Strona 21 z 984 PierwszyPierwszy ... 11 16 20 21 22 26 31 41 ... OstatniOstatni
201. do 210. z 9836
Drzewko podziękowań1061Podziękowań

Temat: Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

Entuzjast(k)a Avatar Milenka28

Domyślnie Odp: Podwójne radości i problemy, zapraszamy rozpakowane mamuśki :-)

dałam dzisiaj chłopakom kleik ryżowy zobaczymy jak zareagują na niego

Fan(ka) Avatar Gemini81

Dziewczyny a może napiszcie jak wygląda dzienny jadłospis Waszych skarbów? Tak ze szczegółami, co, ile i o której godzinie . Myślę, że będzie to bardzo pomocne dla tych, co właśnie zaczynają rozszerzać dietę. Ja dopiero wprowadziłam mięso, a jak na razie jadę na słoiczkach, choć też chciałabym sama gotować, ale jakoś nie wiem, jak się za to zabrać I jak z piciem, ile i co podajecie do picia oprócz mleka?

Entuzjast(k)a Avatar moniora02

Cześc dziewczynyZnów się opuściłam w czytaniu WasWczoraj wróciła do Polski moja mamaTak pusto.Jej pomoc była nieocenionaMoje starsze córki po kolei przechodzą grypę żołądkową.Teraz ma starsza.Tak ją męczy biedną.Bliźniaki mają problemy z brzuszkiem.Właśnie jestem na etapie zmiany mleka.Mam nadzieję,że dobrze je przyjmą.Kacper nadal bardzo dużo ulewa po każdym karmieniu.Może teraz to się zmieniWiem,że w Polsce można kupic jakieś środki na to.Tutaj niestety nie maJedynie ratuje nas właśnie zmiana mleka.W tym tyg.ostatni raz odwiedziła nas położna.Kacper waży 2620gr. a Zuźka 2980gr.Robi się z niej mały grubasekJutro mają 4tyg.Pozdrawiam Was bardzo gorąco

Początkująca(y) Avatar agnes_b

Witajcie dziewczyny. Moi chłopcy z racji tego, że urodzili sie dwa miesiące przed terminem, mieli rozszerzana dietę a małym opóźnieniem, czyli kaszka dopiero po 7 miesiącu, potem owoce, zupki, dalej zupki z kawałkami. Wszystko bardzo ostrożnie, ale nie mieli problemów, wioęc teraz dostają:
    rano(7godz) mleko 210ml,
    10:00 kaszka na gęsto z owocami,
    13-14 obiadek ze słoiczka, lub zupka na piersi z marchewką zmiksowana, ale nie na całkowitą papke(mam zamiar gotować też inne rzeczy w najbliższym czasie)
    17-18 mleczko 210ml.
    21:00 mleczko 180ml.
    teraz planuje wprowadzać im przekąski takie jak herbatniczki po 7 miesiącu. lub chrupki
    Zobaczymy co z tym zrobią

Fan(ka) Avatar justyś80

BURA nie ma sprawy! :) Polecam sie :)
    BURA I GEMINI moze Wam troche pomoge:)
    Ja gotuje swoim dziewczynkom baze i zamykam na gorąco w słoiczkach po koncentracie pomidorowym i odwracam je do góry nogami do wystygniecia. Bazą jest: ziemniak, marchew, seler, por, kalarepka, pietruszka. A potem otwieram słoiczek i dodaje buraka (te cienkie podłuzne sa najlepsze bo sa słodkie i maluchy je uwielbiają), szpinak, fasolkę, brukselkę, kalafiora (warzywa moga byc swieze lub mrozonki - wg mnie zimą zdecydowanie lepsze i zdrowsze), miesko (ugotowane wczesniej; osobno i nie dolewaj wody z miesa do jedzenia). Ja swoim daje wołowine (ligawe), wieprzowine (polędwiczki wieprzowe), czasem medaliony z indyka i rzadko kurczaka, no i rybe (kazdą swieżą - nie mrozoną!!- byle by gotowana). Do jedzonka dodaje kaszkę jaglaną, soczewice czerowną (jest słodsza od zielonej i podobno zdrowsza), kaszkę owsianą (do kupienia w sklepie eko, kosztuje ok 8zł ale na dłuo starcza; bez gotowania) lub kukurydzianą (ok 3zł za opak, tez bez gotowania). I na koniec dodaje tłuszcz: olej z pestek winogron lub kukurydziany (oba zdrowe a nie obciążają żołądka i wątroby) lub masło (codziennie inny tłuszcz im daje, dla odmiany) i wit D. Vit D powinna byc podawana w połączeniu z tłuszczem bo inaczej sie nie wchłania:).

A owocki i soczki robie tak: zainwestowałam w sokowirówkę (skarb przy dzieciach) Obieram jabłka ze skórki i wycinam nasionka, wrzucam w sokowirówke i z jednej str mam sok a z drugiej mus z jabłek:) Odpad z soku da sie spokojnie zjesc. I wiem, ze nie ma tam konserwantów i chemii. Banany kroje i daje w kawałkach do gryzienia ale Ty mozesz spokojnie miksowac je blenderem. Tak samo jak mrozone jagody, maliny. Mozesz dawac również obgotowane suszone sliwki i morele (pamietaj, że działają przeczyszczająco). I to co zrobisz sama napewno nie ma cukru, oprócz fruktozy:)

Aha i słoiczki z baza trzymam w lodówce i dają spokojnie rade nawet 10 dni! Owoce i soki z sokowirówki staram sie zuzyc w ciagu 48 godzin.

Ale sie rozpisałam!!! Mam nadzieje, ze choc troche Wam pomogłam:)

Fan(ka) Avatar justyś80

Nasze posiłki wyglądają tak:
    6-7 kaszka na mleku ok 180ml
    10.30-11 danonki, owocki, biszkopty z soczkiem, jajecznica z bułka, płatki owsiane, jęcznienne lub żytnie na mleku lub z owocami (mam mnostwo pomysłów)
    14-15 obiad ok 200ml
    17 cwierc jabłka w całosci do gryzienia
    19 kaszka manna na mleku, ser biały z owocami, jajecznica, kanapka (wg mojego widzi mi się)

Entuzjast(k)a Avatar moniora02

A to moje maluchy teraz:)
    Załączone Obrazki Załączone Obrazki

Fan(ka) Avatar Gemini81

Justyś dzięki, ja bym też bardzo chciała sama przyrządzać posiłki. Powiedz mi czy Ty kupujesz wszystko w sklepach ekologicznych, mięso też? U mnie na zadupiu jest niestety tylko jeden taki sklep i mięsa w nim nie uswiadczysz

Fan(ka) Avatar madzia842

Czesc dawno mnie nie było ale mam nowe wiesci: 17.02 o godz. 8.30 przyszedł na świat Adrianek 2,5 kg a dwie minuty później Szymek 2 kg. Po tygodniu wyszłam niestety tylko z Adim bo Szymek musi w szpitalu wage złapać zeby go wypuśli ale jeszcze pare dni. CC potwierdzam luzik ale gorzej dojść do siebie po nim. Mi w nocy odeszły wody + skurcze silne i tak 5 godzin mnie potrzymali zeby zrobic cc.

Szymuś.jpg Szymuś

Aduś.jpg Aduś

Bura
    Guest

Madziu masz superowych chłopaków! GRATULACJE! Życzę Wam dużo, dużo zdrówka

Fajny pomysł z tymi jadłospisami. Ja na razie się nie dopisuję, bo u nas wszystko jest jeszcze w fazie eksperymentów.
    Dzięki za przepisy i wszystkie rady dotyczące karmienia maluszków! Co ja bym bez Was zrobiła?!

Zasady Postowania