Strona 3 z 1433 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 8 13 23 ... OstatniOstatni
21. do 30. z 14328
Drzewko podziękowań972Podziękowań

Temat: Mamy ze Szkocji

Fan(ka)

Domyślnie Odp: Mamusie ze Szkocji

dzieki berni za wsparcie oby sie tylko spelnilo ... ech ...
    ja tez czesto walcze z mezem o dostep do neta ...
    dzis moja corcia padla okolo 8 zaraz po butelce kaszy, zdazyla sie tylko polozyc na naszym lozku i powiedziec: mama wlacz mi bajke ... chwila i juz spala nawet nie zdazylam tej bajki wlaczyc
    u nas hitem jest tez obecnie mis uszatek, przywiozlam jej kilka bajek starych dobrych z polskich w ramach krzewienia jezyka ojczystego... troche dla rownowagi z cbebiec teraz chodzi i spiewa sobie: jestem sobie maly mis znam sie z dziecmi nie od dzis ...
    berni a jak twoj synek radzi sobie z jezykiem angielskim

Fan(ka) Avatar JUSTYNA170979

ISUNIA dołączam sie i też bardzo mocno trzymam kciuki, no i dla Ciebie słonik na szczeście.
    A co do bajek to macie fajnie, dzieciaczki juz duze i moga ogladac same. Alex niestety oglada ale tylko ze mna albo z Mariuszem, najbardziej lubi PEPPA PIG!!! a mnie ta bajeczka juz dobija, mam tylko nadzieje ze mi dziecko chrumkac nie zacznie.

Fan(ka)

justyna dzieki wielkie slonik jest tak przesliczny ze mam nadzieje ze musi przyniesiec mi szczescie ...

Mama grudniowa''04'' Avatar berni78

Witam dziewczyny ja znowu o póznej porze
    Isunia ale córcia musiała być zmęczona tak szybko padła,Dominik też w sumie dzis padł szybciej tez mogło być gdzies po 20.00.Ja też naprzywoziłam bajek polskich,rano ogląda na szkockiej telewizji bajki.A z językiem angielskim to idzie mu po troszku wczesniej chodziłam z nim do playgroup był z dziecmi w jego wieku,teraz od 6 stycznia pójdzie do przedszkola,myslę ze szybko złapie język.Teraz to jest tylko "bye bye" ,"hello","see you later","mumy","daddy""sorry".Także jakies zaczątki angielskiego są,dużo powtarza,szczególnie piosenki jakies jak lecą.Czasami to mi się wydaje jakby rozumiał jak ktos go zaczepi i cos mu tam mówią
    Pozdrowionka i buziaki

Fan(ka) Avatar bedismall

Witam wszystkie Szkotki!
    Mój ukochany jest w Glasgow a planuje się przenieść do Edynburga. Są tu jakieś dziewczyny?
    Ja chcę do niego pojechać w grudniu lub styczniu z dwójką dzieci, z czego młodze ma dopiero 3 tygodnie...hehehe
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez bedismall : 14-10-2007 - 16:26

Fan(ka) Avatar bedismall

Acha i przy okazji
    Jak jest w Szkocji z przedszkolem? Jak pojade to chcę ta starszą moją pociechę zapisać, tylko kompletnie nie wiem ile to kosztuje i kiedy są zapisy. O język się raczej nie martwię, dzieciaki szybko łapią. A w ogóle to się zastanawiam nad rzuceniem szkoły i skończeniem tego w Szkocji. Nie wiecie czy są jakieś szkoły policealne lub kursy fryzjerstwa? i jakieś polskie salony? z góry dzięki

Fan(ka)

Cytat Napisał berni78 Zobacz post
    wczesniej chodziłam z nim do playgroup
    berni moja teraz chodzi do playgroup ... od ponad dwuch tygodni zostaje sama juz wczesniej ja musialam z nia siedziec bo nie miala skonczonych 2,5 roku - przepisy ale zle nie wyszlo, przyzwyczaila sie na dobre, troche pomoglam jej ze zrozumieniem podstawowych zwrotow a teraz juz z gorki ... mam nadzieje ... na razie chce chodzic, nawet sie domaga co rano pyta czy dzis idziemy oby tylko tak zostalo, chcialabym aby gdy przyjdzie czas szkoly (o ile tu hmm ) mala nie miala bariery jezykowej, widze jak starsze dzieci polskie kiepsko radza sobie w srodowisku obocojezycznym ... przykre to bardzo

Fan(ka)

hej bedismall witamy na forum
    ja mieszkam dosc blisko edenburga ... ale edenburg to dosc wielkie miasto samo w sobie... za to przepiekne do dzis jestem w nim zakochana
    duzo masz tych pytan co do przedszkola dla takich maluchow jak twoj szkrab to pewnikiem sa playgroupy (od 2,5 do 5lat) - platne niestety no i trzeba sie udzielac jako rodzic, poza tym przy niektorych szkolach sa bezplatne przedszkola ale to dopiero od 3 roku zycia (restrykcyjnie przestrzegane) no i prywatne przedszkola ale to juz inna bajka.... plus oczywiscie childmainder czyli opiekunka ale to oplaca sie gdy pracujesz ... tutaj w uk system przedszkolny nie co inaczaj wyglada niz w polsce ... no chyba ze sie tu myle to niech poprawia mnie inne mamuski

co do szkol policealnych tez to inaczej wyglada bo poprostu jest inny system szkolnictwa, wydaje mi sie ze to co szukasz znajdziesz w collegu, duzo jest kursow dziennych wieczorowych, konczacych sie certyfikatem lub poprostu dla przyjemnosci... plus czesto sa bezplatne (jesli masz tax) lub dofinansowywane np. ile... poszukaj w necie to najlepsze zrodlo info
    w razie jeszcze pytan sprobuje pomoc

Mama grudniowa''04'' Avatar berni78

To super ze Twoja córeczka sobie tak dobrze radzi i jest dzilena,chce zostawać sama i nie masz z tym problemu.Mój Dominik też lubi chodzić do dzieci i chętnie zostaje.Myslę że takie maluszki jak nasze może będą miały łatwo póżniej w szkole z językiem,szybciej załapią(o ile tu będzie chodził mój też).Isunia jak twoja mała zasypia sama czy z wami,ja jestem teraz na etapie żeby mały sam chodził spać już trzy dni nauki i jak narazie ok,trochę popłacze ale szybciutko zasniePozdrowionka dla Was i buziaczki.Miłego popołudnia.
    P.S.
    Jak tam twoje malutkie marzenie spełniło się?

Fan(ka) Avatar bedismall

Wielkie dzięki Isunia
    Czyli mogę ją spokojnie zapisać do Playgroup na razie. Dobrze zrozumiałam? I to jest płatne. A dużo? A później od czerwca mogłaby się przenieść do bezpłatnego przedszkola przy szkole. Fajnie że Edynburg jest piękny. Mój D. mówił ze tam jest trochę lepiej z akcentem niż w Glasgow. Zobaczymy, może uda nam się przenieśc i w grudniu przed wyjazdem wziąść ślub cywilny. Pozdrawiam wszystkie dziewczyny

Strona 3 z 1433 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 8 13 23 ... OstatniOstatni