1. do 9. z 9
    Początkująca(y)

Domyślnie Czy się najada

Mój synek kończy dzisiaj 3 tyg i w tym tygodniu właśnie coś mi się rozregulował z karmieniem, wcześniej jadł po 15-20 minut i zasypiał na 2-2,5 godziny, a teraz je przez 5-7 minut i zasypia i coś trochę przez sen jeszcze pije a potem już ciągnie na pusto, jak mu wyciągnę i odłożę do łóżeczka to po 10-15 minutach jest ryk i znowu chce ssać, troszkę possie i znowu śpi i tak w kółko, nie wiem co mu jest, bo w nocy budzi się co 3 godzinki zje, odbije i kima ostro, nawet nie budzi go przewijanie, pomóżcie - o co mu chodzi, nie najada się?

JestemMamąToMojaKariera Avatar mitaginka

Domyślnie Odp: Czy się najada

Spróbuj budzić synka podczas jedzenia, dotykaj go delikatnie za uszkiem albo po policzku. Może za szybko przysypia przy jedzeniu i faktycznie zjada mniej.

mama przede wszystkim :) Avatar Nickie

Witam,
    Tak jak pisała mitaginka próbuj budzić, choć wiem, że to niełatwe. Ja swoją córcię nawet po główce wodą polewałam i nic. Jak spała to nie było mocnych.
    Niestety te pierwsze tygodnie dzidziuś najchętniej od cycusia by się nie odrywał. Ja przez pierwsze miesiące siedziałam w zasadzie całymi dniami z poduszką na kolanach i z Asią uwieszoną u cycka. Zresztą do tej pory uwielbia leżeć przy piersi.
    Jest jeszcze jedna opcja, że to częste przystawianie spowoduje u Ciebie zwiększenie produkcji mleka, a dzidziusiowi zapotrzebowanie rośnie, więc może tak ma być. Skoro śpi ładnie w nocy, to myślę, że raczej się najada. Inaczej to i w nocy by płakał z głodu.
    Życzę wytrwałości i pomyśl, że Twoje słoneczko najbezpieczniej czuje się właśnie przy Twojej piersi i tam właśnie chce być.
    Powodzenia

mama majuni i groszka Avatar MADZIA

Cytat Napisał emka__25 Zobacz post
    Mój synek kończy dzisiaj 3 tyg i w tym tygodniu właśnie coś mi się rozregulował z karmieniem, wcześniej jadł po 15-20 minut i zasypiał na 2-2,5 godziny, a teraz je przez 5-7 minut i zasypia i coś trochę przez sen jeszcze pije a potem już ciągnie na pusto, jak mu wyciągnę i odłożę do łóżeczka to po 10-15 minutach jest ryk i znowu chce ssać, troszkę possie i znowu śpi i tak w kółko, nie wiem co mu jest, bo w nocy budzi się co 3 godzinki zje, odbije i kima ostro, nawet nie budzi go przewijanie, pomóżcie - o co mu chodzi, nie najada się?
    u nas to samo... mam nadzieje ze kryzys minie

Początkująca(y) Avatar habelka

Hej
    Widzę że masz identyczną sytuacje jak nasza, moja Zuzia dokładnie tydzień temu przechodziła to samo stadium, nic tylko w dzień cycała cyca na okrągło a gdy już myślałam że zasneła i ją odkładałam oczy jak złotówki się jej robiły, płacz i nie było wyjścia znowu cyc! Aż mnie tyłek bolał od siedzenia!! ( nie mówie że to się akurat polepsza ) za to w nocy musiałam ją budzić do jedzenia, przebieranie pieluszki zimne chusteczki na pupcie. Pytałam połóżną ona stwierdziła że potrzebuje więcej bliskości mamy ;) A jeśli chodzi o najadanie to wystarczy że sprawdzisz jak przybiera na tydzień, jeśli ok 200 g tyg to super!! minimum przybierania wg mojej polożnej to 160 g jesli karmi się tylko cycem. Takze sprawdz wagę. pozdrawiam

mama majuni i groszka Avatar MADZIA

hebelka dzieki za informacje ... u nas mały przybiera mizernie bo 130 g na tydzień ...
    według mojego pediatry mieści się w normie ( minimum 120 g)
    a wiec walczymy dalej .

znalazłam coś takiego

Kryzys laktacyjny > Porady

Szczęśliwa:):) Avatar evelinecka

mialam podobna sytuacje.. Tyle ze jak tak sie działo dokarmialam mlekiem sztucznym i nie bylo problemu (ogolnie puszka na miesiac mi starcza) Mysle ze mam mało mleka chociaz mały bardzo ładnie przybiera na wadze.. Urodzil sie 2850 a teraz ma 7tygodni i wazy 5300:) Nie dopuszczajcie do zasypiania przy cycku...Jak widzicie ze senny za policzek/uszko/brudke/ dmuchajcie na niego:) mi to pomagało:) I Polecam Herbatki na laktacje Humany! Warto zainwestowac! Pilam Hippa i jakąś inna do zaparzania dla mam i w sumie nic a Humany no rewelacja!

Mamusia Marysi Avatar mi.nu

U mnie było podobnie. Mała zasypiała przy cycu. jak tylko Ją odstawiłam zaraz był płacz. siedziałam tak z nią nawet po 4 godziny. no i poszedł w ruch smoczek. Problem z długim spędzaniem czasu przy cycu się skończył. Jak tylko się najadła i zasnęła, odstawiałam ją i podawałam smoczek.
    Na początku karmienie też trwało dosyć długo, ale po wizycie w poradni laktacyjnej, gdzie pokazano mi jak prawidłowo przystawiac Małą do piersi, nasze karmienia skrócily sie do 5-7 min. Mała najadała się w tak krótkim czasie i ładnie spała.

Wdrożona(y)

mi.nu, a możesz napisać, jakie mniej więcej dali Ci wskazówki w poradni? U mnie raz była położna i mówiła, że dobrze przystawiam córeczkę, ale ona może jeść i jeść Dopiero od kilku dni potrafi zasnąć po 5-10 minutach, oczywiście nie najada się wtedy, bo jak próbuję ją odłożyć do łóżeczka to od razu się budzi, więc ostatecznie karmienie trwa znacznie dłużej. Mogę karmić nawet łącznie 40-50 minut z obu piersi (liczę czas, kiedy faktycznie je a nie przysypia, bo wtedy albo ją szturcham pod bródką albo odstawiam do momentu wybudzenia), a ona nadal chce jeść i daję jej butelkę (za radą położnej, która sama podczas 2-godzinnej wizyty potwierdziła, że pokarmu jest za mało).

A tak w ogóle to nie wiem jak to jest z tym moim dzieciaczkiem, ale jak zaśnie przy piersi to nie idzie jej wybudzić Czasem szturchanie pod bródką nie pomaga, próbowałam już gilgotania, położenia na ramieniu, ale budzi się wtedy dopiero jak ją odkładam i ma oczy szeroko otwarte tak, jakby kompletnie nie była śpiąca.
    Objawy ciąży tydzień po tygodniu - mój kalendarzyk ciążowy
    Ciekawe naklejki na ścianę - np. do pokoju maluszka

Zasady Postowania