1. do 10. z 13
-
14-08-2011, 15:55 #1Wdrożona(y)
Dokarmianie i jak najdłuższe utrzymanie laktacji
Interesuje mnie, jak utrzymać laktację jak najdłużej mimo dokarmiania dziecka. Przy takim karmieniu wprowadza się nowe produkty wcześniej niż w przypadku karmienia samą piersią, bo już po 4 miesiącu życia, więc odstępy między karmieniami będą dłuższe niż w tej chwili (teraz jest to 3,5-4 godziny w ciągu dnia, a w nocy jest jedna dłuższa przerwa, nawet do ok. 5 godzin).
Koleżanka właśnie po 4 miesiącu przestawiła się na samą butelkę, bo już wtedy nie miała w ogóle pokarmu. Nie chciałabym dopuścić do podobnej sytuacji - jak zatem powinnam postępować, w szczególności w okresie wprowadzania do diety dziecka nowych posiłków?
A może którejś z Was udało się odbudować laktację na tyle, aby z dokarmiania wrócić do samej piersi? Czy wymagało to przystawiania dziecka dosłownie co godzinę (bez względu na porę), nawet jak nie było głodne?Objawy ciąży tydzień po tygodniu - mój kalendarzyk ciążowy
Ciekawe naklejki na ścianę - np. do pokoju maluszka
-
14-08-2011, 19:23 #2
Odp: Dokarmianie i jak najdłuższe utrzymanie laktacji
A masz już problem z pokarmem??
Nie zakładaj, że będą problemy, bo problemy się zdarzają, a nie są normą:) Głowa do góry:)
Moja córa na piesi była do rok i 5 miesięcy i od szóstego miesiąca wprowadzałam stałe pokarmy z tym, że mleko miała tylko moje... Produkcje miałam, hmmm czasem za dużą, nigdy odwrotnie;)
Ach no i moje dziecie nie używało butelki, miało cyca, potem niekapka i tyle:)
-
14-08-2011, 23:34 #3
-
15-08-2011, 15:30 #4Wdrożona(y)
"Nie zakładaj, że będą problemy, bo problemy się zdarzają, a nie są normą:)"
Dokarmiam po tym, jak położna przyszła do nas na 2-godzinną wizytę i widziała moją córeczkę "w akcji", po czym stwierdziła, że faktycznie się nie najada. Problemy zaczęły się 2 dni po tym, jak lekarz przepisał mi leki na zahamowanie laktacji (dosłownie 2 tabletki - miały mi pomóc w wyleczeniu zapalenia piersi), ale teraz już jest znacznie lepiej. Dlatego zastanawiam się, co mogę jeszcze zrobić, aby dotrwać jak najdłużej i zastanawiam się, czy jest szansa na to, aby za jakiś czas zupełnie zrezygnować z mieszanki.Objawy ciąży tydzień po tygodniu - mój kalendarzyk ciążowy
-
15-08-2011, 16:36 #5
Satino pij dużo wody, polecam herbatki na laktacje. Ja miałam dwa razy cc, po żadnym nie dostałam od razu maleństwa na pierś
po drugiej dopiero po 30 h a karmiłam i karmie nadal. Pomogło mi picie duuuuzej ilości płynów, częste przystawianie, herbatka na laktacje. Przy drugim zdarzały mi się kryzysy (stres) dwa razy przez dwa dni myślalam, ze straciłam pokarm
mm musiało iśc w ruch....Przed każda butlą przystawiałam małego, piłam, i piłam ..w ruch poszło karmi i pomogało....Jak tylko laktacja sie normowała wracałam do piersi...I do dzis jest ukochanym pokarmem
Dasz rade
-
15-08-2011, 20:53 #6Wdrożona(y)
-
15-08-2011, 21:30 #7
Satino tak jak napisała Bodzinka, poprostu staraj się pić, podobno dobrze w trakcie cycania, no i jak najwięcej cyca, a jak najmniej reszty:) nawet jak Ci się wydaje, że już pusto w "kanisterku" to niech młodzież dalej ciągnie, pamiętaj, że początkowo leci lekko, potem średnio, a potem idzie deser i trzeba się namachać, więc początkowo dzieciaczki i my matki przekładamy na drugą pierś, bo nam się wydaje, że wszystko wyjedzone, a właśnie to gęste żarełko ma najwięcej wartości:) dlatego mi się nawet zdarzało "spuścić" trochę tego samosikającego pierwszego pokarmu dopiero podpinałam młodą:)
Japaneczka są różne szkoły, ale 3 miechy to zbyt wcześnie, weź pod uwagę to, że w dzisiejszych czasach nawet zdrowych warzyw czy owoców za bardzo nie ma, ja bym została przy piersi do szóstego miesiąca, moja miała 5 i pół jak dostała piewrszy kawałek jabłuszka:)
-
16-08-2011, 20:52 #8Wdrożona(y)
Sama nie wiem. Pogadam jeszcze z pediatrą naszym :) Bo na własną rękę nie chcę nic robić.
Jeszcze mam takie pytanie. Ile czasu potrzeba żeby laktacja się unormowała? Stosuję cały czas wkładki i niby pokarmu mam mniej już niż na początku ale i tak wkładki mi przeciekają zwłaszcza w nocy. To jest dopiero masakra, muszę zmieniać koszulkę bo jest prawie cała mokra;/
-
16-08-2011, 21:16 #9
Japaneczka, ja nie znawca, ale jak tak rozmawiałam z kobietkami, to nie ma reguły niestety na przecieki:) A dziecie Twe w nocy jak często cyca??
Ja dokładnie nie pamiętam w jakich okresach, ale pamiętam, że po jakimś czasie przestałam przeciekać i długo miałam suche koszulki;) a potem jakby cofnięcie w rozwoju i znowu nocne koszmary:) Więc cieszyć się tym co się ma i nie martwić się polecam:)
-
17-08-2011, 10:39 #10Wdrożona(y)
Piję sporo - wodę mineralną niegazowaną, bawarkę raz lub 2 razy dziennie, herbatki Hippa, w sumie pewnie będzie pomiędzy 2,5 a 3 litra na dobę, także w czasie karmienia, chociaż wtedy zazwyczaj w niewielkich ilościach. W ostatnich dniach nawet mam wrażenie, że córeczka przestaje lubić butelkę (potrafi się krzywić na początku jedzenia, ale jak już złapie to je z niej) albo naprawdę bardziej się najada naturalnym mleczkiem, bo z butli pociągnęła dzisiaj zaledwie 20 ml i po śniadanku sobie smacznie śpi.
W sumie to od jakiegoś czasu na 6-8 karmień butelka dochodzi najczęściej w 4 z nich i rzadko kiedy zjada pełną, czyli 90 ml - zazwyczaj jest to 50-70 ml, więc dzisiejsze 20 ml mnie mocno zaskoczyło. To już 6 tygodni, a więc zapotrzebowanie znacznie wzrosło od początku, a butli jest coraz mniej, co mnie cieszy :)Objawy ciąży tydzień po tygodniu - mój kalendarzyk ciążowy

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

Spotkania dla rodziców w...
Dzisiaj, 12:11 w Poznań