181. do 184. z 184
-
17-10-2011, 12:40 #181
-
17-10-2011, 14:54 #182Fan(ka)
Odp: Żywienie Bliźniaków/Trojaków od cycusia, przez butelkę do "dorosłego" jedzenia
a ja dziś poszukalam przepisu na potrawkę z kurczaka :) znalazlam taki fajny z żółtkiem i rodzynkami, zapodam tym samym maluchom troszkę masła i jogurtu. Do tego kaszka jęczmienna i surowka z marchewki z jabluszkiem ( ja jem z pomidorkiem bo na jabluszko jestem uczulona :((((
wkleję tutaj przepisik, bo potem latwiej będzie go odnaleźć, a może i komuś się przyda...
Składniki na 4 porcje
¾ litra rosołu
mięso z rosołu (u mnie z dwóch nóg)
1 łyżka sklarowanego masła
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru zwykłego
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki białego pieprzu
½ szklanki rodzynek
2 łyżki gęstej śmietany (u mnie 12%)
2-3 woreczki ryżu
paczka marchewki z groszkiem
Mięso z rosołu oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki.
Żółtko roztrzepać z 3 łyżkami zimnego rosołu, cukrem waniliowym i śmietaną.
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać (uważać, żeby nie przypalić). Powoli wlewać zimny rosół intensywnie mieszając (najlepiej rózgą), aby nie powstały grudki. Dodać cukier, sok z cytryny, rodzynki, pieprz i gotować około 10 minut często mieszając. Dodać roztrzepane żółtko i intensywnie wymieszać uważając aby się nie ścięło. Dodać pokrojone mięso kurczaka i zagotować.
Jeśli sos będzie zbyt rzadki to można dodać łyżeczkę mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody, ale wg mnie żółtko wystarcza.
Oczywiście można dodać więcej soku z cytryny czy więcej cukru (ja zawsze próbuję czy mi pasuje smak). Wszystko jest indywidualną sprawą. Ja czasem dodaję jeszcze odrobinę cynamonu, tym razem było bez tego dodatku. Gdy mam w domu to dodaję jeszcze kilka kulek agrestu z kompotu, nadaje wyrazistego charakteru całej potrawce.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i marchewką z groszkiem. Oczywiście można zmienić dodatki, ale wg mnie takie połączenie smakuje idealnie
)
źrodlo:http://margarytka-kulinarnie.blog.on...,ID401330207,n
a ciasteczka z kleiku chodza za mną już od jakiegoś czasu, wlaśnie zamknęłam się w kuchni żeby wraz z obiadem je upiec, ale się okazało ze mam przeterminowane wiorki kokosowe ((( można je czymś zastapić? Jak nie to pójdę do sklepu i wieczorem upiekę... w przepisie chyba zamienię masło na margarynę, chociaz jeszcze zobacz ejak po dzisiejszym obiadku.
a znalazłam fajny przepis na mufinki z bananami i płatkami owsianymi, tez bym chciała wypróbowac, ale to jak będe miała wieczory wolne od deski do prasowania, na razie sterta się zebrała ...
-
17-10-2011, 14:59 #183
Odp: Żywienie Bliźniaków/Trojaków od cycusia, przez butelkę do "dorosłego" jedzenia
Małgosia no co ty gdzie widać? Laska jak się patrzy.
No ja muszę się przyznac że ja też kocham jeść, nieraz wydaje mi się że jestem uzalezniona od jedzenia i z przykrością muszę stwierdzić że kiedyś dużo jadłam (żarłam) ale jakoś szybko wszystko spalałam a teraz jem i waga rośnie rośnie rośnie.
-
17-10-2011, 22:11 #184
Ja dzis mialam gulasz wolowy z kasza, dziewczyny tez jadly tylko dla nich jeszcze dodatkowo dorzucam warzywa duszone.
U nas zawsze tylko jedno danie..Nie potrafimy zjesc dwoch...
Jola ja wlasnie sie boje zakrztuszenia bo Max byl jak twoje dziewczyny i traume mam no..
Dziewczyny i tak sa lepsze , bo jedza makarony, ryz, kasze, mieso a Max zygal nawet gdy bylo ziarenko ryzu .
Ja podchodze do tego teraz bardzo powoli bo sie poprostu boje.
Chcialabym im dac ciastko , biszkopta..Zoska jest bardzo lapczywa, o a wrecz polyka wszystko.Ale musze sie przemoc bo wiem ze to niezdrowe.Zaczelam od ow

13Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

Spotkania dla rodziców w...
Dzisiaj, 12:11 w Poznań