reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

To i ja dorzuce ,dla mięsojadów;-)
ŻEBERKA PO DIABELSKU
składniki:
1 kg żeberek(lub karkówki)
słoik korniszonów
keczup piekielny,lub ognisty
2 cebule
kapka oleju
pieprz ,sól

przygotowanie:

mięso z 2 h przed upieczeniem nasmarować olejem i przyprawami,po ty czasie włożyć do zaroodpornego naczynia .Na mięso ułożyć skrojoną w pól talarki cebulę,zerzteć na to warstwę ogórków(cały słoik)zalać wodą z ogórków .To ważne ponad pól słoika z tego co zostanie ,tak aby warstwę mięska przykryć.Na koniec zalać to butelką keczupu ,równą warstwą aby nie było nic z pod spodu widać .Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st,na póltorej godziny
Sycące ,pikantne,jak wam będzie zimno i będziecie chciały coś konkretnego to polecam!!!!
 
reklama
fajny watek;)
ja ciasto na nalesniki robie tak-daje mleko,jajko,make,cukier waniliowuy i odrobine cukru zwyklego i oleju (ale wszytsko na tzw.oko;)))))
wszytsko miksuje ale ciasto rzadsze niz jogurt.
jak smaze to najpierw na patelnie troche oleju ale odrobine i tak co ktorys nalesnik to nie przywiera.


ciasto na gofry-tak jak na nalesniki,tylko gessciejsze:-):-)

poytrzebuej przepisu na kotlety jejeczne bo jutro mam w planie!:-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
KOTLETY JAJECZNE
składniki:
7 jajek
1 bułka
100ml.mleka
3 łyżki bułki tatej
2 łyżki masła
natka
sółl i pieprz

przygotowanie
6 jajek ugotawać na twardo posiekać bardzo drobno lub zmielić,bułkę namoczy ć w mleku ,odcisnąć.utrzeć w misce dodać jajka natkę ,sur. jajko ,masło i przyprawy.Mokrymi dłońmi formować kotlety,obtoczyć w bułce i smażyć
 
KOTLETY JAJECZNE
składniki:
7 jajek
1 bułka
100ml.mleka
3 łyżki bułki tatej
2 łyżki masła
natka
sółl i pieprz

przygotowanie
6 jajek ugotawać na twardo posiekać bardzo drobno lub zmielić,bułkę namoczy ć w mleku ,odcisnąć.utrzeć w misce dodać jajka natkę ,sur. jajko ,masło i przyprawy.Mokrymi dłońmi formować kotlety,obtoczyć w bułce i smażyć
aha czyli jak normalne kotlety tyle ze z jajek:-)
no i musze namoczyc bulke w wodzie

a zeby np.kotlety mielone z miesa sie nie odbijaly i nie bylo wzdec dobrze jest dodac troche majeranku do farszu:-)
tak samo placki ziemniaczane:-)
 
poytrzebuej przepisu na kotlety jejeczne bo jutro mam w planie!:-)
ja mam jeszcze inny przepis na kotlety jajeczne:
-10 jajek ugotowanych na twardo
-1 jajko surowe
-1 mała cebulka
-bułka tarta
-wegeta
-pieprz
-przyprawa do mięsa mielonego (ja używam Kamisa)
-jeśli ktoś lubi to natka pietruszki posiekana
Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę też zetrzeć albo drobno pokroić, dodać przyprawy, trochę bułki tartej i surowe jajo oraz natkę. Wyrobić, formować nieduże kotlety i smażyć.
Smacznego:tak::tak::tak:
 
ziemniaczki po nelsońsku:
10-15 ziemniaków ugotowanych

3 najzwyklejsze kiełbasy
4 jajka ugotowane na twardo
2 cebulki
30 dkg sera żóltego
6 korniszonów
pieczarki 30 dkg
do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą wkładamy kolejno warstwami ziemniaki pokrojone w krążki mocno doprawiamy kiełbasę w plasterki plasterki jajka cebuli pieczarek ogórka trochę startego sera i tak układamy aż do skończenia składników trzeba pamiętać tylko by ziemniaki były ostatnią warstwą jak małe naczynie w obwodzie to warstw jest dużo piec w piekarniku około 40 minut w temp 180-200stopni z keczupem albo sosem pomidorowym jest pycha a ser rozpływa się w ustach:tak::tak:
 
kurcze, bombastyczny wątek mamy
No to i ja cos od siebie dorzucę
Schab po cygańsku
Składniki
8 kotletów ze schabu,
3/4 kg marchwi,
1/2 kg cebuli,
30 dkg sera żółtego,
słoik majonezu,
pieprz, wegeta, bazylia, oregano, przyprawa do schabu, gyrosa lub cos podebnego

Schab lekko rozbić (mniej niż na tradycyjne kotlety schabowe), przyprawic czym mamy pod ręką ( np. jw.). Marchew pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Na dnie brytfanny (nie trzeba smarować tłuszczem) ułożyć grubą warstwę marchwi, następnie cebuli i na końcu schab. Potem ułożyć drugą, cieńszą warstwę marchwi i cebuli; posypać startym serem. Wierzch posmarować majonezem. Piec 2 godz. przykryte folią aluminiową, potem jeszcze 1/2 godz. bez folii.
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciężko jedynie wytrzymać 2 i 1/2 godz. pieczenia, bo zapach jest obłędny. Smacznego!
 
I jeszcze cos fajnego mi sie przypomniało

makaron z rybą w sosie koperkowym
Składniki

* makaron najlepiej świderki
* 1 filet z ryby np. morszczuk
* 1 kubek śmietany 18%
* koperek
* 1 łyżeczka Vegety
* cytryna
* oliwa
* woda
* przyprawy

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotować al dente
2. Filet skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, ziołami -wedle uznania, skropić oliwą
3. Pół szklanki wody wymieszać ze śmietaną, dodać Vegetę, koperek, doprawić i zagotować. Można zagęścić mąką.
4. Filet upiec w opiekaczu lub usmażyć na małym ogniu na patelni teflonowej
5. Na talerzu ułożyć rybę, makaron, zalać sosem.
 
reklama
to ja podam na naleśniki mięsne :tak:

do ciasta naleśnikowego nie dodajemy nic słodkiego tylko podstawowe produkty tj. mleko jajko , mąkę proszek do pieczenia , szczypta soli wszystko na oko ,żeby miało odpowiednią konsystencję

cebule kroimy w kostkę zeszklić na patelni na oleju dodać mieso mielone rozkruszyć je i podsmażyć porządnie przyprawić do smaku powinno być na ostro ale jak kto lubi
pieprz ,sól , papryka trochę słodkiej trochę ostrej , majeranek , można dodac bazylii

p[o usmażeniu przechylamy garnek czekamy ,aż tłuszcz odcieknie i go odlewamy

smazymy naleśniki w mairę duże i nie za grube napełniamy farszem i zawijamy
przed podaniem podgrzac w mikrofali lub piekarniku ale już ich nie zapiekać podgrzewamy chwilę tak by były ciepłe

na koniec polewamy sosem ja preferuję czosnkowy ale może być sos pomidorowy lub tabasco sos ma być zimny!

sos czosnkowy
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana 2 duże łyżki majonezu 2 wycisnięte ząbki czosnku i szczypta ziół m ( koperek, oreganom , bazylia do wyboru)
mieszamy i odstawiamy do lodówki aż się przegyrzie

 
Ostatnia edycja:
Do góry