Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy ... 5 6 7 11 16 ... OstatniOstatni
51. do 60. z 173
    mama dwoch urwiskow Avatar blond

Domyślnie Odp: Zycie w Niemczech...

ja tez chce zeby moje dzieci mialy dwa paszporty otwiera to tez wiele drzwi w polsce , a pozniej moga sami zdecydowac jak chca miec , na razie mi starczy niemiecki , ale po komuni robimy tez polskie paszporty

jestem zdanie , ze dwa obywatelstwa jest jednak zaleta

jeszcze jedno , jesli macie chlopca nie obawiajcie sie, ze bedzie w polsce wzywany do wojska , bo tak nie jest jesli jest tutaj i nigdy nie mieszkal w polsce nie maja prawa go wzywac
    Ostatnio edytowane przez blond : 9-11-2009 - 18:50

mama dwoch urwiskow Avatar blond

ja tak apropo nie chce miec za grosz nieckiego chyba ze bym z polskiego nie musiala rezygnowac , a tak jestem dumna , ze jestem polka i tak ma na razie zostac , a ze do stanow sie tak szybko nie wybieram , a tutaj mam takie same prawa jak niemcy to po co mi
    nawet na wybory w niemczech moge chodzic , to po co niemiecki

Mama czerwcowa'06 Fan(ka)

A my do ameryki mamy zamiar leciec No i ja polus posrany potrzebuje wize...Raz staralismy sie o jakis papier i tyle biurokracji i zacofania ze rece opadaly...a juz wiem slub chcielismy brac No i do dzis jestem panna.....Specjalnie do warszawy oczywiscie...pode droga polamalismy felge...no kosmos.....
    Ja do poslki juz za zadne skarby nie chce wracac wiec mi tam dla mlodej zadne papiery nie sa potrzebne...

Początkująca(y)

Witam ..
    Chce wyjechac do niemiec mam obywatelstwo niemieckie,oraz posiadam w polsce
    mieszkanie wlasnosciowe powiedzcie mi jak to jest czy bede mogl korzystac ze
    socjalu w niemczech?Majac jakis tam majatek w polsce jak to jest?
    Co robic poradzcie, nie chcialabym go sprzedawac bo moze jeszcze wroce z
    powrotem do kraju a ze wzgledu na kredyt narazie tez nie moge go sprzedac
    chodzi mi o to ze maja mi oplacac czynsz za mieszkanie z tego co sie dowiedzialem od urzedu pracy i po przyjezdzie ide na kurs jezyka a pozniej do pracy wiec narazie poki nie bede pracowac maja tez dawac mi jakies pieniazki na zycie.
    Ale nie wiem jak teraz napisze im w papierach ze mam majatek tzn mieszkanie swoje czy bedzie taka pomoc mi przyslugiwala??

jesli ktos wie prosze mi napisac bo nie wiem co mam zrobic....

Fan(ka)

Cytat Napisał patrycja24berlin Zobacz post
    A dlaczego lepiej? i czy wogole mozna miec dwa?
    Z tego co wiem od kolezanki to mozna. A ona robila na wszelki wypadek jak by chcieli wrocic do PL czy cos takiego...Wiadomo, roznie to na swiecie bywa - dzis jest OK a jutro moga wysiedlac takich auslendrow no i ona mowi, ze sie nie zrzeka polskiego wlasnie dlatego tez (Maz jest niemcem).

Początkująca(y)

Witam mam pare pytań szukam na neci i nic na ten temat nie znalazłam jak to zrobic termin porodu mam w czerwcu czy rodzic w polsce czy w niemczech ubespieczyc dzieci w polsce np prywatnie w hestii ale jak w niemczech ze szczepieniami wizytami kontrolnymi u lekarza maleństwa i drugiego dziecka my bedziemy legalnie jak mąż ,ma legalną prace suchajcie mam tyle na głowie mam dość jeszcze sie dowiedziałam ze tu musze do lutego zostac pomózcie

Entuzjast(k)a Avatar Pscola

nigdy tu nie zagladalam, a tu taka wazna dyskusja, no to sie pozwole dolaczyc

od 2008 roku Polacy sa na liscie (chyba 10-ciu krajow), ktore moga miec podwoje obywatelstwo: do spelnienia sa nastepujace warunki:
    - malzenstwo z Niemcem / lub Niemka
    - conajmniej 3 letni staly pobyt w Niemczech
    - stale miejsce zamieszkania w Niemczech
    sklada sie wniosek o obywatelstwo, rozne dokumenty, pisze test z niemieckiego (pisemny i ustny), podpisuje rozne listy, czy nie jesz sie czlonkiem np. organizacji terorystycznych itp i koztuje to oczywiscie tez, w momnecie kiedy ja skladalam(poczatek 2008) bylo to jakies 250 Euro

i tyle: ja mam dwa obywatelstwa, dwa dowody osobiste, na razie tylko polski paszport, bo niemiecki nie byl mi do niczego potrzebny
    moge normalnie glosowac (nie tylko w wyborach do EU)

moje dzieci maja od urodzenia tylko obywatelstwo niemieckie
    jak beda chcialy kiedys to moga zrobic sobie polskie

Entuzjast(k)a Avatar Pscola

weronika - jest cos takiego jak europejska karta ubezpieczeniowa - zadzwon do dwojego NFZ-tu i przedstaw sytuacje, ze potrzebujesz taka karte dla siebie i dzieci, bo bedziesz legalnie mieszkac w Niemczech
    z taka karta mozesz isc do lekarza w Niemczech i kasy rozliczaja sie wtedy miedzy soba
    a rodzic bym Ci radzila w Niemczech

Mama czerwcowa'06 Fan(ka)

Hmm...rozumiem ,ze jesli maz ma legalna prace to jest ubezpieczony przez pracodawce...a jezeli on to i wy mozecie byc przez niego...No i po co placic tyle kasy prywatnie skoro tak mozna...Rodzic bym tez rodzina w niemczech Bez porownania z tego co slysze nawet w prywatnych klinikach...

Mamy lutowe'07 Wdrożona(y) Avatar irtasia27

Cytat Napisał plastus512 Zobacz post
    Witam ..
    Chce wyjechac do niemiec mam obywatelstwo niemieckie,oraz posiadam w polsce
    mieszkanie wlasnosciowe powiedzcie mi jak to jest czy bede mogl korzystac ze
    socjalu w niemczech?Majac jakis tam majatek w polsce jak to jest?
    Co robic poradzcie, nie chcialabym go sprzedawac bo moze jeszcze wroce z
    powrotem do kraju a ze wzgledu na kredyt narazie tez nie moge go sprzedac
    chodzi mi o to ze maja mi oplacac czynsz za mieszkanie z tego co sie dowiedzialem od urzedu pracy i po przyjezdzie ide na kurs jezyka a pozniej do pracy wiec narazie poki nie bede pracowac maja tez dawac mi jakies pieniazki na zycie.
    Ale nie wiem jak teraz napisze im w papierach ze mam majatek tzn mieszkanie swoje czy bedzie taka pomoc mi przyslugiwala??

jesli ktos wie prosze mi napisac bo nie wiem co mam zrobic....
    Musialbys przepisac te mieszkanie na kogos bo tu ze socjalu nic nie dostaniesz majac majatek w polsce

Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy ... 5 6 7 11 16 ... OstatniOstatni

Zasady Postowania