139 121. do 139 130. z 142593
-
8-02-2012, 12:07 #139121
-
8-02-2012, 12:10 #139122
Odp: Mamy siedzące w domach z dziecmi
ZDRÓWKA DLA CHOROWITKÓW .
Witajcie dziewczynki.
Ja dziś mam ciężki dzień przed sobą ,ale jakoś trzeba sobie poradzić .
Córka pierwszy dzień do szkoły pojechała ,więc na mnie spada obowiazek odebrania młodego ze szkoły .
Przy okazji muszę zabrać psy do lasu ,bo mam po drodze.
Jak się wybiegają to trochę spokoju będzie przynajmniej w domu.
W drodze powrotnej zajadę do sklepu na mini zakupy ,bo wszystko się kończy ...
Potem muszę zrobić obiad i dopiero po obiedzie dane mi będzie położyć się do łóżka ..

Jakoś kiepsko to widzę ,ale nie ma wyjścia
-
8-02-2012, 12:18 #139123
Ael a dlaczego nie będzie raczkował????????

Normalna ta kobieta? Skąd ona może wiedzieć, ze on za 4-5 m-cy będzie chodził?!?!
Justa pytam, bo u nas się mówi, ze kopytka to z ziemniaków i to najczęściej wtedy z sosem a na słodko czyli z cukrem itd to są z twarogu leniwe pierogi.

As nie kombinuj za dużo. Nie szlajaj się po lesie.
-
8-02-2012, 12:29 #139124
krolcia robi sie kopytka jak sie chce
u mnie w domu sie robiło i z sosem i na słodko
Ael nikt nie jest w stanie przepowiedzieć co dziecko w jakim czasie będzie robić więc nie bierz do serca słów tej pielęgniarki o i czekam na odpowiedź czemu Wiktorek miałby nie raczkować?bo to bardzo ważna i potrzebna umięjętność
choć nie które dzieci ja pomijaja
-
8-02-2012, 12:35 #139125
As kochana uważaj na siebie i daj znać, że z Tobą wszystko dobrze po wszystkich obowiązkach.
Dziewczyny czekajcie. Kobita jest naprawdę spoko. Chodzi o to, że w mojej rodzinie mało które dziecko raczkowało, ale jeśli już to krótko i od razu wstawało na nogi. iktor jest naprawdę silny, czort nie chce leżeć woli siedzieć ale nie usadzę go no bo jak. Trzyma główkę sztywno na rękach, to pielegniarka widziała też i na tej podstawie poiedziała, że raczkowanie pewnie nas ominie i jak widzi, że ładnie trzyma główkę i garnie się do siedzenia to może wstać najwcześniej 7-8 miesiąc ale jest to wielce możliwe.
-
8-02-2012, 12:41 #139126
Nie chcę się zbytnio wypowiadać w kwestii wczesnego chodzenia i braku raczkowania ale...
Jeśli kobieta jest dobrą obserwatorką i umie zbadać napięcie mięśniowe u dziecka to już u takiego szkraba można łatwo to ocenić .
Jeśli jest dość duże napięcie mieśniowe i sztywność w kręgosłupie przy podnoszeniu ,oraz prawidłowe sprężynowanie nóżek to można ocenić ,że dziecko pójdzie szybko na nogi i ominie etap raczkowania .
Wszystko fajnie ale ...
Moja córka też taka była ,również nie raczkowała i wszystko dobrze się skończyło.
Wtedy jeszcze nie wiedziałam ,że powinnam ją nakłaniać do raczkowania .Zaczęła raczkować dopiero w salach zabaw

Jest jednak dużo przypadków ,gdzie dzieci bardziej "sztywne" nieraczkujące , a szybko chodzące mają potem problemy z integracją półkul .To niesie za sobą kłopoty w nauce,problemy z równowagą i inne dysfunkcje .
Dobrze więc jest ,jeśli dziecko za wszelką cenę uczymy raczkować ,bo to bardzo ważny etap w jego rozwoju .
-
8-02-2012, 12:47 #139127
Ael mój Bartuś szybko raczkował miał 6msc 7msc jak samodzielnie siedział a 7,5 jak pierwszy raz stanal na nogi w łóżeczku 8 msc to już przy meblach mi zaczynał chodzić.pediatra powiedziała mi wtedy że to stanowczo za wcześnie na chodzenie i żebym starał sie jak najdłużej stymulować raczkowanie całe szczęście mój do tej pory to robi
raczkowanie bardzo rozwija
więc mimo to że w twojej rodzinie mało kto raczkował to ty malucha stymuluj do tego bo warto
-
8-02-2012, 14:33 #139128
U mnie tak samo. Zależy kto ma z czym ochotę zjeść.

Odsmażane z kiełbaską drobno posiekaną uwielbiam!
Aaaaaaaaaaaaaaaa.
Nie skumałam.
Ael a to na jakiego znachora jasnowidza trafiłaś? Ja jestem zdania , że każde dziecko inaczej się rozwija, w swoim tempie i dokładnie nie da się przewidzieć czy będzie od razu chodziło, nie raczkowało. Przecież ta kruszynka ma dopiero 3 miesiące , jeszcze nie siedzi a tu już o chodzeniu mowa.
As aktywny dzień, nie ma co.
krolcia jak byłam na dukanie to leniwe z sera robiłam .
Równie pyszne, ale moim szkrabom jakoś nie podchodzą.
Wolą z ziemniaków. 
Mnie dziś czeka wypad na miasto. Muszę zakupić składniki potrzebne do tortu.
Zrobię motylka , bo młoda sobie zażyczyła.
SPRZEDAM ! Króliczarnia - mała hodowla królików, pluszaków
ZAPRASZAM: http://jasminyrekodzielo.blogspot.com/

-
8-02-2012, 15:09 #139129
-
8-02-2012, 16:36 #139130
E tam gadanie..
Co do raczkowania zgadzam się z As

U mnie obaj chłopcy baardzo sztywni byli od poczatku, szybko spręzynowali, garneli sią na nogi, szybko głowkaszla do gory, nardzo silni byli i obaj raczkowali od ok 6 miesiaca (uśredniając) , w wieku 7 miesięcy obaj już stali i zaczynali chodzić, w wieku 8 chodzli przy meblach..Lolo sam (całkiem)ruszył w swiat w wieku 9 , Fifi 10,5..I obaj KOCHALI raczkowac choc tez słyszałam, ze raczkowac nie będą
Usredniłam ich bo się roznili poczywiście troszke
Także to, że dziecko jest teraz silne o niczym nie przeświadcza, prędzej to, że mama nie raczkowala..A tata??? Bo to sie jeszcze wszystko okaże a raczkowanie jest bardzo potrzebne.