1. do 4. z 4
Drzewko podziękowań2Podziękowań
  • 1 Post beti2223
  • 1 Post aga_irlandia

Temat: Maternity Benefit i inne dodatki dla mam

Początkująca(y)

Post Maternity Benefit i inne dodatki dla mam

Cześc dziewczyny. Przeszukałam forum i nie znalazłam takiego wątku a mam kilka pytań.
    Dziś dostałam list z HSE, potwierdzający, że mój GP będzie prowadził ciążę. I jest tam wzmianka o tzw. "Maternity Cash Grant of euro 10.16". Czy któraś z was wie może co to jest? Tu piszą, że przysługuje posiadaczom Medical Card oraz że można się o to ubiega do 3 miesięcy po porodzie. Gdy wrzuciłam to w google.ie, to znalazłam wypowiedzi kobiet o jakiś dodatkach do ubrań ciążowych (do 200euro), a po narodzinach dziecka także jest niby możliwośc dopłaty do łóżeczka i wózka (do 150 euro do każdego). Pierwsze słysze o takich wynalazkach, a jest to już moja druga ciąża w Irl. W pierwszej przysługiwał mi zasiłek macierzyński więc finansowo było ok. Teraz niestety nie mogę na to liczyc i wszelkie dodatki byłyby mile widziane :)
    Napiszcie proszę jak coś wiecie na ten temat.
    Pozdrawiam :)

Mamusia Radusia i Matusia

Domyślnie Odp: Maternity Benefit i inne dodatki dla mam

Ja Ci w tej sprawie nie pomogę bo po prostu nic nie wiem na ten temat,ale o takie rzeczy pytaj tu:Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii Tam dużo dziewczyn na pewno się odezwie

Nasz Skarb Agatka :) Avatar beti2223

słyszałam coś o tym ale nie wnikałam za bardzo w to moja szwagierka dostała 150e na wózek
    evelynka dziękuje za post.

MAMA PO RAZ PIATY:) Avatar aga_irlandia
    Wpisów do bloga
    4

mozna dostac pomoc jesli nie pracuje sie na full time4 tyg przed porodem trzeba pojsc do healt centre z karta ciazy i forma ta stamdardowa i po kilku dniach przysylaja czek jesli sie nalezy:)ja dostalam 160 euro jak mialam rodzic Maye i 100 euro przed Victoria

Tagi tego tematu

Zasady Postowania