21. do 30. z 874
-
15-06-2010, 16:07 #21
Odp: Wątek kulinarny grudniówek :)
mississ jak tylko znajdę chwilę to poszukam u mamy, bo ona robi pyszną

Dziś znalazłam w internecie przepis na superszybkie ciasto. Wypróbowałam od razu. Może nie jest nie wiadomo jakie, ale da się zjeść. Spróbuję przepis później dopracować. Oto robocza wersja:
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
2 łyzki kakao
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyzki oleju
Mąkę, cukier i kakao wymieszać, dodać jajo. Kiedy masa będzie jednolita dodać mleko i olej. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. W oryginalnym przepisie było, żeby to wszystko mieszać w kubku, ale ja się nie zmieściłam, dlatego mieszałam w większym pojemniku i potem przełożyłam do kubka. Kubek z ciastem wstawić do mikrofali, ustawić najwyższą moc i "piec" 3 minuty. Osobiście trochę czasu dołożyłam. piec do momentu aż ciasto przestanie rosnąć.
Szybkie i całkiem smaczne.
-
15-06-2010, 18:16 #22
wczoraj robiliśmy z mężem pizze :) była barrrrdzo dobra
Przepis znajduje się tu: Wielkie Żarcie - Przepis - Pizza najlepsze ciasto cieńkie -oryginalne
Autorkę przepisu serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję że się nie obrazi że puszczam w eter taki dobry przepis na pizzę :)
-
15-06-2010, 19:25 #23
mamolka tez robiła nie raz pizze z tego własnie przepisu i potwierdzam że ciasto rewelacja!!!!:)))

-
25-06-2010, 12:43 #24
potrzebny pomysł na piątkowy bezmięsny obiad

ale coś innego niż naleśniki, placki z jabłkami, ziemniaczane czy kotlety z ziemniaków, fasolka,brokuł z ziemniakami i jajkiem, coś ekstra bez mięsa...
macie jakiś pomysł?
-
25-06-2010, 13:10 #25
Rybka jaką tylko lubisz, mintaj, dorsz lub coś innego.
Jak zwykle przyprawiasz, czym lubisz. Obtaczasz w jajku i skruszonych płatkach Corn flakes (tylko muszą być drobno skruszone) dosłownie obsypujesz dokładnie, im więcej płatków się przyklei tym lepiej. Smażysz na patelni na dużej ilości oleju.
Pychotka i chrupiąca panierka zagwarantowana. Tak tez można robić filety z kurczaka, kurczaka i wychodzi jak z KFC.
-
25-06-2010, 13:17 #26
robiłam tak kiedyś kuraka, dzięki
niedawno robiłam dorsza, kupiłam świeżego nie mrożonego, pyszny był,
Ha-nn-ah jesz kurczaki z kfc? ja nie, bo słyszałam co się z nimi robi, poczytaj, to moje koleżanka pisała,choć ja nie byłam w stanie przeczytać całego, tylko ostrzegam hard core i nie wiem czy w ciąży powinno się to czytać.... bo żeby nie było, że Wam niedobrze przeze mnie więc na własną odpowiedzialność EkoNews - portal ekologiczy, Najnowsze wiadomości dotyczące ekologii. Telewizja Interaktywna.
i do kfc w ogóle nie zaglądam
-
25-06-2010, 13:19 #27
-
25-06-2010, 13:30 #28
no może jednak nie czytajcie,bo to jest straszne, ja na szczęście w ciąży nie mam za wielkiej ochoty na mięsko, jem z 3 razy w tyg, a potem jakieś mączne i jarskie dania, właśnie mi się pomysły skończyły,
chyba trzeba jakiś nowy farsz do naleśników albo zapiekanki makaronowej wymyślić
-
25-06-2010, 13:47 #29
Ja strasznie lubię pieczone ziemniaczki! Ziemniaki obrane(chociaż młode niekoniecznie) pocięte na cząstki(takie grube półksiężyce) Do czegoś tam (talerz,tacka jak wygodniej) wlewam kilka łyżek oleju i hulaj dusza przyprawy! Sól, pieprz, papryka duuuużo świerzego czosnku wciśniętego, i co tam chcecie, kto co lubi, bazylia, tymianek, oregano...... Odstawiam ten olej na trochę, żeby się przegryzło wszystko. Cząstki pyrków obtaczam w tym oleju i kładę na blaszce. Zapiekam w piekarniku jakieś 20-30 minut. Jak chcę żeby były przypieczone z obu stron to w połowie czasu obracam je.
Podaję je najczęściej z sałatką i jakimś mięskiem(najczęściej gyros) i sosem kebabowym lub czosnkowym. W takim sosiku maczane są pycha!!!! Słyszałam też, że można podać same ziemniaczki i np. 3-4 sosy do wyboru i tak się zajadać na imprezce np.
-
25-06-2010, 14:03 #30
a myślicie, że można w ciąży zjeść bombę kaloryczną ser panierowany, frytki lub pieczone ziemniaki i sałatkę?
bo to takie kaloryczne i nie wiem czy dobre dla dzidzi... ale ja mam głupie problemy

128Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

Spotkania dla rodziców w...
Dzisiaj, 12:11 w Poznań