1. do 10. z 161
-
16-03-2006, 16:42 #1Początkująca(y)
Czy spowiadacie sie z antykoncepcji?
Ciekawe ile z Was, jesli w ogole sie spowiadacie czy wlasnie spowiada sie z antykoncepcji, brania tabletek anty, uzywania prezerwatyw itd. Co wtedy mowicie?
-
16-03-2006, 18:29 #2
Odp: Czy spowiadacie sie z antykoncepcji?
ja sie ciesze ze ten problem mnie nie dotyczy, bo ja sie nie spowiadam ;)
-
16-03-2006, 21:06 #3Początkująca(y)
Cóż....., ja z prezerwatyw się nie spowiadam, jedynie kiedyś jak brałam tabletki to tak. :angel:

-
17-03-2006, 13:17 #4
to ja powiem tak, że rzadko korzystamy z antykoncepcji (prezerwatywa) - i nie dlatego jestem drugi raz w ciąży, bo obie ciąze były planowane - i jesli już jej użyliśmy to ja się spowiadam mówiąc po prostu: "używałam antykoncepcji".
Myslę, ze każdy ma swoje sumienie i umie przeprowadzic jego rachunek i stwierdzić co jest grzechem a co nie.
I dla mnie nie ma różnicy czy to tabletki, spirala czy prezerwatywa dla mnie wszystko to jest antykoncepcją z której uważam powinno sie spowiadać jeśli jesteś osobą wierzącą
-
17-03-2006, 13:26 #5
zgadza sie.....i oczywiscie jesli ktos uwaza ze antykoncepcja to grzech
-
22-03-2006, 09:13 #6
hej! ja tez uzywam antykoncepcji! i kiedys sie z tego wyspowiadalam ale ksiadz nie chcial mi udzielic rozgrzeszenia bo ponoc nie mozna! i gadalam o tym z moja przyjaciolka i w sumie ona mi powiedziala ze to jest sparawa sumienia jak cie gryzie to sie spowiadaj a jak nie to nie bo przeciez na tym polega spowiedz! i od tamtej pory nie spowiadam sie z tego bo nie gryzie mnie sumienie!
-
22-03-2006, 10:30 #7
Mordziulka dokladnie tym bardziej ze z tego co mi sie o uszy obilo ;) to powiadac sie trzeba ze zlych rzeczy, wiec skoro sie uwaza ze robi sie dobrze to spoiwadanie sie z tego jest bezsensem
-
13-04-2006, 10:22 #8Entuzjast(k)a
-
13-04-2006, 12:50 #9
u spowiedzi ostatni raz byłam w 96 r.
osobiscie nie czuje potrzeby aby jakis facet w sukience wiedzial o moim postwepowaniu,bo sami nie sa lepsi (to moje zdanie)
nie wierze w tych ksiezy calych,ale w Boga
jestem dobrym czlowiekiem,pomagam innym,krzywd nie wyrzadzam
i nawet gdybym musiala isc do spowiedzi i by mnie ' o te sprawy zapytal' to bym powiedziala tak jak oni chca slyszec czyli ze nie uzywam anty,choc uzywam >:D
nie wierze w nich i tyle! nie czulabym zadnych wyrzutow ze ksiezula oklamalam
moja kolezanka z mama poszla do spowiedzi i ksiadz kazda z nich o to zapytal (czy oni maja jakas podniete z tego ze pytaja o tak intymne sprawy???)
obie przyznaly ze uzywaja anty i obie z kosciola wyszly czerwone tak im nagadal :laugh:
-
13-04-2006, 15:05 #10
Lilka wiesz ze juz Cie lubie ;) :) ja mam to samo zdanie o ksiezach i chociaz jestem osoba niewierzaca to uwazam, ze ksiaze zachowuja sie jakby sami byli Bogami taki no "ojciec dyrektor" no normalnie plakac mi sie chce jak na nieo patrze....psia krew....wazniejszy od Boga.....wrrrrrr