1. do 10. z 13
-
28-07-2011, 13:06 #1Początkująca(y)
Formalności po urodzeniu dziecka
Witam drogie mamusie!
Za dwa tygodnie mam termin porodu mojego synusia.
Miałabym prośbę czy może któraś z Was mogłaby podpowiedzieć jak pozałatwiać wszystkie formalności po narodzinach.Oboje z mężem jesteśmy polakami. Jesteśmy zameldowani w innej gminie niż będę rodzić.Jak to wygląda z aktem urodzenia dziecka?Gdzie i kto może go odebrać?I co dalej z meldunkiem?
No i jeszcze bardzo ważne!!!PASZPORT dla maleństwa!
Chcielibyśmy pojechać z maleństwem do Polski,ale jak załatwić paszport,ile to trwa,jakie dokumenty potrzebuję i gdzie się ruszyć?Bo w internecie są niezbyt świeże informacje!
Bardzo proszę o wskazówki bo niestety nie znam holenderskiego.
Pozdrawiam
-
29-07-2011, 11:45 #2
Odp: Formalności po urodzeniu dziecka
Hej!
Otoz wyglada to tak,(przynajmniej u nas tak bylo)
w szpitalu po narodzeniou sie dziecka dostaniesz kartke z danymi malenstwa i u nas przynajmnie pisalo w ktory dzien sie mamy wstawic w gemeente,tez w innej gminie rodzilam.To musisz chyba do 2 czy 3 dni po porodzie sie zglosic.Ta gmina z kolei wysyla dane malenstwa do gminy w ktorej mieszkasz i jestes zameldowana i automatycznie go melduja,a ty po paru dniach dostajesz papiery ze jest juz zameldowany dzidzia,.
A akt urodzenia dostaje sie po pojsciu z ta karta do gminy w ktorej sie urodzilo dziecko
Co do paszportu to tez jeszcze nie robilam,ale wiem ze musze do Den Haag do ambasady jechac.pozdrawiam
-
30-07-2011, 14:45 #3
Hej !
anp a jak chce rodzic tutaj i jak juz dzidzius bedzie na swiecie to jakie obywatelstwo dostanie ?i po kim nazwisko?ja jestem obywatelstwa polskiego a moj chlopak jest obywatelstwa holenderskiego .(oczywiscie uzna dziecko jesli mialo by to w czym pomoc) a jesli wiesz anp albo inne dzieczyny jak tutaj jest z slubem cywilnym,chcielibysmy go wziasc zanim maluszek bedzie na swiecie ,i po slubie jakie bede nosic nazwisko swoje czy wtedy juz meza (bo w pl tak jest ) a tutaj slyszalam ze ma sie swoje ,i jak to jest z dokumentami?(jezeli bym miala jego nazwisko)bede musiala jechac odrazu do polski wymienic dowod osobisty (mam tez paszport ale nie zywam go i juz raczej nie bedzie mi potrzebny bo wazny jest do 2012 to czy tez bede musiala go wymienic? ) i jak jest z prawkiem tez wymienic ?i ile ma sie czasu na wymiane tego wszystkiego,czy odrazu czy jak to jest.no i tak jeszcze czy jak jestem w pl zameldowana to tutaj tez moge byc zameldowana? jezeli jest inny do tego watek to napiszcie jaki bo nie moge znalesc zadnego aby sie tam zapytac dziewczyn z gory dzieki za odpowiedzi :)
-
30-07-2011, 16:42 #4
hej,
jesli Twoj partner holender chce uznac dziecko musicie isc do gminy (|musisz miec miedzynarodowy akt urodzenia swoj z notka ze nie jestes zonata), tam na paierze wszystko spisza ze obydwoje jestescie rodzicami. Dziecko bedzie mialo narodowosc holenderska ale po urodzeniu mozesz udac sie do ambasady PL i zalatwiac obywatelstwo PL, ja tego nie robilam bo nie potrzebna podroz z dzieciakami (Ty mieszkasz tam wiec popytaj w ambasadzie jak to dokladnie jest). Jak sie dziecko urodzi musisz wyslac dokument ktory dostaniesz w gminie na wczesniejszej wizycie o ktorej pisalam do sadu wraz ze swoja kopia i Twojego partnera (kopia musi byc podpisana przez Was). Dostaniecie potwierdzenie ze jestescie rownoprawnymi rodzicami.
Jak cos jest nie jasne to pytaj :)
-
30-07-2011, 16:43 #5
-
31-07-2011, 22:14 #6Wdrożona(y)
pisalam do konsulatu poslkiego tu w holandii wlasnie na temat obywatelstwa dziecka i paszportu i otrzymalam pelne info. sa tam bardzo mile panie, wiec spoko, mozna tam pisac/dzwonic/jechac i sie pytac :)
a oto co ja otrzymalam, kopiuje wam email (no, prawie caly, bez sz.p i koncowych serdecznych tramtam ;)):
W prawie polskim i holenderskim obowiązują wiezy krwi oznacza to, ze dziecko po rodzicach lub jednym z nich ma obywatelstwo polskie.
Przy wyrabianiu paszportu dla dziecka obecność w Wydziale Konsularnym OBOJGA RODZICÓW jest niezbedna ( jeśli jestescie Panstwo malzenstwem, lub ojciec uznal dziecko ). Nie trzeba się specjalnie umawiac.
Obecność rodzicow i dziecka jest obowiazkowa gdy dziecko skończyło 5 lat.
Jeśli matka jest osoba samotna, bez danych ojca wpisanych w akt urodzenia, to przyjezdza ona sama jeśli dziecko nie ukończyło 5 lat lub z dzieckiem, jeśli dziecko skończyło 5 lat. Informacje dotyczace zdjęcia znajdziecie Panstwo na nasze stronie intrenetowej Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Hadze
Potrzebne dokumenty do wyrobienia paszportu: holenderski akt urodzenia na druku międzynarodowy, polski akt małżeństwa( jeśli małżeństwo zostalo zawarte ) lub akt uznania dziecka ( jeśli dziecko zostalo uznane przez ojca ) akt urodzenia matki i ojca, paszporty rodzicow.
Jeśli matka jest osoba samotna to musi przedstwic w Wydziale Konsualrnym: holenderski akt urodzenia na druku międzynarodowy dziecka, akt urodzenia matki, paszport matki.
Jeśli nie macie Panstwo polskiego aktu małżeństwa- tylko holenderski, to należy wystąpić o transkrypcje aktu małżeństwa. Koszty transkrypcji 48 euro ( jeśli dokumenty sa na drukach międzynarodowych ). Dokumenty potrzebne: akt urodzenia malzonka na druku międzynarodowym, polski akt urodzenia malzonki, akt małżeństwa na druku miedzynarowdowym.
Występując o paszport dla noworodka jednoczesnie trzeba będzie wystapic o transkrypcje aktu urodzenia tzn. wpisanie aktu urodzenia w księgi USC w Polsce. Koszty paszportu 19 euro, koszty transkrypcji 48 euro ( jeśli dokumenty sa na drukach międzynarodowych ).
Transkrypcji aktu urodzenia można samodzielnie dokonac w Polsce.Prosze jednak pamiętać, ze przy wyrabianiu kolejnego paszportu dla dziecka będzie wymagany polski akt urodzenia dziecka.
Paszport otrzymacie Panstwo w ciagu kilku dni ( do odebrania osobiście przez jednego z rodzicow ) a akt urodzenia zostanie Państwu przeslany po 4-6 tygodniach na wskazany przez Panstwa adres w Holandii.
Paszporty dzieci do lat 5-ciu maja ważność 1 roku. Po 5-tym roku zycia dziecka można wystąpić o paszport 5 letni a po 13 toku zycia o paszport 10 letni.
Godziny otwarcia znajduja się na naszej stronie Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Hadze "konsulat"Ostatnio edytowane przez AniaWM : 31-07-2011 - 22:34

-
8-08-2011, 12:45 #7
Wielkie dzieki dziewczyny za wszystkie informacje. Na pewno mi sie przydadza, bo bylam zielona w tej kwestii.
-
13-09-2011, 11:07 #8
Czyli jak sie urodzi dziecko to trzeba isc do geemente czy od razu jechac do ambasady? bo rozumiem, ze bez paszportu nie moge z dzieckiem jechac do Polski i tam zalatwic wszystko w USC?
Oczywiscie mowie o przypadku rodzicow Polakow, a nie mieszanych.
-
13-09-2011, 13:30 #9
jak sie dziecko urodzi to musisz isc do geemente zameldowac a pozniej jezeli chcesz wyrobic paszport to do Den Haag do konsulatu.A jezeli chodzi o konsulat to pisalam maila co jest potrzebne aby wyrobic dziecku paszport i taka dostalam odpowiedz
Trzeba wziąć akt urodzenia dziecka z gminy holenderskiej na druku międzynarodowym, będzie potrzebne zdjęcie dziecka i akt małżeństwa Państwa. Muszą Państwo przyjechać do nas z tymi dokumentami, oraz ważnymi swoimi dokumentami tożsamości. Paszport jest wydawany na rok, kosztuje 17 euro i będzie do odbioru za 2 tygodnie. Zapraszamy pon- 12.30-17.30, wt-pt 9-14.00
pozdrawiam
-
13-09-2011, 14:56 #10

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

Spotkania dla rodziców w...
Dzisiaj, 12:11 w Poznań