1. do 3. z 3
Temat: Nauka w domu
-
2-01-2012, 23:14 #1Początkująca(y)
Nauka w domu
Zaciekawił mnie ostatnio temat homeschoolingu - edukacji domowej. Zainspirował mnie fragment:
to dowód na to że można osiągnąc sukces edukując się w domu. Co myślicie o uczeniu dzieci w domu czyli tzw. homeschoolingu czy edukacji w domu? Jak ma się do tego obowiązek szkolny?Christopher Paolini (ur. 17 listopada 1983) - amerykański pisarz, autor cyklu Dziedzictwo. Urodził się w Paradise Valley, Montana. Uczył się w domu i szkołę średnią ukończył w wieku 15 lat dzięki kursom korespondencyjnym. To właśnie wtedy Christopher zaczął pracować nad powieścią Eragon i dwiema następnymi. W ciągu pierwszego roku powstał zarys książki, następny rok poświęcił na jej rozbudowanie. W 2002 Eragon został wydany przez Paolini International LCC, spółkę wydawniczą jego rodziców. Następnie Christopher odwiedził 130 szkół, dyskutując na temat książki, czytając i pisząc. Kiedy powieściopisarz Carl Hiaasen za namową swojego syna przeczytał książkę, zawiadomił swojego wydawcę, Knopfa. Po większych korektach, gdy około 20 000 słów zostało wyciętych, druga edycja Eragona została opublikowana w sierpniu 2003. Eragon był 24 tygodnie na liście bestsellerów; tylko piąta część przygód Harry'ego Pottera sprzedawała się lepiej, zaś wokół samej książki zgromadziło się wielu fanów.
-
3-01-2012, 05:25 #2
Odp: Nauka w domu
Jeżeli jakos to załatwisz oficjalnie przez kuratorium ,to obowiązek szkolny jest spełniany.Według mnie jeśli idzie o ogólną edukacje,to to jest bardzo korzystne dla dziecka i faktycznie więcej i lepiej się nauczy indywidualnie.ale...są dwa "ale".Po pierwsze kontakty społeczne,z rówieśnikami,nauka funkcjonowania w grupie,w społeczeństwie...po drugie...miałabys siłe,chęci,cierpliwośc i wiedzę,by tak uczyc sama dziecko?U nas były wielkie problemy ze szkołą,ze względu na psychiczne "niedostatki" mojego syna ,skończyło sie na indywidualnym nauczaniu- ale "przyznanym" przez kuratorium.Fakt,intelektualnie bardzo,bardzo na plus.Ale czy ja sama podjęłabym się tego?W liceum syn mnie o to prosił,ale odmówiłam mu- nie czułam się na siłach.
-
4-01-2012, 22:12 #3Początkująca(y)
Odp: Nauka w domu
rozumiem że indywidualne nauczanie to jest takie w którym przychodzi nauczyciel do domu. Homechooling kojarzy mi się trochę z tym że w nauczaniu bierze udział rodzic. Ale może mam w głowie taka radykalną wersję.
No i w liceum materiał jest już chyba trochę bardziej zaawansowany. Dla mnie to bardziej nauka do gimnazjum włącznie.Ale czy ja sama podjęłabym się tego?
Na stronie Stowarzyszenia Edukacji Domowej polecają taką książkę - [url=http://www.edukacjadomowawpolsce.pl/przeglad/]Teoria i praktyka

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

Spotkania dla rodziców w...
Dzisiaj, 12:11 w Poznań