reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

reklama
Andzulina,ale pysznosci mniam....musze spisac.

a ja wczoraj robilam salceson:-p

Rolada salceson


4 paczki herbatnikow
4 lyzki zelatyny
4 lyzki kakao
1,5 szkl.mleka]
1 szkl cukru
1 kost margaryny

zagotowac mleko,odlac pol szklanki i rozpuscic w nim zelatyne.
Do mleka dodac margaryne,cukier,kakao i gotowac ok.5min.
Pozniej dodac herbatniki(polamane).
Na koniec zelatyne.
Dobrze wymieszac i przelozyc mase do duzej plastikowej butelki.
Wstawic do lodowki zeby zastyglo:biggrin2:
 
Łazanki :-)
Jest to przepis mojej kolezanki, ja robie mniej wiecej tak samo

Kapustę kiszoną (ok. 1 kg) podgotowuję około godzinki. Potem przelewam zimną wodą, odcedzam i czekam
aż zupełnie ostygnie. Potem ją jeszcze troszkę wyciskam w rękach i kroję na desce.

Pieczarki kroję w większą "kostkę" (no, jak się ukroi ), podsmażam.
Cebulkę siekam drobno i też podsmażam.
Kiełbasa w kostkę - podsmażam.

Makaron łazankowy gotuję, hartuję, odcedzam. Trzeba uważać, żeby nie był za miękki, bo z potrawy robi się "breja".

Wszystko razem wrzucasz do jednego gara, solisz, pieprzysz () do smaku, mieszasz.

Jeśli tłuszczu ze smażenia kiełbasy i cebuli nie było za wiele, to trzeba jeszcze trochę dolać oleju,
żeby potrawa nie była za sucha.

Ja dodaję jeszcze trochę ciemnego sosu sojowego, albo maggi.
 
Kapusta kiszona zasmażana

Kapustę kiszoną (1 słoik wystarczy,ja robię z 2 bo moi panowie ją bardzo lubią)odciskamy z soku a jeśli jest bardzo mocno kwaśna to jeszcze dodatkowo płuczemy.Następnie ją kroimy.
W brytfance czy garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną kapustę.Podsmażamy ją do tego stopnia,żeby poszczególne ''nitki'' kapusty zrobiły się ciemno-brązowe.Sukces pysznej kapusty zasmażanej tkwi właśnie w jej podsmażeniu.
Gdy kapusta będzie rumiano-brązowa dolewamy wodę tak aby ją lekko zakryła.Dodajemy kostkę grzybową,2 listki laurowe i 4 ziarenka ziela.Dusimy bez przykrycia do momentu aż woda wyparuje.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę(można dodać boczek).Gdy cebula się przyrumieni dodajemy trochę mąki i mieszamy w celu uzyskania jednolitej zasmażki.Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy.Przyprawiamy pieprzem i kilkoma kroplami maggi.Mieszamy,gotowe...
 
delikatne kotleciki z indyka

-paczka mielonego miesa z indyka (moze tez byc z kurczaka), ok 400-500g
-troche posmazonych pieczarek
-bulka tarta
-2 jajka
-lyzka mleka
-peczek pietruszki

Miesko mielone przerzucic do miski, dodac 2 zoltka, 4 lyzki bulki tartej, lyzke mleka, pieczarki, pietruszke plus sol,pieprz i ew jakas przyprawa do miesa. Wszystko dokladnie wymieszac. Ubic piane z bialek i delikatnie wmieszac ja w mieso. Uformowac kotlety, obtoczyc je w bulce tartej i posmazyc na zloto z obu stron.
 
BABKA MAJONEZOWA

4 jajka cale + 1 szklanka cukru - to ubic mikserem do bialosci
1/2 szklanki maki ziemniaczanej dodawac stopniowo do ubitej masy
nastepnie
1/2 szklanki maki + 1 lyzeczka proszku do pieczenia
a potem 4 lyzki majonezu, stopniowo dodajac caly czas mieszajac.
ja osobiscie wszystko to robie na wlaczonym caly czas mikserze i stopniowo dodaje potem skladniki, zeby sie dobrze wymieszaly.majonezu lepiej mniej niz wiecej niech to beda normalne lyzki a nie czubate itp. majonez daje jakikolwiek. ostatnim razem nawet byl to light.

PIECZENIE
wysmarowac blaszke na babke przed
piekrnik nastawic na 175 stopni i bez rozgrzania wlozyc babke i piec ok godziny.
po 45 min sprawdzic patyczkiem i jesli sie nie przykleja ciasto do patyczka to wylaczyc.
po upieczeniu przelozyc zaraz na talerz

Smacznego :)


SUROWKA Z KAPUSTY
1.5 kg kapusty swiezej poszatkowac
0.25g(4 duze marchewki) zetrzec na tarce
pol glowki czosnku- wycisnac przez praske

ZALEWA

2 szklanki wody
05szklanki octu 10 procent
05 szklanki cukru
05 szklanki oliwy
1.5 lyzki soli

zagotowac zalewe i ciepla zalewe zalac poszatkowane warzywa.#

potem mozna to powkladac do sloikow i zagotowac i nie ma dodatku na obiad otwiera sie sloik i pyszna suroweczka na obiad jak znalazl :)

polecam
 
Ostatnia edycja:
Ja golonke w kapuscie robie tak :

nacieram golonke przyprawami wedle gustu i na troche do lodowki...im dluzej tym lepiej. Potem pieke ja w rekawie ok 1.5 h.

Osobno przysmazam cebulke z grzybkami, potem dodaje kapuste kiszona i jeszcze przysmazam. Mozna dodac ziele angielskie i liscia laurowego.

Nastepnie przekladam do naczynia zaroodpornego kapuste, potem golonke i jeszcze ja obkladam ta kapsta i znow pieke od 30 min. Czasem mieszam zeby sie kapucha nie przypalila. Podlewac mozna bulionem lub woda. Ot co!! Proste a pyszne choc dziala na GAZYYYYYY:-D
 
Baklazan faszerowany

2 baklazany
400g miesa mielonego
1 zabek czosnku
1 puszka pomidorow w puszcze
100g sera parmezanu
bazylia
pieprz
sol do smaku

Bakłażan przekroic na pół wydrazyc srodek.Mieso podsmazyc i dodac reszte skaldników oraz srodek z bakłażana i parmezan.Farsz ktory otrzymamy nałożyć do pozostajacej czesci baklazana i wlozyc do zapieczenia ok20-30 min..Smacznego!!!

P.S. Jesli ktos lubi mozna dodac pieczarki. Zreszta przepis mozna modyfikowac wg wlasnych gustow kulinarnych
 
reklama
Poledwiczka z zapiekanymi ziemniaczkami

SKŁADNIKI:

  • 2 polędwice wieprzowe
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • czosnek suszony
  • ziemniaki
  • przyprawa do ziemniaków / frytek
PRZYGOTOWANIE:
Polędwice umyć, osuszyć i lekko ponacinać. Przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem oraz przyprawą do gyrosa. Włożyć do lodówki aby przeszło− najlepiej przyprawić dzień wcześniej. Przed pieczeniem polędwice opiec ze wszystkich stron na patelni na oleju. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Część cebuli (1/4) rozłożyć na folii aluminiowej −na matowej stronie. Na cebulę położyć polędwicę i przykryć cebulą (1/4) . Całość zawinąć w folię. To samo zrobić z drugą polędwicą. Piec w piekarniku w temp. 170 st C ok 45 minut. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w talarki. Całość posypać przyprawą do ziemniaków i polać olejem −wymieszać rękoma. Zapiekać w piekarniku− aż się zarumienią i będą miękkie. Jeśli ktoś ma kuchenkę elektryczną z termoobiegiem to po 20 minutach pieczenia polędwicy włożyć blaszkę z ziemniakami i włączyć termoobieg− obniżyć temperaturę do 150 st C (ziemniaki dać na wyższą półkę). Po upieczeniu polędwiczkę polać sosem pieczeniowym (z torebki lub przygotować z soku który utworzy się z polędwic). Podawac z dowolna surowka

Smacznego:-)
 
Do góry