

Początkująca(y) Avatar słodka

Domyślnie Odp: słodkości- pyszności :)

Wielkie Żarcie - Przepis - Jabłecznik z chałwą
    pyszny jabłecznik z chałwą,rewelacja,szybko się robi i rozpływa się w ustach.
    Na świątecznym dałam przepis na szybki makowiec.

To bardzo niebezpieczny wątek!!!

Franusiowa mama Avatar Akderk

Domyślnie Odp: pomysł na obiad

chlebek wieloziarnisty
    Sk
    ładniki na 2 bochenki:
    • 1 kg mąki krupczatki (zwykła też moze być)- możesz mieszać dowolnie maki nawet razowa dać w części
    • 6 łyżek siemienia lnianego
    • 6 łyżek łuskanego słonecznika
    • 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
    • 3 łyżki sezamu
    • 2 łyżki pestek dyni
    • 1,5 łyżki soli
    • 5 łyżek cukru
    • 5 dag świeżych drożdży
    • 1 litr wody

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
    Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).
    Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 220ºC.

gaja23 dziękuje za post.

multimama '02 '06 '10 Avatar gaja23

Domyślnie Odp: pomysł na obiad

przepis na masę lukrową jak obiecałam:
    70 ml cieplejszej wody;
    100g glukozy;
    800 g cukru pudru;
    4 łyżeczki żelatyny

W wodzie dokładnie rozpuścić żelatynę dodać glukozę i wymieszać, następnie stopniowo dodawać cukier i zagniatać i woila na dechę, wałkiem rozwałkować nakryć tort i przyciąć wg uznania :) Z reszty można ulepić co się chce i dodać barwnik (to wiadomo przed lepieniem ;))
    Akderk dziękuje za post.

Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 6 10 11

Zasady Postowania