Strona 20 z 921 PierwszyPierwszy ... 10 15 19 20 21 25 30 40 ... OstatniOstatni
191. do 200. z 9204
Drzewko podziękowań933Podziękowań

Temat: Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

Fan(ka)

Domyślnie Odp: Podwójne radości i problemy, zapraszamy rozpakowane mamuśki :-)

Bura, ja nie pomogę bo sama gotuję im obiadki. Zazwyczaj jak robię zupkę to wystarcza po jednej marchewce, ziemniaczku, pietruszce i np trochę brokułów. Alex nie lubi za bardzo słoiczków, a Max zjadał mi marchewkę w iloci 1,5 słoiczka. Kiedy wprowadziłam mięsko do diety wystarczał mu ten większy słoiczek, za to Alex zawsze dopycha mlekiem (choćby i 30 ml) po obiadku "stałym"
    http://cardamomma.blogspot.com - mój kulinarny blog

Entuzjast(k)a Avatar Milenka28

My wczoraj byliśmy w klinice otolaryngologii na badaniu słuchu no i pomimo lekkiego katarku badanie wyszło nam super więcej nie musimy się badać

Bura
    Guest

Cytat Napisał Gemelo Zobacz post
    Bura, ja nie pomogę bo sama gotuję im obiadki. Zazwyczaj jak robię zupkę to wystarcza po jednej marchewce, ziemniaczku, pietruszce i np trochę brokułów. Alex nie lubi za bardzo słoiczków, a Max zjadał mi marchewkę w iloci 1,5 słoiczka. Kiedy wprowadziłam mięsko do diety wystarczał mu ten większy słoiczek, za to Alex zawsze dopycha mlekiem (choćby i 30 ml) po obiadku "stałym"
    Dzięki za odpowiedź! Też się zastanawiałam, czy nie gotować sama zupek, bo na słoiczkach można zbankrutować. Ale jak się naczytałam o tych wszystkich fosforanach w marchewce i innej chemii, to trochę się przestraszyłam

kochajaca mama Avatar lidka r

Cytat Napisał Bura Zobacz post
    Dzięki za odpowiedź! Też się zastanawiałam, czy nie gotować sama zupek, bo na słoiczkach można zbankrutować. Ale jak się naczytałam o tych wszystkich fosforanach w marchewce i innej chemii, to trochę się przestraszyłam
    bura-naprawde nie masz co sie obawiac zupek,obiadków,deserkow ze sloiczka.mojemu starszemu synkowi (ma 6 lat)dawalam bardzo dlugo wszystko ze sloiczkow i nic mu nie bylo i jest-duzym zdrowym chlopcem.blizniaka tak samo podaje wszystko ze słoiczkow.

Bura
    Guest

Cytat Napisał lidka r Zobacz post
    bura-naprawde nie masz co sie obawiac zupek,obiadków,deserkow ze sloiczka.mojemu starszemu synkowi (ma 6 lat)dawalam bardzo dlugo wszystko ze sloiczkow i nic mu nie bylo i jest-duzym zdrowym chlopcem.blizniaka tak samo podaje wszystko ze słoiczkow.
    Ja się boję sama gotować, bo nie mam sprawdzonego dostawcy warzyw. A w tych sklepowych marchewkach, to pewnie pół tablicy Mendelejewa siedzi
    Słoiczki wydają mi się bezpieczniejsze, w końcu muszą przejść szereg kontroli. Chociaż jak się słyszy o kawałkach szkła i robalach w zupkach, to też mam wątpliwości! Fee wolę nawet o tym nie myśleć!
    Ostatnio pisała na forum mama, która podawała swojemu maluszkowi kaszki ryżowe. Potem okazało się, że dziecko ma fosforany w moczu (rzekomo pochodziły z ryżu) i mało brakowało, a dziecko rozwaliłoby sobie nerki
    I jak tu nie zwariować? Wypadałoby w ogóle przestać jeść, a najlepiej jeszcze nie oddychać, bo powietrze też zanieczyszczone!

Fan(ka) Avatar justyś80

BURA ja rozmawiałam z lekarka nt gotowania i tych marchewek z niesprawdzonych upraw... Powidziała, ze spokojnie mozna dawac jarzynki tylko trzeba grubiej obierac albo obierac dwa razy obieraczką. Bo paskudztwa mieszczą sie pod skórką, a podwojne obieranie je likwiduje.
    Ja swoim tez sama gotuje. Przez miesiąc jadły słoiczki i mnie to wkurzało bo w słoiczkach sa i konserwanty i barwniki (dlatego nie mozna sprac plam z ciuszków). Zobacz, ze na słoiczku jest napisane:
    NIE ZAWIERA BARWNIKÓW*
    NIE ZAWIERA KONSERWANTÓW*
    *ZGODNIE Z PRZEPISAMI PRAWA
    Dla mnie jest to jednoznaczne, ze zawiera i barwniki i konserwanty. W słoiczkach szału nie ma, niestety... a my dajemy sie wkrecic.
    Nie mowie słoiczkom zupełnie NIE... sama mam w domu słoiczki i z obiadkami i z deserkami Ale wole sama gotowac Zreszta moje dziewczyny juz jedza w zasadzie wszystko..
    Jeżeli bedziesz potrzebowała przepisy, to Ci coś podesle:) Twoim Panienkom powinien wystraczyc jeden słoiczek na głowe:) Mozesz dodac masełko do obiadku i bedzie smaczniejszy

Bura
    Guest

Justyś dzięki za rady! Sprawdziłam i faktycznie na słoiczkach pisze "zgodnie z przepisami prawa" Chyba poproszę Cię o przepisy i spróbuję coś sama stworzyć!
    A można ugotować więcej (np na 2 dni) i schować do lodówki?

Wkurzyłam się też ostatnio (w sumie sama na siebie), bo okazało się, że kupiłam soczki z dodatkiem cukru. Nie popatrzyłam w sklepie na etykiety, tylko zgarnęłam z pułki co było po 4 miesiącu i teraz chyba sama to wypiję Wygląda na to, że soczki też zacznę sama robić. Nie będę od początku faszerować dzieci cukrem!

Fan(ka)

Bura, ja jak gotuję więcej, to każdy składnik osobno i mrożę je w pojemnikach do lodu (takich gumowych, bo z plastikowych się ciężko wyjmuje). Potem wyjmuje po kilka różnych kostek (w zależności od tego co jaką chce im zupkę zrobić) i rozmrażam.
    Jeśli gotuję mniejsze ilości, to na dwa dni często i chowam do lodówki to, czego nie zjedli, tylko w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
    A co do przepisów, to możesz i bez nich tworzyć ;). Wystarczy jak sobie połączysz kilka składników, możesz dodać masełko, kleik ryżowy bądź kukurydziany, albo kaszkę manną. Tylko pamiętaj, jak zaczniesz im wprowadzać mięso, to gotuj je osobno i nie dodawaj wody z jego gotowania.
    Ostatnio edytowane przez Gemelo : 24-02-2010 - 12:57

Bura
    Guest

Cytat Napisał Gemelo Zobacz post
    Bura, ja jak gotuję więcej, to każdy składnik osobno i mrożę je w pojemnikach do lodu (takich gumowych, bo z plastikowych się ciężko wyjmuje). Potem wyjmuje po kilka różnych kostek (w zależności od tego co jaką chce im zupkę zrobić) i rozmrażam.
    Jeśli gotuję mniejsze ilości, to na dwa dni często i chowam do lodówki to, czego nie zjedli, tylko w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
    Rewelacyjny pomysł z tym mrożeniem! W życiu bym na to nie wpadła DZIĘKI!
    Może w sobotę się wyrwę na jakieś większe zakupki i spróbuję coś sama przygotować! Aż się boję hi hi

Fan(ka)

Ja też bym na niego nie wpadła Znajoma mi podpowiedziała i stwierdziłam, że to jest idealne wyjście dla mnie, bo staram się jak najbardziej skrócić czas wszystkich domowych obowiązków, żeby móc się pobawić z chłopakami i spędzić czas z córcią.
    Trzymam kciuki za kucharzenie

Zasady Postowania