Strona 8 z 43 Pierwszy 78918 Ostatni
71. do 80. z 421
  1. #71
    Mama lutowa 2007 Avatar julia28
    Zarejestrowany
    02-2008
    Skąd
    Wrocław/Galway/Athenry
    Postów
    1 120
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    54
    Dziękuję (Otrzymane)
    10
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

    Misia nie pomoge bo nie mam przepisu.....a ja za to dzis wymysliłam sałatkena kolacje i jest super bynajmniej dla nas podam wam przepis :::::::3,4 jaja na twardo,kukurydza,kurczak taki z lidla do kanapek,papryka różna,koperek świeży lub z torebeczki,pieprz i sól a do tego 2 łyżki majonezu!!!!!mniam,mniam
    ]


  2. #72
    Sexy Big Mamma Avatar pauletta82
    Zarejestrowany
    11-2009
    Skąd
    Galway, Ireland, Ireland
    Postów
    2 117
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    761
    Dziękuję (Otrzymane)
    323
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

    Kaczka w kapuście
    z piersi kaczki ściągnąć skórę pokroić w kostkę i usmażyć na skwarki , odłożyć skwarki na talerzyk na tym samym tłuszczu podsmażyć pierś z każdej strony.
    Kapustę (średniej wielkości główkę) poszatkować wyłożyć trochę na spód żaroodpornego naczynia lub brytwanki (musi mieć pokrywkę) na tą kapustę wykładamy podsmażoną pierś i przykrywamy resztą kapusty z wierzchu posypujemy vegetą ( inne przyprawy wg. uznania) na patelnię z tłuszczem wylewamy szklankę wody i dokładnie opłukujemy patelnię i tym płynem zalewamy od góry kapustę przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarniak 180-200st. po pół godz. wyciągamy i mieszamy wszystko i wstawiamy na godzinkę po godzince sprawdzamy czy kaczka miękka jak nie to jeszcze raz wymieszać i na kolejne pół godz. kaczkę podawać posypaną skwarkami z ziemniaczkami






    Pomyśl, zanim zwrócisz jakiejś matce uwagę,
    że jej dziecko zachowuje się niegrzecznie bądź niestosownie.
    Nie pytaj, czemu takie duże, a nie mówi.
    Nie dziw się, czemu na ciebie nie patrzy.
    Nie narzekaj, że krzyczy i skacze.
    Miliony dzieci na świecie chorują na autyzm - spróbuj zrozumieć.


    http://okiemwiktorka.blogspot.com/

  3. #73
    mama pazdziernikowa 2009 Avatar madbebe
    Zarejestrowany
    08-2009
    Skąd
    Loughrea
    Postów
    2 615
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    1456
    Dziękuję (Otrzymane)
    645
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

    GOŁĄBKI
    ktos tam pytal o golabki,wiec pisze jak ja je robie:
    Z dorodnej glowki kapusty lub dwoch mniej dorodnych (wszystko zalezy ile sie chce otrzymac lisci) wykrajam srodek-u nas zwany kaczanemNastepnie ja myje,odrywam pierwsze liscie jesli nie sa za zdrowe lub sa uszkodzone,wkladam do garnka,zalewam woda i odparzam przewracajac raz na jedna raz na druga manke.Gdy juz nieco zmiekna zdejmuje kilka z wierzchu i odkladam do miski.Miske ta przykrywam pokrywka lub czymkolwiek,wtedy liscie jeszcze sobie tam miekna dodatkowo.Nastepnie po chwili zdejmuje kilka kolejnych i tak dalej. Wody po kapuscie nie wylewam!
    Mielone miesko przyprawiam wedle uznania (tak jak na kotlety przewaznie),wbijam jajko i dodaje torebke ugotowanego wczesniej ryzu (ilosc mieska wedle uznania,jesli mam wiecej miesa,dodaje 2torebki ryzu).
    Gdy liscie nieco pzestygna i przestaja parzyc w reke,skrajam z wierzchu te odstajaca czesc(nie wiem jak to nazwac)coby byly bardziej gietkie i latwiej sie zwijaly.Wkladam miesko i zwijam jak krokiety.Jesli sie nie 3maja za bardzo okrecam nicia i tak przygotowane wkladam do garnka jeden na drugi,zalewam woda po kapuscie,wkladam wloszczyzne,marchew,przyprawy(ziele,listek,majeran ek-kapusta mniej wzdyma,ze 2 zabki czosnku,lyzka smalcu lub innego tluszczyku-generalnie wedle gustu).Gotuje tak z godzinke,pozniej dodaje pol sloiczka koncentratu pomidorowego,gotuje tak 5min,nastepnie zabielam smietana i tyle.Podaje z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i polanymi ogromem sosikuSMACZNEGO!
    Straszliwie sie rozpisalam,az sobie smaka narobilam
    Ostatnio edytowane przez madbebe : 7-12-2009 - 15:53

  4. #74
    Mamy wrześniowe 2008 Avatar moniap1982
    Zarejestrowany
    02-2008
    Skąd
    Dublin/Iłowa
    Postów
    243
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    6
    Dziękuję (Otrzymane)
    2
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

    Murzynek z serem
    Składniki
    1.5 kostki margaryny

    8 łyzek wina (jakiekolwiek, białe)

    2,5 szklanki cukru

    3 łyżki kakao

    8 jajek

    2 szklanki mąki pszennej

    proszek do pieczenia

    500 gr. twarogu (2 kostki)

    3 łyżki kaszy mannej


    Etapy przygotowania


    1.MURZYNEK:1 kostkę margaryny, 8 łyżek wina, 2 łyżki wody, 1,5 szklanki cukru,3 łyżki kakao-zagotować, ciągle mieszając , ostudzić.

    2.Do ostudzonej masy dodać 4 żółtka, 2 szklanki mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami
    proszku do pieczenia- miksować minutkę, na koniec ubić pianę z 4 białek
    i delikatnie połączyć z masą.
    Masę wyłorzyć na wysmarowaną i opruszoną mąką blachę.

    3.MASA SEROWA: Ser zemleć najlepiej 2 razy. 0,5 kostki margaryny, 4 żółtka,
    szkl. cukru-utrzeć, następnie dodać twaróg, 3 łyżki kaszy mannej,
    1 łyżeczkę proszku do pieczenia miksować minutkę. Na koniec ubić pianę z białek
    i połączyć delikatnie z masą. Masę serową wyłożyć na murzynka.

    4.Piec 1 godzinę w 170 stopniach!

    CIASTO AMERYKAŃSKIE
    Super łatwe
    Składniki
    6 jajek
    1.5 szkl. cukru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka orzechów włoskich
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody spożywczej
    2 szklanki mąki
    6 jabłek


    Etapy przygotowania
    1.Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia., sodę dobrze wymieszać.
    2.Jajka ubić, co jakiś czas dodawać trochę cukru, dodać olej i mąkę.
    Wsypać orzechy i wymieszać.
    3.Do masy dodać pokrojone w dość drobną kostkę jabłka i ostrożnie wymieszać.
    Wyłożyć do średniej wielkości blachy wysmarowanej margaryną i opruszonej mąką.
    Nie nadaje się na dużą blachę.
    4.Piec 1 godzinę w 200 stopniach. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
    Świetnie nadaje się do kawy! ;))

    Zapiekanka z makaronu
    Składniki;
    makaron świderki
    0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszane)
    3 spore marchewki
    2 cebule dość duże
    pietruszka (korzeń)
    starty ser żółty (wedle gustu)
    przecier pomidorowy
    przyprawy; sól pieprz, papryka, sos sojowy niekoniecznie
    olej


    Etapy przygotowania
    1.Makaron ugotować na półtwardo.
    2.Marchewke i pietruszke obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Starte warzywa usmażyć na rozgrzanym oleju z odrobiną sosu sojowego.
    Cebule drobno pokroić w kostkę, usmarzyć razem z mięskiem,
    dodać 3 łyżki przecieru i doprawić.
    3.Makaron, mięso i warzywa wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Zapiekanke posypać serem i zapiekać 20 min w 170 stopniach.


    SERNICZEK z piernikami

    Składniki
    1 kg sera białego (zmielić!)
    3/4 kostki margaryny
    25 dag. cukru pudru
    6 jajek
    cukier waniliowy
    budyń śmietankowy
    1 op. pierników w czekoladzie bez nadzienia (0,5 kg)
    sok z cytryny

    Etapy przygotowania
    1.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Dodawać po jednym żółtku i po łyżce sera, na końcu dodać budyń w proszku.
    2.Ubić białka, dodać do masy razem z sokiem z cytryny.
    3.Połowe ciasta wylać na blaszkę, wyłożyć pierniczki i zalac resztą masy.
    4.Piec 1 godzinę 180 stopniach. Można polać polewą
    Ostatnio edytowane przez moniap1982 : 7-12-2009 - 17:29


  5. #75
    Sexy Big Mamma Avatar pauletta82
    Zarejestrowany
    11-2009
    Skąd
    Galway, Ireland, Ireland
    Postów
    2 117
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    761
    Dziękuję (Otrzymane)
    323
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

    Cytat Napisał(a) madbebe Zobacz post
    GOŁĄBKI
    ktos tam pytal o golabki,wiec pisze jak ja je robie:
    Z dorodnej glowki kapusty lub dwoch mniej dorodnych (wszystko zalezy ile sie chce otrzymac lisci) wykrajam srodek-u nas zwany kaczanemNastepnie ja myje,odrywam pierwsze liscie jesli nie sa za zdrowe lub sa uszkodzone,wkladam do garnka,zalewam woda i odparzam przewracajac raz na jedna raz na druga manke.Gdy juz nieco zmiekna zdejmuje kilka z wierzchu i odkladam do miski.Miske ta przykrywam pokrywka lub czymkolwiek,wtedy liscie jeszcze sobie tam miekna dodatkowo.Nastepnie po chwili zdejmuje kilka kolejnych i tak dalej. Wody po kapuscie nie wylewam!
    Mielone miesko przyprawiam wedle uznania (tak jak na kotlety przewaznie),wbijam jajko i dodaje torebke ugotowanego wczesniej ryzu (ilosc mieska wedle uznania,jesli mam wiecej miesa,dodaje 2torebki ryzu).
    Gdy liscie nieco pzestygna i przestaja parzyc w reke,skrajam z wierzchu te odstajaca czesc(nie wiem jak to nazwac)coby byly bardziej gietkie i latwiej sie zwijaly.Wkladam miesko i zwijam jak krokiety.Jesli sie nie 3maja za bardzo okrecam nicia i tak przygotowane wkladam do garnka jeden na drugi,zalewam woda po kapuscie,wkladam wloszczyzne,marchew,przyprawy(ziele,listek,majeran ek-kapusta mniej wzdyma,ze 2 zabki czosnku,lyzka smalcu lub innego tluszczyku-generalnie wedle gustu).Gotuje tak z godzinke,pozniej dodaje pol sloiczka koncentratu pomidorowego,gotuje tak 5min,nastepnie zabielam smietana i tyle.Podaje z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i polanymi ogromem sosikuSMACZNEGO!
    Straszliwie sie rozpisalam,az sobie smaka narobilam
    to ja dodam od siebie jeszcze
    przygotowanie kapusty tak jak u madbebe tylko ja nie używam białej kapusty tylko włoską ( to ta karbowana savoy cabage) 2 średniej wielkości główki ( z dużymi się tu nie spotkałam)
    co do mięska to 500g mielonego wołowego i 500g mielonego wieprzowego
    do tego dwie cebule usmażone , ryż - wsypać 1 szklankę ryżu do garnka zalać wrzątkiem tak ponad centymetr nad powierzchnię ryżu i pogotować aż wsiąknie całą wodę odstawić do wystygnięcia a później dorzucić do mięska i cebullki całość wymieszać doprawić vegetą i pieprzem i zawijać w kapustę
    i teraz dwa sposoby gotowania
    1. tak jak u madbebe wkładać gołąbki do garnka tylko wcześniej spód wyłożyć liśćmi to wiadomo że się nie przypalą i jak już ułożymy zalać wodą z kapusty do którą też wcześniej przyprawiamy vegetą i przykryc liśćmi od góry na to pokrywkę i gotować na małym ogniu tak lekkim bykiem 1,5-2 godz. sosik można zrobić z odlanej później wody
    2.gołabki wyłożyć w brytwannie z pokrywką bądź naczyniu żaroodpornym też oczywiście na spód najpierw liście i tak samo jak wyżej zalewamy wodą z kapusty i na górę też kładziemy na całą powierzchnię liście i do piekarnika na 1,5-2 godz 180-200st. ja wolę tą opcję
    w 1 i 2 przypadku najlepiej po 1,5 godz sprawdzić czy kapustka już wystarczająco miękka jest a najlepiej skosztować jednego gołąbka jak pasuje to wyciągamy resztę i pałaszujemy






    Pomyśl, zanim zwrócisz jakiejś matce uwagę,
    że jej dziecko zachowuje się niegrzecznie bądź niestosownie.
    Nie pytaj, czemu takie duże, a nie mówi.
    Nie dziw się, czemu na ciebie nie patrzy.
    Nie narzekaj, że krzyczy i skacze.
    Miliony dzieci na świecie chorują na autyzm - spróbuj zrozumieć.


    http://okiemwiktorka.blogspot.com/

  6. #76
    Mama lutowa 2007 Avatar julia28
    Zarejestrowany
    02-2008
    Skąd
    Wrocław/Galway/Athenry
    Postów
    1 120
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    54
    Dziękuję (Otrzymane)
    10
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

    dziewczyny czy ktoras ma z was przepis na klopsy z miesa mielonego????
    ]

  7. #77
    Szczesliwa mama:)) Avatar ewelcia86
    Zarejestrowany
    07-2008
    Skąd
    Carlow
    Postów
    12 115
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    821
    Dziękuję (Otrzymane)
    1377
    Lubi (Dane)
    4
    Lubi (Otrzymane)
    3
    Osiągnięcia Żywa legenda forumZ pewną  taką nieśmiałościąPierwsza rocznica! Otwieram szampana

    Domyślnie Odp: Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

    Dzieki dziewczynki za przepisy
    pewnie bez nich tez dala bym rade ale wolalam zebyscie podaly tak dla pewnosci........jeszcze raz dziekuje



    NIE PISZESZ - NIE CZYTAJ!


  8. #78
    Mama lutowa 2007 Avatar julia28
    Zarejestrowany
    02-2008
    Skąd
    Wrocław/Galway/Athenry
    Postów
    1 120
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    54
    Dziękuję (Otrzymane)
    10
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

    Składniki
    Składniki na ciasto:

    kostka margaryny
    szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    pół szklanki wody
    2 szklanki mąki
    5 jajek

    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Składniki na masę:

    0,5 l śmietany kremówki
    łyżka cukru pudru
    2 galaretki jednego koloru
    1 szklanka wody


    Wersja do druku
    Wyślij przepis
    Murzynek z bitą śmietaną
    Wykonanie ciasta:

    Zagotować wodę, kakao, margarynę i cukier. Lekko przestudzić, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Przelać do wysmarowanej blaszki i piec przez koło 45 min w temperaturze 180 stopnii.

    Wykonanie masy:

    Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać tężejąca galaretkę i delikatnie połączyć
    .
    Myrzynka rozciąć na dwie części i przełożyć tężejącą masą śmietankową. Polać polewą czekoladową.ROBIŁAM PYCHA I PROSTE!!!!
    ]

  9. #79
    Szczesliwa mama:)) Avatar ewelcia86
    Zarejestrowany
    07-2008
    Skąd
    Carlow
    Postów
    12 115
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    821
    Dziękuję (Otrzymane)
    1377
    Lubi (Dane)
    4
    Lubi (Otrzymane)
    3
    Osiągnięcia Żywa legenda forumZ pewną  taką nieśmiałościąPierwsza rocznica! Otwieram szampana

    Domyślnie Odp: Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

    Kotlety ryzowe

    2 woreczki po 100g ryzu
    1\3 puszki kukurydzy
    3jaja
    10 dag zoltego startego sera
    zieleninka (pietruszka,koper) co kto woli
    bulka tarta
    olej
    sol,pieprz,ziarenka smaku...

    Wykonanie:\
    Ryz ugotowac w bulionie( kostka rosolaowa,ja dosypalam jeszcze kucharka)
    Ostudzic.
    Dodac 2 cale jajka i 1 zoltko,z bialka ubic piane na sztywno.
    Wsypac kukurydze,starty ser i piane z bialek oraz zieleninke.
    Doprawic do smaku.Calosc wymieszac,jak bedzie za rzadkie dosypac bulki tartej.
    Masa musi byc dosc gesta,aby dobrze formowaly sie kotleciki.
    Obtaczamy w bulce tartej i smazymy na rozgrzanym oleju na zloty kolor.
    Podawac gorace.

    U mnie dzis byly z frytkami i ogorkiem kiszonym-pychotka

    Carbonare
    Ugotowac makaron spaghetti (kiedys zrobilam ze swiderkami i tez pycha)
    Wrzucic go na patelnie na ktorej wczesniej smazylismy boczek (15dag) pokrojony w kostke na oliwie z oliwek (moze byc na zwyklej)
    Na ta patelnie wlewamy zrobiony sos....

    Sos:
    3 zoltka
    10-15 dag startego sera
    sol, pieprz
    mozna dodac troszke smietany
    Wlewamy na patelnie z goracym makaronem i boczkiem,mieszamy nie podgrzewamy

    Sledzie pod pierzynka
    8 platow sledziowych
    duza cebula
    duzy majonez
    4 marchwie
    5 ziemniakow
    6 jaj

    Ziemniaki,marchew i jaja ugotowac.
    Cebule pokroic w kostke,sledzie wymoczyc i tez pokroic w kostke
    Na dno miski,polozyc sledzie,na to majonez i cebule,nastepnie polozyc ziemniaki pokrojone w plastry posypac sola i pieprzem i polozyc na to majonez.
    Na to marchew starta na tarce o duzych oczkach,posypac pieprzem,nalozyc majonez,polozyc na to jaja i na wierzch tez mozna majonez ale ja nie klade

    Salatka z kurczaka z ananasami
    Piers z kurczaka
    puszka ananasa
    puszka kukurydzy
    majonez

    Ugotowac piers z kurczaka,pokroic w kostke
    Ananasa takze pokroic w kostke,z kukurydzy odlac sok.
    Wszystko wymieszac z majonezem

    Salatka 7-mio skladnikowa
    1 por (biala czesc)
    1 puszka ananasa
    1 sloik selera
    5 jaj
    25dak szynki konserwowej
    1 puszka kukurydzy
    ser tarty
    majonez i 1 jogurt naturalny

    Wszystko kroimy,w takiej kolejsnosci jak wyzej,
    Ukladamy warstwami na koncu dodajemy ser i wkladamy na noc do lodowki.
    Rano mieszamy z majonezem i jogurtem



    NIE PISZESZ - NIE CZYTAJ!

  10. #80
    Mamy wrześniowe 2008 Avatar moniap1982
    Zarejestrowany
    02-2008
    Skąd
    Dublin/Iłowa
    Postów
    243
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    6
    Dziękuję (Otrzymane)
    2
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

    Już niedługo święta może macie jakieś fajne przepisy na takie tradycyjne potrawy? U mnie np nie obejdzie się bez drożdżowych pierożków

    Pierożki drożdżowe z kapustą i grzybami


    składniki
    3 dag drożdży
    1/2 kg mąki
    1/4 kostki masła
    1/2 kubeczka kwaśnej śmietany
    1 żółtko
    1 całe jajko
    sól
    odrobina mleka do rozprowadzenia drożdży
    Nadzienie:
    30 dag kiszonej kapusty
    30 dag grzybów leśnych lub pieczarek
    2 małe cebule
    sól, pieprz

    sposób przygotowania
    Drożdże rozprowadzić w odrobinie ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
    Mąkę przesiać na stolnicę, wlać drożdże, dodać jajka, masło, śmietanę i sól.
    Wyrobić elastyczne ciasto (nie może być twarde, bo nici z pysznych pierożków)
    i odstawić przykrywając ściereczką.
    Kapustę i grzyby ugotować na miękko (oba składniki osobno), zmielić na małych oczkach
    razem z cebulą. Całość przełożyć na patelnię i przesmażyć, doprawiając solą i pieprzem
    do smaku.
    Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać szklanką kólka lub inne kształty,
    kłaść zimne nadzienie. Każdy pierożek posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec na złoto w temp. 200 stopni.


Strona 8 z 43 Pierwszy 78918 Ostatni

Zasady pisania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Dołącz do nas