reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

KAPUŚNIAK Z PULPECIKAMI


ziemniaki - obrac pokroic w kostkę ugotowac osobno
mięso mielone ok 30 dkg +jajko+ bułka tarta + przyprawa do mielonego wyrabiamy robimy małe pulpeciki i lekko podsmazamy (potem mozna wyłozyc na papier zeby nie było dużo tłuszczu
kapusta kiszona ok 30 dkg płukamy kroimy i gotujemy (pierwsza wode odlewam ) po odlaniu daje kostke rosołową liśc ziele +łyzka kocentartu na kolor
Ziemniaki jak sie ugotuja i kapusta jest miękka to dokładam pulpeciki ,dolewam wody (jak jest za gęste )doprawiam i jeszcze gotuje ok 10 minut zeby sie smaki połaczyły
smacznego ;-)
 
reklama
no to napisze indyka w suszonych owocach:biggrin2: (przepis na dwa kotlety)
marynata:
pół płaskiej łyżeczki curry
łyżka płaska miodu lejacego
dwie łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka sosu sojowego
dwa średnie ząbki czosnku
sól, pieprz (większa szczypta)
Czosnek wyciskamy i mieszamy z resztą. Piersi indyka rozkrajamy i tłuczemy dość cienko ( no ok. 0.5 cm). cycki tarzamy w zalewie porządnie i do lodówy na min. 2h. W tym czasie pokroimy sobie 5-6 moreli suszonych i tyle samo śliwek suszonych w kosteczkę.Potem na dobrze rozgrzanej oliwie (ok 1 łyżki) smażymy z obu stron tylko do ścięcia i zarumienienia. Wrzucamy owoce,podlewamy wodą żeby z owoców zrobił się sosik a kotlety nie spaliły się. Ok 1/3 szkl. to dusimy pod przykryciem aż owoce nam zmiękną i zrobi się sosik :biggrin2: gotowe:biggrin2:
do tego dobrze smakuje ryż:biggrin2:
cos takiego! trochę się spiałam, że robi się szybko:tak::tak: i jest smaczne....takie na słodko....mniam:tak:
 
Kulki serowe


Skladniki:
4 jaja
1 kubek smietany
125g cukru
0,5kg maki
1 proszek do pieczenia
0,5kg sera twarogu
Olej


Wszystkie skladniki ze soba wymieszac
Smazyc na glebokim oleju nakladajac ciasto łyżką- na wolnym ogniu zeby sie nie spiekly i w srodku nie byly surowe
Samcznego:happy2:
 
SAŁATKA WARSTWOWA
Lunka sałatka jest bardzo prosta układasz warstwami :
najpierw dajesz pokrojoną połówke kapusty pekinskiej
pęczek rzodkiewki lub wiecej jezeli lubisz
5jajek na twardo ugotowanych
, gulasz angielski najlepiej z sokołowa ten w konserwie
duży świeży ogórek zielony ,
kukurydze z puszki
troche startego zółtego sera ale nie dużo
a na te wszystkie warstwy sos z :
majonez (wiecej majonezu niz reszty)
troszke smietany
musztardy
sól
pieprz i
mały żąbek czosnku wcisnij wymieszaj te składniki sosu i posmaruj sałatke tylko na wierzchu.

To co jest do krojenia to najlepiej pokroic w grubsza kostke a nie posiekać bo wyjdzie papka

Smacznego:):-D:-):-):-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
zapiekanka ze szpinakiem
opakowanie makaronu (większy np. kokardki)
paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
30-40dag sera żółtego (np.gouda)
kostka sra białego
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka tarta

sos: śmietana 22%mała, jajko, pieprz- mieszamy wszsytko.

makaron gotujesz w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, najlepiej al-dente. na patelke na rogrzany olej wrzucamy wycisnięty czosnek, lekko podsmażamy i wrzucamy rozmrożony szpinak. Smażymy ok 10-15min. dorzucamy sera białego, zmniejszamy ogień i smażymy chwilkę. doprawiamy pieprzem, solą, gałką według upodobań.ściagamy z ognia i dorzucamy połowe startego sera i bełtamy wszsytko, żeby siędobrze połączyło, a ser rozpuścił. Do naczynia wsypujemy połowę makaronu, przykrywamy szpinakiem, na to makaron, posypujemy resztą sera żółtego i śmietaną rozbełtaną z jajkiem i pieprzem. Zapiekamy 20-25min w 220stopniach:-)
 
polecam dobre ciasto
BISZKOPT Z KREMEM AJERKONIAKOWYM I KROWKOWYM

biszkopt:
3 jajka
szkl maki
szkl cukru
lyzeczka pr do pieczenia
pol kostki roztopionej marg

jajka z cukrem ubic, nastepnie dodawac kolejne skladniki
piec ok 30 min w temp 150 st

krem:
dwa kremy z delecty - ajerkoniakowy i krowka
wg przepisu na opakowaniu

po upieczeniu biszkopta przeciac go na pol
na jedna warstwe biszkoptu dac krem ajerkoniakowy, przykryc drugim biszkoptem i dac na wierzch krem krowkowy a na koniec posypac kakałkiem :tak:
schlodzic w lodowce....
najlepszy jedst na drugi dzien jak w ten biszkop wsiaknie ten krem ....
mniam pychotka :-D:-D:-D

smacznego
 
tortilla mexicana by Luiza

Kupiłam sobie przyprawę do gyrosa, smarze drobno pokrojonego kurczka, trochę sałaty pomidora ogórka cebulki sos czosnkowy i zawijam w trtille pychotka W ogóle jem ja ostatnio zamiast pieczywa podobnie robię sobie z szynka na śniadanie. Placki można kupić, ale ja się nauczyłam robić, bo w tych kupnych to więcej E niż innych składników .

CIASTO:
łyżeczka soli
1/4 kostki smalcu w sumie może być każdy inny tłuszcz ale tylko na smalcu dobrze wychodzi.
2 szklanki maki pszennej
dobrze ciepła woda

do miski sypiemy make smalec i sól, łączymy składniki, potem powoli dolewamy ciepła wodę. ładnie wyrobione ciasto odstawiamy na 15-20min pod przykryciem. Lepimy kulki i rozwałkowujemy podsypujac niewielką ilościa maki. Ciasto przy wałkowaniu przyklei się do blatu, ale potem ładnie odchodzi. Placki muszą byc możliwie jak najcieńsze. Smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni, po kilkanascie sekund z każdej strony.

A tu filmiki poglądowe.

[video=youtube;p9Yx-auWEdM]http://www.youtube.com/watch?v=p9Yx-auWEdM[/video]
[video=youtube;LEz0puaKNTk]http://www.youtube.com/watch?v=LEz0puaKNTk[/video]
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
u nas dziś baaardzo proste danie które samo się robi :) pieczone papryki z mięsem mielonym:

5 średnich papryk, najlepiej kolorowych np 2 żółte, 2 czerwone i zielona
pół kg mięsa mielonego, jakie kto lubi ja lubię drobiowe wiec takie daje
1 spora marchew
pól szkl ryzu, ale dziś nie miałam i dałam płatki ryżowe
6/7 sporych pieczarek
czasem daje tez z garść kukurydzy z puszki
1 cebulka
2 jajka
przyprawy do smaku
( jeśli ktoś lubi zmieniać smaki można dodać ser pokrojony w kosteczkę lub na co się tylko na ochotę)
u mnie taka porcja wlasciwie starcza na 2 obiady rodzina 3 osobowa wiec można zmniejszyć proporcje


mięso podobnie jak na gołąbki dodajemy wszystek składniki razem mieszamy.
w paprykach wycinamy nożykiem od góry gniazdo nasienne i "opukujemy" żeby pozbyć się reszty pestek w miejsce dziury łyżką pakujemy mięso, gotowe papryczki wkładam do naczynia żaroodpornego przesmarowanego wcześniej lekko olejem i układam płaskim dołem do naczynia, nożem nakłuwam papryki aby sok mógł się sączyć przez dziurki przykrywam folia i wstawiam piekarnik na maxa u mnie 300 st na ok 35 min później odkrywam folie i piekę jeszcze jakieś 15 min ale ciężko na oko określić czas trzeba sprawdzać żeby się nie zjarały. przekrajmy na pół i jeeemy:-) Ja lubię podawać z ziemniaczkami i sałatka z salaty lodowej SMACZNEGO
 
Do góry