1. do 7. z 7
Temat: szczepienia w Norwegii
-
9-06-2011, 12:47 #1
szczepienia w Norwegii
Witam
przepraszam ,że się wcinam, ale mam pytanie odnośnie zaleceń w innych krajach w temacie szczepień - więc chyba zadanie ich tu bezpośrednio w waszym wątku ma jak najbardziej sens:)
Jak to jest w Norwegii ze szczepieniami - czy są obowiązkowe i jeśli tak na na co i w jakim wieku ? Na co ewentualnie zaleca się szczepić i też jak to wygląda w praktyce?
Proszę o odpowiedź :) - może być też na PW:)
sama mam dylemat szczepienny i stąd moje pytanie:)
Pozdrawiam:)
ps. wybaczcie,że nie skorzystałam z szukam, ale niestety na tym forum nie działa to zbyt idealnie - i tak trzeba szukać ręcznie- a przy 5 miesięcznej córci to wolę jej tej czas poświęcić ;)
-
9-06-2011, 13:04 #2
-
9-06-2011, 13:40 #3
-
9-06-2011, 14:19 #4
Odp: szczepienia w Norwegii
w Norwegii nie ma czegos takiego jak obowiazkowe szczepienie. Mozna szczepic, ale jezeli rodzic nie wyraza zgody to sie dziecka nie szczepi. Lekarze zalecaja szczepienia.
tak wyglada pakiet szczepien dla dzieci
Barnevaksinasjonsprogrammet - Wikipedia
do tego dochodzi jeszcze w 7 klasie /12-13 lat/ dla dziewczynek 3 dawki na HPV
po porodzie w szpitalu powiedzialam, ze chce dziecko zaszczepic na BCG i WZW B. BCG dostala w drugiej dobie po porodzie, WZW - 3 dawki, ostatnia dostanie za miesiac.
-
17-08-2011, 10:31 #5Początkująca(y)
To chyba tylko w Polsce jest taka mania szczepienia dzieci. Na szczęście w Norwegii nie ma przymusu i sanepid nie straszy Cię karą jeśli dziecko nie jest zaszczepione.
-
3-09-2011, 00:03 #6Wdrożona(y)
Tutaj znajdziecie informacje na temat szczepień i odpowiedni link: Informacje o szczepieniach w Norwegii | MinNorge - portal Turystyczny i informacyjny w Bergen
Ulotki są w języku polskim i zawsze są uaktualniane, Dlatego powinno się drukować bezpośrednio ze strony urzędu
-
17-05-2012, 10:13 #7

3Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

Spotkania dla rodziców w...
Dzisiaj, 12:11 w Poznań