reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Misia ja dzis taki robilam---mniam mniam...

Sernik
1kg sera
10 jaj
1,5 szkl cukru
2 budynie waniliowe
1 zapach pomaranczowy (robilam bez - kupilam ale gdzies mi w akcji zaginal:baffled:)
kostka masla (stopic i ostudzic)

1.
Ubic bardzo sztywna piane z bialek,dodac pol szklanki cukru i 1 budyn.
W osobnym naczyniu ubic zoltka z 1szkl cukru i wsypac drugi budyn..
2.
Wszystko wymieszac delikatnie z serem dodac bakalie(ja wole bez).
Dno duzej blachy wylozyc paierem a na to cienka warstwe ciasta kruchego i na to ser.
3.
Piec 1h-1h20min w temperaturze 170-180 stopni

Na wierzch moze byc polewa...ja na razie mam bez i tez jest pyszny:-)
 
reklama
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI

Ok 200 g pieczarek pokroić w drobną kosteczkę,przesmażyć z 1 cebulką w kostkę,przyprawić Vegettą i pieprzem.Smażyć do odparowania wody.Ugotować 6 jajek,przekroić na połówki,wydłubać żółtka.Żółtka rozgnieść widelcem,połączyć z przesmażonymi pieczarkami z cebulką,przyprawić chrzanem,solą,pieprzem.Masą nadziewać połówki białek.Do masy można dodać zieleninę.

JAJKA FASZEROWANE PARÓWKAMI

Ugotować 6 jajek,przekroić na połówki,wydłubać żółtka.Pokroić w kosteczkę 1 dużą parówkę.Wymieszać parówki z żółtkami,przyprawić,dodać łyżkę majonezu i łyżkę musztardy,można posiekaną rzeżuchę,ale bez też masa jest smaczna.Tą masą nadziewać połówki białek.

Jajka można podać na stół wielkanocny,ale też świetnie się sprawdzają jako przekąski na imprezkach:tak:


BABKA TULIPAN


2 szkl.mąki
1 i 1/2 szkl.cukru
6 jajek
6 łyżek oleju
2 łyżki kakao
1 kisiel wiśniowy (albo inny,byle czerwony)
1/2 szkl.maku (ok.100g.)
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem,dodając po łyżce oleju i jednym zółtku.Następnie dodać mąkę i proszek.Na koniec wymieszać z ubitą pianą z białek.Podzielić na cztery części.Do jednej częsci dodać kakao,do drugiej kisiel (proszek),do trzeciej mak (suchy,nie mielony,nie parzony,po prostu prosto z torebki),czwartą część zostawić bez dodatków.Formę do babki wysmarować margaryną,wysypać tartą bułką.Nałożyć najpierw ciast białe,równo rozłożyć w blaszce,na to brązowe,różowe i z makiem.Mak jest ciężki i w trakcie pieczenia przechodzi wgłąb babki i miesza warstwy.Piec ok, 1 godz. w temp. 200st. C na samym dole piekarnika bo może wyrosnąć wysoko.

A oto jak wygląda:
 
Super ta Babka Tulipan - dzieki za przepis... tylko nie mam maku :((((


CIASTO MARCHEWKOWE

1,25 szklanki oleju
4 jaja
2 szklanki utartej marchwi (na grubych lub malych oczkach) ja lubie na grubych
2 szklanki maki
2 szklanki cukru
2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyzeczki cynamonu
2 łyzeczki sody
szczypta soli

Jaja utrzec z cukrem na puszysta mase , dodawac stopniowo make i olej .
Na koncu dodac marchew i reszte skladników .
Piec w temeraturze 180 st. 40 minut lub dłuzej .
Ciasto mozna polac polewa kakaowa i to wystarczy.

Masa z kaszy mannej jest poprostu pyszna mozna dodac oeljku migdalowego i bedzie z masa marcepanowa

0.5 litra mleka
3 kopiaste łyzki kaszy manny
200 gr. masła roslinnego (palma moze byc kasia i nie radze eksperymentowac z jakas inna margaryna )
150 gr. cukru pudru
1 żółtko
Ugotowac kasze manna i wystudzić .
Rozrobic mikserem masło z żółtkiem i powoli dodawac kasze i cukier puder .
Ciasto przekroic jak na torta i posmarowac masa .
Smacznego
 

Załączniki

  • 100_1985..jpg
    100_1985..jpg
    39,2 KB · Wyświetleń: 92
Ostatnia edycja:
Zapiekanka rodzinna




Składniki:
1 szklanka ryżu
puszka zielonego groszku
20 dag żółtego sera
2 parówki
cebula
kwaszony ogórek
2 strąki papryki
jajo
3 łyżki oleju
sól, pieprz, papryka

Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko. Pokrojone w kostkę parówki podsmażyć na oleju, przed końcem smażenia dodać obraną, pokrojoną cebulę. Paprykę i ogórki pokroić. Wszystko wymieszać z ryżem, dodać trochę startego sera, groszek i przyprawy. Potrawę włożyć do żaroodpornego naczynia, polać rozkłóconym jajem i posypać resztą startego sera. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 40 minut.

 
Zapiekanka z ryżu i mięsa



Składniki:
2 torebki ryżu
0,5 kg mięsa mielonego
czosnek (ile kto lubi, ja daje 3 ząbki)
margaryna do smażenia i natłuszczenia naczynia żaroodpornego
przecier pomidorowy
ok. 20 dag żółtego sera
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w woreczkach, odsączyć, wyjąć z torobek (można go połozyć od razy w natłuszczonym naczyniu żroodpornym). W garku rozpuszczić odrobinę margaryny, wrzucić mięso podmażyć, zalać wodą, podgotować 5 min. Kiedy woda odparuję, na tylę, że będzie mięso będzie z niej wystawało, dodać przecier pomidorowy i posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos z mięsem wylać na ryż, posypać startym żółtym serem i włozyć do piekarnika (180 - 200 st.) zapiekać ok. 15 - 20 min. Smacznego.

 
Biszkopt z "pianką" i brzoskwiniami

Biszkopt upiec według swojego sprawdzonego przepisu

Masa

- 0.5 litra smietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyzki cukru pudru
- 2 płaskie łyzki zelatyny
- puszka brzoskwiń(ta duza)

Brzoskwinie pokroić w kostkę
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Sok z brzoskwiń zagotować i rozpuścić w nim żelatynę- przestudzoną wlać do ubitej śmietany. Wrzucić do tego brzoskwinie i wymieszać.

Przekroić biszkopt -wylać na niego czesc masy połozyc wierzch biszkopta i wylać resztę masy.Mozna łyzką zeby te brzoskwinie ponabierac :tak:

Pyszny.Lekki i niesłodki.
 
Wieprzowina z kapustą pekińską i pieczarkami po chińsku :-)
ok 0,5kg wieprzowiny chudej najlepiej schab
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju 500g pieczarek
kapusta pekińska
2 łyżki smalcu ( ja go nigdy nie mam:sorry2: używam oleju)
2 łyżki sosu sojowego
1/3 kubka rosołu ( ja zawsze rozpuszczam kawałek kostki ros.w wodzie)
1 łyżeczka cukru

Mięso pokroić w paski przełożyć do miski wymeiszać z solą mąką ziemniaczaną i olejem.
Pieczarki pokroić w ćwiartki jak małe to na pół trzonki wyrównać z kapeluszami.Kapustę pokroić ( ja od góry kroję tak co 2-3cm aż do głąba jego nei używam). Smalec(olej) rozgrzać w rondlu włożyć grzyby i kapustę smażyć do momentu jak kapusta "opadnie" wlać rosół osolić do smaku przykryć i dusić kilka min.
Olej mocno rozgrzać na patelni włożyć mięso i smażyć dopóki nie straci czerwonego koloru na ostrym ogniu.Wlać do mięsa sos sojowy posypać cukrem mieszając smażyć jeszcze jakieś 2 min.Przełożyć mięso do rondla z kapustą i grzybami poddusić przez minutkę i gotowe.
Podawać najlepiej z ryżem :-)
Smacznego
 
Wieprzowina z kapustą pekińską i pieczarkami po chińsku :-)
ok 0,5kg wieprzowiny chudej najlepiej schab
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju 500g pieczarek
kapusta pekińska
2 łyżki smalcu ( ja go nigdy nie mam:sorry2: używam oleju)
2 łyżki sosu sojowego
1/3 kubka rosołu ( ja zawsze rozpuszczam kawałek kostki ros.w wodzie)
1 łyżeczka cukru

Mięso pokroić w paski przełożyć do miski wymeiszać z solą mąką ziemniaczaną i olejem.
Pieczarki pokroić w ćwiartki jak małe to na pół trzonki wyrównać z kapeluszami.Kapustę pokroić ( ja od góry kroję tak co 2-3cm aż do głąba jego nei używam). Smalec(olej) rozgrzać w rondlu włożyć grzyby i kapustę smażyć do momentu jak kapusta "opadnie" wlać rosół osolić do smaku przykryć i dusić kilka min.
Olej mocno rozgrzać na patelni włożyć mięso i smażyć dopóki nie straci czerwonego koloru na ostrym ogniu.Wlać do mięsa sos sojowy posypać cukrem mieszając smażyć jeszcze jakieś 2 min.Przełożyć mięso do rondla z kapustą i grzybami poddusić przez minutkę i gotowe.
Podawać najlepiej z ryżem :-)
Smacznego
Dziękuję,na bank wypróbuję:tak:
 
PTASIE MLECZKO
6 łyżek żelatyny
4białka
0.5 l śmietany kremówki
8łyżek cukru
2op cukru waniliowego
kakao
galaretka
Wykonanie
Żelatynę rozpuścić w 300ml wody,podzielić na 2 części.Śmietanę ubić z cukrem,cukrem waniliowym,dodać ubitą pianę z białek,delikatnie wymieszać.Podzielić na 2 części do 1szej dodać kakao(wg uznania),jedną część żelatyny, wylać na blaszkę(ja zazwyczaj wykorzystuję dużą tortownicę)do 2giej części wlać drugą część żelatyny,wylać to na kakaową warstwę...Na całość wylać tężejącą galaretkę.SMACZNEGO
 
Ostatnia edycja:
reklama
PTASIE MLECZKO
6 łyżek żelatyny
4białka
0.5 l śmietany kremówki
8łyżek cukru
2op cukru waniliowego
kakao
galaretka
Wykonanie
Żelatynę rozpuścić w 300ml wody,podzielić na 2 części.Śmietanę ubić z cukrem,cukrem waniliowym,dodać ubitą pianę z białek,delikatnie wymieszać.Podzielić na 2 części do 1szej dodać kakao(wg uznania) wylać na blaszkę(ja zazwyczaj wykorzystuję dużą tortownicę)do 2giej części wlać żelatynę,wylać to na kakaową warstwę...Na całość wylać tężejącą galaretkę.SMACZNEGO
Tenk Ju soł macz!Za to Cie obkulańcem poczęstuję:-D;-)
 
Do góry