Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
11. do 15. z 15
    Mama Filipka i Jagódki[*]

Domyślnie Odp: zabrano mi dodatek 400 zl z tytulu urlopu wychowawczego-czy slusznie-prosze o op

reals, pójdź do urzędu, który ci wypłącał kase i poproś o ustawe na podstawie któej został ci zabrany zasiłek. bedziesz wiedziała na 100%
    ......
    ... Jagódka [*] 9.07.2010

Mama Olki i Wiki

Domyślnie Odp: zabrano mi dodatek 400 zl z tytulu urlopu wychowawczego-czy slusznie-prosze o op

Tu Wyraźnie napisanie że musisz spełniać podane przez dziewczyny kryteria, czyli dochód nie przekraczający 504 zł na osobę w rodzinie.( to jest dodoatek do rodzinnego,a nie jakiś konkretny zasiłek niestety) Mój mąż też pracował za granicą i wiedząc że jago dochód jest większy niż te 504zł na osobę sama złożyłam podanie o niewypłacanie zasiłku, bo bałam się spłacania go gdyby państwo doszło że jednak nasze zarobki są większe

Dodatek z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym. O zasiłek rodzinny – jeśli już przedtem nie mieliśmy do niego prawa - możemy wystąpić w dowolnym momencie, np. w chwili przejścia na urlop wychowawczy lub w czasie jego trwania. Jednocześnie możemy od razu wnieść o przyznanie dodatku z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym. W latach 2004-2006 wynosić on będzie 400 zł. By uzyskać prawo do zasiłku i dodatku, musimy spełniać kryterium dochodowe.

Kryterium dochodowe. Prawo do zasiłku uzyskać można, jeśli dochód na członka rodziny nie przekracza 504 zł (lub 583 zł, jeśli w rodzinie jest dziecko niepełnosprawne). Dodatek z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym przysługuje zasadniczo przez dwa lata.
    Wyjątki:
    36 miesięcy - Jeśli opieka sprawowana jest nad dwójką lub więcej dzieci, które przyszły na świat przy jednym porodzie.
    72 miesiące - Jeśli opieka sprawowana jest nad dzieckiem niepełnosprawnym do 18 roku życia.

Pojęcie dochodu utraconego. Składając wniosek o zasiłek przed 31 sierpnia 2005, będziemy musieli przedłożyć zaświadczenie o dochodach z roku 2002, natomiast po tej dacie – zaświadczenie za rok 2004. Jeśli zaświadczenie nie odzwierciedla naszej aktualnej sytuacji, bo utraciliśmy już któreś ze źródeł dochodu, to musimy zaznaczyć to we wniosku.
    Utratą dochodów, która musi zostać uwzględniona przy ustalaniu prawa do zasiłku rodzinnego (a więc i dodatku z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym), jest między innymi: utrata zatrudnienia czy utrata prawa do zasiłku dla bezrobotnych, a także obniżenie dochodu wskutek zmiany zatrudnienia czy przejścia na emeryturę lub rentę. Zanim więc uznamy, że mamy szansę na zasiłek lub jej nie mamy, pobierzmy zaświadczenie z urzędu skarbowego i uważnie zanalizujmy naszą aktualną sytuację.

Mamusia Tomka i Piotrusia Avatar joe alex

Sama w tej chwili pobieram zasiłek wychowawczy i musiałam przedstawić zaświadczenie o dochodach za poprzedni rok podatkowy, łącznie z mężem. A przyznam, że o mały włos nie załapałabym się.

W urzędzie, gdzie się starałam o zasiłek bardzo skrupulatnie wszystko sprawdzali, więc o naginaniu czegokolwiek nie mogło być mowy.

Poza tym do dochodu wlicza się ulgę naliczaną przy corocznym rozliczaniu się z podatku. Paranoja. Nie wiadomo, czy śmiać się, czy płakać. Z jednej strony dają, z drugiej ci zabiorą. Jak wiadomo, w naturze nic nie ginie.
    "Jeśli kochasz, czas zawsze odnajdziesz nie mając nawet ani jednej chwili".

Początkująca(y)

też jak czytałam te wszystkie ustawy zrozumiałam że na urlopie wychowawczym może przysługiwać te 400 zł niezależnie od zarobków.
    bo mi znalazło coś takiego:

Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego

Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przysługuje w wysokości 400 zł miesięcznie.
    Przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli dziecko pozostaje pod jego faktyczną opieką, uprawnionemu do urlopu wychowawczego, nie dłużej jednak niż przez okres:
    - 24 miesięcy kalendarzowych;
    - 36 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu;
    - 72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności albo o znacznym stopniu niepełnosprawności.
    Dodatek przysługujący za niepełne miesiące kalendarzowe wypłaca się w wysokości 1/30 dodatku miesięcznego za każdy dzień. Kwotę dodatku przysługującą za niepełny miesiąc zaokrągla się do 10 groszy w górę.
    W przypadku równoczesnego korzystania z urlopu wychowawczego przez oboje rodziców lub opiekunów prawnych dziecka przysługuje jeden dodatek.
    Dodatek nie przysługuje, jeżeli osoba uprawniona:
    - bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego pozostawała w stosunku pracy przez okres krótszy niż 6 miesięcy;
    - podjęła lub kontynuuje zatrudnienie lub inną pracę zarobkową w okresie korzystania z urlopu wychowawczego;
    - dziecko przebywa w placówce zapewniającej całodobową opiekę przez co najmniej 5 dni w tygodniu, w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym i korzysta w nim z całodobowej opieki, w żłobku albo w przedszkolu, z wyjątkiem:
    a) dziecka legitymującego się orzeczeniem o niepełnosprawności przebywającego w żłobku albo w przedszkolu z powodów terapeutycznych,
    b) dziecka przebywającego w zakładzie opieki zdrowotnej, z wyjątkiem zakładów, o których mowa w art. 3 pkt 7,
    oraz w innych przypadkach zaprzestania sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem;
    - w okresie urlopu wychowawczego korzysta z zasiłku macierzyńskiego.

Obywatelom państw członkowskich Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego do okresu zatrudnienia wymaganego do nabycia prawa do dodatku zalicza się okres zatrudnienia na terytorium państw członkowskich Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
    ale jest też coś takiego:

O zasiłek rodzinny można ubiegać się, jeżeli spełnia siękryteria dochodowe. Przyznanie dodatków do zasiłku uzależnione jest od indywidualnej sytuacji finansowej i rodzinnej osoby ubiegającej się.
    a te 400zł to jest właśnie dodatek... a o dodatku nie jest napisane wprost że musi spełniać kryteria dochodowe. no ale z drugiej strony sam z siebie dodatek nie może być wypłacany chyba, więc automatycznie musi spełniać.

i jeszcze takie coś:

Jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie lub dochód osoby uczącej się przekracza kwotę uprawniającą daną rodzinę lub osobę uczącą się do zasiłku rodzinnego, o kwotę niższą lub równą kwocie odpowiadającej najniższemu zasiłkowi rodzinnemu przysługującemu w okresie, na który jest ustalany, zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym. W przypadku przekroczenia dochodu w kolejnym roku kalendarzowym zasiłek rodzinny nie przysługuje.
    kurde jakie to jest głupie, że człowiek powinien się cieszyć kiedy zarabia mniej, bo jak zarabia trochę więcej to już źle :-/

Mama Filipka i Jagódki[*]

Cytat Napisał bognaa1 Zobacz post
    kurde jakie to jest głupie, że człowiek powinien się cieszyć kiedy zarabia mniej, bo jak zarabia trochę więcej to już źle :-/
    a ja powiem tak: dziękuję Bogu że w naszej rodzinie dochody przekraczają te 504 zł na osobę
    ......
    ... Jagódka [*] 9.07.2010

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2

Zasady Postowania