291. do 299. z 299
Temat: dieta dla karmiacych :)
-
6-11-2010, 12:54 #291
Odp: Co powinnam jeść ??
ja bym nie jadła warzyw typu ogórek, pomidor bo po tym dzieci czesto maja kolki. Jedz najprostsze rzeczy, gotownae nie wzdymające i takie co nie są ciężkie, na poczatku nie polecam smażonego.nic tłustego. Napewno tak jak piszesz jabłka, gotowana marchewke, chudą wędline i ser, marmolada, ja np nie jadłam tylko kurczaków, jadlam schaba itp, oczywiscie z umiarem, jogurty( lepiej jesc jogurty niż pić mleko), ryż. Nie jed kaszy gryczanej bo jest ciężka, jak znajde zeszyt ze SR, to ci napisze, ja sie nim sugerowałam. .
Tak 1 rzecz na tydzien , poniewaz np uczulenie u dziecka wystepuje 6 dni po jego zjedzeniu przez ciebie, bedziesz wiedziała wtedy co musisz wyeliminować, poza tym jesli by miało kolke to wiesz po czym
-
6-11-2010, 13:29 #292SolGuest
Ja z Karolą jadłam wszystko po porodzie bo tak mi położna poradziła
Więc jak młoda miała tydzień to się zapoznała z pizzą z kiełbasą i ogórkiem kiszonym
Nic jej nie było. Jedyne na co kazała uważać to groch i kapustę bo strasznie wzdymają no i grzyby ( pieczarki dozwolone) bo mogą być za ciężkie. Karola kolek nie miała, ja szybko wróciłam do formy a uczuleń żadnych nie miała i nie ma chociaż genetycznie jest przez nas oboje obciążona bo i ja i mąż alergicy. Wszystko z rozsądkiem a będzie dobrze
A ty też musisz się zdrowo odżywiać bo po porodzie o anemię jest bardzo łatwo
A i do wytwarzania pokarmu musisz mieć siłę więc nie polecam diety pod tytułem "gotowany kurczaczek i jogurcik" bo na tym to bardzo szybko opadniesz z sił
Jak to położna środowiskowa mi powiedziała - wszystko jest dla ludzi - byle z głową
-
6-11-2010, 17:04 #293
ja tez wszystko jadlam jak karmilam, moze za wyjatkiem truskawek,bo mojej kolezanki corcia po truskawkach dostala wyspki,jakby rozyczke miala i sie balam,ale poza tym jadlam wszystko,od razu.nie wprowadzalam pokarmow w odstepach kilkudniowych..a i jeszcze nie jadlam ani nie pilam cytrusow,bo uczulaja.
-
6-11-2010, 17:38 #294Początkująca(y)
Właśnie moja położna powiedziała żeby właśnie jeść wszystko ale ja sie boję bo jak cos bedzie nie tak nie bede wiedziala od czego....ale jeść codziennie to samo to też nie zaciekawie
-
6-11-2010, 21:23 #295Początkująca(y)
HEJ
Ja poczatkowo bardzo uwazalam z jedzeniem gdyz moj syn mial straszne kolki. Uwazaj jeszcze na miod i orzechy a i nie przesadzaj z nabialem i mlekiem.
-
6-11-2010, 22:21 #296
-
7-11-2010, 16:40 #297
-
7-11-2010, 16:46 #298
Zalecenia WHO - matka karmiacA MA JESC WSZYSTKO, MA MIEC DIETE ZBILANSOWANA, JEDYNIE JESLI U DZIECKA WYSTAPI NIETOLERANCJA np zielone kupki ze sluzem, wysypka, dolegliwosci ukl pokarmowego mozna zaczac szukac winowajcy, ktorym moze byc mleko i jajka-to najczestsze.Wtedy nie ograniczasz, ale eliminujesz calkiem(!) mleko i wyroby(maslo, serki, ciastka, smietanke do kawy) .Nie ma znaczenia wtedy czy to ciut czy duzo, jak uczula to bedzie uczulac i odrobinka.ale to lepiej poradzic sie lekarza.
A tak to jadamy wszystko, oczywiscie ze to co wzdyma Ciebie moze wzdymac dzidziusia, wiec ja unikam fasoli, bigosow, ale leczo juz jadlam, schabowe, pieczenie, kluchy i pierogi, surowe owoce, ale i kompoty sa OK.
Polecam porady p.Moniki Staszewskiej-redaktorki "Dziecka"
Dieta matki karmiącej - jak uniknąć nudy na talerzu
-
12-11-2010, 13:38 #299
z reka na sercu ja jadlam prawie wszystko oprocz tych wzdymajacych nie wliczajac soczewicy.no i unikalam cebuli i czosnku bo raz zjadlam tzadzyki i mojemu malemu sie udzielilo w postaci bolacego brzucha(glupia matka...)pozatym pieczone,smazone,slodkie,kwasne do woli.i duuuuuuuuuzo wody mineralnej niegazowanej