1. do 7. z 7
    Początkująca(y)
    Wpisów do bloga
    1

Domyślnie Nowosci pokarmowe a bolacy brzuszek u niemowlaka.

Witam.
    Z gory od razu przepraszam jesli taki watek juz istnieje,ale nie specjalnie mam czas na przegladanie watkow.
    Mam 6 miesiecznego synka i od jakis dwoch tygodni zaczelam mu stopniowo podawac nowe pokarmy.Zaczelam od marchewki,ale po 2-3 dniach zaczal go pobolewac brzuszek(glownie w nocy),kupke robil(pomaranczowa o konsystencji marchewki),ale jednak brzusze go bolal.Marchewkw odstawilam ,poczekalam pare dni i wprowadzilam dynie,ale schemat byl ten sam.Po rozmowie z moja mama(chcialam zaprzestac podawania nowosci),polecila mi aby nie rezygnowac ,poniewaz maly musi sie przyzwyczaic do nowych rzeczy.Wydaje mi sie ,ze ma to sens poniewaz jesli za kazdym razem bede mu robila przerwy od jedzenia to jego zoladek sie do niego nie przyzwyczai.Sama juz nie wiem,on z brzuszkiem bardzo czesto mial problemy,ale lekarz mowil ,ze musi sie mu wszystko unormowac.Za dwa tygodnie bede w Polsce:),wiec odwiedze polskiego lekarza ,ale do tego momentu nie wiem czy powinnam mu odstawic calkowicie jedzenie i pozostac przy piersi.Nie wydaje mi sie zeby to byl dobry pomysl,tymbardziej ze maly ogolnie zachowuje sie jak zwykle oprocz tych chwil kiedy pobolewa go ten brzuch.
    Jesli ktoras z mam ma badz miala podobne problemy i moze pomoc to bardzo prosze o porade.
    Teraz podaje mu marchew z ziemniaczkiem,oraz deserek jablko z gruszka,zaznaczam ze sa to niewielkie ilosci.Po marchewce po paru dniach jest tez lekko pomaranczowy.
    Z gory dziekuje za pomoc.

mama Macieja Avatar marysia868
    Wpisów do bloga
    2

Domyślnie Odp: Nowosci pokarmowe a bolacy brzuszek u niemowlaka.

WYDAJE MI SIE ze marchewka nie powinna mu zaszkodzic i jabłuszko, z gruszką bym poczekała.nie odstawiaj go od normalnych pokarmow, powolutku w niewielkich ilosciach np ja robiłam tak że przez kilka dni dawałam samą marchewke , potem do tego dawałam jabłuszko przez kilka dni, i tak po koleji w kazdym miesiacu cos nowego. jesli nie chcial jesc nie zmuszałam próbowałam za tydzien dać znowu, z dynia tez bym sie wstrzymałą. ale polecam indyczka, króliczka, u nas pierwszy był królik podobno łagodniejszy, indyk nam nie smakował z poczatku, marchewka , ziemniaki, metoda prob i błedów maluszek sie przyzwyczaji a ty bedziesz wiedziała co i jak, a moze ty cos zjadłaś i dlatego go brzuszek bolał

8tc [*] Aniołek

Początkująca(y)
    Wpisów do bloga
    1

Jesli chodzi o mnie to zwykle jem to samo.Jestem pewna ,ze chodzi o nowosci pokarmowe.Wlasnie jako pierwsza wprowadzilam marchewke i brzuszek rowniez po niej bolal.Chodzi mi tylko o to czy powinnam odstawic go od jedzonka ,przynajmniej na razie,ale nie wydaje mi sie aby to byl dobry pomysl.Mysle ,ze jego brzuszek(zoladek)musi sie nauczyc przyjmowac nowosci.
    Dziekuje za odpowiedz i czekam na dalsze porady.Moze gdzies popelniam blad a o tym nie wiem

mama Macieja Avatar marysia868
    Wpisów do bloga
    2

jezeli wiesz ze to od marchewki to narazie jej mu nie dawaj, probuj innych rzeczy, nie odstawiaj go od tych pokarmow, bo on jest coraz wiekszy i mleko mamy nie da mu juz tyle potrzebnych wartosci.
    odstaw marchewke i daj mu ja za miesiac. mozesz mu probowac dac kaszke ryzowa, albo kukurydziana ja dawałam pierw na wodzie albo swojim mleku.
    nie popełniłas nigdzie błedu, każde dziecko jest inne.
    na poczatek nie musi jesc niewiadomo co i ile. na spokojnie. i napewno bedzie dobrze

8tc [*] Aniołek

Początkująca(y)
    Wpisów do bloga
    1

Wlasnie o to chodzi ,ze jak odstawilam marchewke i wszystko sie uregulowalo podalam mu nastepna nowosc i bylo tak samo.No,ale bede probowac dalej.
    a mozesz poradziec jakis sprawdzony kleik ,ktory moglabym kupi tu w Holandi,kompletnie sie na tym nie znam i kiedy go mniej wiecej podawac:)

show must go on... Avatar happybeti

A moją Niunię właśnie marchewka uczulała najbardziej,także dzieci moich znajomych,więc z ta marchewką to nie jest tak,że to całkiem bezpieczne...może zacząć od ziemniaczka z odrobiną masełka?A jeśli po dyni tez był problem,to może karoten winny?Bo u nas dynia akurat była ok.Ze słoiczkowych dań na początek sprawdził sie u nas Gerber "ziemniaczki ze szpinakiem".Nie wiem,czy Gerber jest w Holandii,ale chyba powinien być...
    całkiem "bezpieczny" powinien być Sinlac Nestle- to taki kleik ryżowy dla alergików- można dawać na wodzie albo na swoim mleku,a także z owocami.
    ​...take it easy,babe...take it as it comes...

Początkująca(y)

Droga Mamo,

jeśli karmisz Maluszka piersią to zgodnie z zaleceniami aktualnego schematu żywienia wskazane jest stopniowe wprowadzanie pierwszych pokarmów uzupełniających kiedy Maluszek ukończy 6 miesiąc życia. Przyczyną bólu, który opisałaś może być zarówno niedojrzałość układu pokarmowego jak alergia na nowo wprowadzony do diety produkt. Proponuje odstawić warzywa, które powodują problemy z brzuskiemu Malucha i spróbować wprowadzić inne produkty np. ziemniaczka tak jak poleciła happybeti. Marchewkę i dynię możesz spróbować wprowadzić ponownie do diety Malucha za jakiś czas. Jeśli zdecydujesz się na podanie dziecku także kaszki Nestlé Sinlac, przygotowuj ją zawsze na wodzie. Produkt ten po dodaniu wody będzie stanowił pełnowartościowy posiłek dla Twojego Malucha.
    Na tym etapie zaleca się, abyś rozpoczęła również ekspozycje na gluten. Maluszek powinien otrzymywać jeden posiłek z glutenem w ciągu doby. Wprowadzamy go za pomocą 2-3 g (pół łyżeczki) produktu glutenowego (np. zwykłej kaszki manny ugotowanej w 50 ml wody) dodanego do niewielkiej ilości mleka z piersi (kaszkę mannę ugotowana na wodzie wymieszana z mlekiem możesz podać Maluszkowi łyżeczką w trakcie karmienia ) lub przecieru. Jeśli będziesz miała dodatkowe pytania, pisz. Chętnie pomogę.

Ekspert.Nestlé
    ---
    Ekspert.Nestlé, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLÉ, a także kwestiami dotyczącymi żywienia. Zapraszam do dyskusji.

Zasady Postowania