reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

izaura

1kostka margarny -moze byc kasia albo palma
1,5 szkl. Cukru
5 lyzek wody
cukier waniliowy

podane wyzej skladniki gotowac 5min - ostudzic.
Po ostudzeniu dodac 4 zoltka i wymieszac na jednolita mase.
Odlac pol szklanki.
Do reszty masy dodac 1,5 szklanki maki i 3 lyzki proszku do pieczenia.
Ubic piane z bialek i wymieszac z masa.
Wylozyc na blache

masa serowa
70dkg - 1kg sera mielonego - zmiksowac dodac 4 jaja ,szklanke cukru pol kostki margaryny.
Utrzec na gladka mase i wylozyc lyzeczka na ciasto.
Piec 60min w 190stopniach.
Po upieczeniu polac polewa i posypac wiorkami.

Zeby nie bylo zdziwnia ser przechodzi na spod a ciasto do gory:tak:czasami sie miesza!!!




sernik szybki i dobry

1 kg sera
30 dkg cukru
2 budynie smietankowe rozpuszczone w 2,5 szkl.mleka
4 lyzki oleju
6 zoltek

cukier,olej i zoltka utzrec i dodac do sera.
Rozrobiony budyn wlac w ser i wymieszac nie miksowac,klasc na blache.

Na spod ciasto kruche,na wierzch piane z bialek polozyc z 15 minut przed koncem pieczenia.
Piec 60min


szachownica

1,5kg sera
8 jaj
2 szkl cukru
1 kost margaryny
2 lyzki maki ziemniaczanej
aromat- moze byc rumowy

biszkopt z 7 jaj - kakaowy.

przygotowanie sera

utrzec margaryne z cukrem i dodac stopniowo zoltka.
Do utartej masy dodac przekrecony przez maszynke ser.
Dodac pozostale skladniki
bialka ubic na sztywna piane,lekko wymieszac z masa serowa.
Ciasto pokroic na 8 rownych paskow i ukladac na wysmarowanej blasze co drugi pasek.
W wolne miejsca ukladac mase serowa nastepnie na ser na przemian ulozyc paski ciemne i uzupelnic serem.
Piec 45min
na wierzch moze byc polewa czekoladowa lub garaletka
w jakiej temperaturze piec ten sernik????
 
reklama
Przepis na indyka swiatecznego mojej tesciowej.

Indyk caly
kilka bialych kielbasek
pomarancze
orzechy brazylijskie
maslo
przprawy
2 jablka
sok pomaranczowy

Indyka nacieramy mieszanka przypraw z oliwa wedlug uznania ale bez czosnku.
Nacieramy go tez pod skora delikatnie. W brytwance kroimy na plastry pomarancza ze skorka,ukladamy na nim indyka.Do indyka do srodka dajemy troszke masla,cwiartki jablek i i pomarancza.Na indyku ukladamy plasterki momarancza i kawaleczki pokrojonego masla.Wrzucqmy kilka orzechow brazyliskich i okladamy indyka biala kielbaska.Gotowe i do piekarnika!
Piec w zaleznosci od wielkosci indyka.Ja 7 kilowego pieke dlugo.Wstawiam rano o 8 i jak wstajemy on si ejeszcze piecze.Trzeba podlewac go co jakis czas sokiem pomaranczowym.Gotowego podajemy z sosem chrzanowym i sosem zorawinowym.Pycha!!! Specjalnosc mojej tesciowej.
 
Wilwia co do pytania o ten gotowy mak to jesli go uzyjesz to nalezy do przepisu podstawowego dodac 2 Lyzki manny wiecej i 1 lyzke maki ziemniaczej. Tak robi moja mama jesli uzywa maku z puszki. Mam nadzieje ze pomoglam:-)
 
Ale tu pysznosci...

Naprwno zrobie Ciasteczna Maslane - dzis w nocy mowie musze znalesc przepisa a TU jest i juz sprawdzony!!!!!!!! super!!!!!!!!
Zrób,zrób:tak:To najprostsze,najtańsze i najszybsze ciasteczka maślane jakie znam.Do tego są przepyszne.Z podanych składników wychodzi około 25 ciastek.Polecam,smacznego:-p
 
Składniki: RAFAELLO

Masa rafaello:
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
¾ szklanki cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
½ litra mleka
25 dag masła
15 dag wiórków kokosowych
Ponadto:
2 paczki krakersów
5 dag wiórków kokosowych
listki dekoracyjne


Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ½ szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować, aż uzyska się konsystencję budyniu i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy rafaello dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na dnie dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy rafaello, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i dowolnie udekorować listkami czekoladowymi. Gotowe rafaello włożyć do lodówki na około 6 godzin.
 
Porady
Ciasta
Jaka mąka do ciasta? Do pieczenia ciasta kruchego i drożdżowego najlepiej wybrać kaszkowatą mąkę krupczatkę
Na biszkopt nadaje się tylko mąka pszenna lub pszenna z ziemniaczaną (równe ilości)
Na piernik i pieczywo najlepsza jest mąka żytnia wymieszana z pszenną Aby biszkopt się udał, należy - biszkopt można zrobić tylko z mąki pszennej, aby był bardziej delikatny można wziąć w równych ilościach mąkę ziemniaczaną i pszenną
- mąka powinna być przesiana nawet dwukrotnie
- jajka z cukrem trzeba utrzeć na puszystą prawie białą masę
- do masy należy dodać sok z cytryny lub łyżkę octu (ciasto po upieczeniu nie opadnie)
- pianę i mąkę na przemian dodawać do masy, delikatnie mieszać od spodu, (nie należy używać miksera!)
- ciasto wstawić do piekarnika o temperaturze początkowej 160 - 180°C, a następnie podwyższyć do 200°C
- w czasie pierwszych 15 minut pieczenia nie należy otwierać piekarnika, by ciasto nie opadło
- upieczone ciasto najlepiej pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku i z formy wyjąć ciepłe
Aby ciasto kruche się udało - trzeba przesiać mąkę
- do ciasta trzeba wziąć tłuszcz mocno schłodzony, w przeciwnym przypadku zostanie on wchłonięty przez mąkę, a ciasto po upieczeniu będzie bardzo twarde!
- zimny tłuszcz najlepiej szybko zetrzeć na tarce
- po odmierzeniu wszystkich składników szybko zagnieść ciasto
- jeśli ciasto w czasie rozwałkowywania zmięknie, nie wolno dodawać mąki. Trzeba ponownie je schłodzić.
- ciasto po ułożeniu w formie należy ponakłuwać widelcem
- ciasto wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200-220°C
- upieczone kruche ciasto należy wyjmować z formy lekko przestudzone, ale nie zimne Sernik - masa serowa będzie spoista i nie opadnie po upieczeniu, jeśli część mąki pszennej zastąpi się ziemniaczaną, kukurydzianą, kaszą manną albo ugotowanymi i zmielonymi ziemniakami
- jeśli do sernika zostaną dodane owoce (świeże lub z puszki) lub gdy ser jest bardzo tłusty (i ciężki), do masy serowej trzeba wsypać ok. łyżeczki proszku do pieczenia, bo sernik nie urośnie
- smak proszku do pieczenia będzie niewyczuwalny, jeśli zostanie wymieszany z niewielką ilością śmietany lub jogurtu
- spód z kruchego ciasta należy przed nałożeniem masy serowej podpiec
- sernik nie opadnie, jeśli po upieczeniu do ostygnięcia, pozostanie w wyłączonym piekarniku (przy otwartych drzwiczkach)
Ciasto drożdżowe - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
- mąka musi być świeża i przesiana
- mleko powinno być letnie
- masło roztopione, przestudzone
- ciasto trzeba tak wyrobić, aby było lśniące i odchodziło od ręki
- drożdże powinny być świeże (nie obeschnięte)
- użycie drożdży suszonych powoduje wolniejsze rośnięcie ciasta
Bakalie w cieście - aby bakalie w cieście nie opadły na dno, trzeba obtoczyć je w mące
- bakalie i alkohol dodaje się do ciasta na samym końcu
- rodzynki i śliwki przed dodaniem do ciasta trzeba namoczyć w gorącej wodzie, nienamoczone będą zbyt twarde
- śliwki najlepiej moczyć w herbacie
- aby zdjąć skórkę z orzechów laskowych najlepiej włożyć ich na 10 – 12 minut do gorącego piekarnika
- aby zdjąć skórkę z migdałów trzeba je sparzyć
- do ciasta nie należy jednocześnie dodawać skórki z pomarańczy lub cytryny i jednocześnie wanilii Jak najlepiej ubić pianę? - białka powinny być starannie oddzielone od żółtek
- przed ubijaniem białka należy schłodzić
- do ubijanych białek należy dodać szczyptę soli
- białka powinny być ubijane w odpowiednim tempie, na początku wolno, a potem szybko
Temperatury pieczenia CiastoTemteratura
pieczenia
Ciasto bezowe 90-140°C Biszkopt170-190°C Ciasto ucierane 180°C Piernik180-190°C Ciasto drożdżowe180-200°C Ciasto kruche 200-220°C Ciasto parzone 200-220°C Ciasto francuskie220-250°C http://www.pysznie.pl/index.php?m=porady&p1=1&p2=14&sid=e3ef17c2a8db51455205e6698d703a47http://www.pysznie.pl/index.php?m=porady&p1=1&p2=1&sid=e3ef17c2a8db51455205e6698d703a47
 
Ciasto Rafaello (robilam ostatnio bylo mniam palce lizac)


Składniki:
- 1 litr mleka,
- 100g cukru,
- 2 budynie waniliowe (najlepiej Delecty),
- 1/2 olejku waniliowego,
- 500g wiorkow kokosowych,
- 3 paczki słonych krakersow (lajkonik)
- 1 kostka margaryny (Kasia).
* paczka migdałów (opcjonalnie)

800pxrafaellodeserlp2.jpg


Jak przyrządzić?
Gotujemy budyn z cukrem. Po zagotowaniu odstawiamy az stezeje. Do duzego naczynia wrzucamy Kasie i drobno siekamy, dodajemy stezony budyn (konsystencja nie powinna byc zbyt gesta) i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy jeszcze olejek waniliowy i dosypujemy wiorki kokosowe (okolo 400g). Po przygotowaniu masy wykladamy warstwe krakersow i zalewamy 1-2 cm powloke masy, powtarzamy to az do konca masy na wierzchu powinna byc masa. Posypujemy gore reszta wiorkow i gotowe. Teraz nalezy wstawic ciasto do lodowki na okolo 3-4 h. Po tym czasie mozna konsumowac (polecam lezakowanie ciasta w lodowce przez 1 dzien wtedy krakersy przejda masa, poniewaz mnie zalezalo by bylo gotowe jak najszybciej krakersy nasaczylam Irish Cremem.

Jezeli chodzi o lepkosc masy. Troche wieksza ilosc wiorkow i gęsty budyn powoduja bardziej tega mase. Czym chlodniejsze otoczenie w lodowce, tym bardziej gęsta masa. Niektórzy dodają do budyniu adwocat. Ja proponuję sparzyć migdały i dodałać je do kazdej porcji po jednym, przed podaniem. Ciasto najlepiej smakuje podawane w temperaturze pokojowej.
 
Frogus- a ten Twoj makowiec z jablkami to taka babka makowa jakas tak? Bo nie taki zwiniety jak rolada? Na jaka blache to robisz? Okragla? Naszlo mnie na makowca (teraz, jak juz po swietach...:eek:) i nie wiem jaki zrobic!
 
reklama
Misia to prosty i "czysty" makowiec tzn. bez dodatku maki:tak:Ja zawsze robie na prostokatnej blasze (wychodzi tego pelna blacha). ;-):-p. Mam nadzieje ze tobie i A bedzie smakowal.
 
Do góry