1. do 7. z 7
Drzewko podziękowań3Podziękowań
  • 1 Post Lilijanna
  • 1 Post Anika73
  • 1 Post Anika73

Temat: Nie znam języka Włoskiego!!Ratunku!!!

Początkująca(y) Avatar dorota1212423

Domyślnie Nie znam języka Włoskiego!!Ratunku!!!

Witam! Mam do was takie pytanko bo będę rodzić we Włoszech a prawda jest taka że nie znam języka włoskiego ponieważ krótko mieszkam we Włoszech z mężem polakiem. Mój mąż zna w miarę język. Boję się że nie poradzę sobie w szpitalu. Jeśli któraś z was miała podobny problem to bardzo proszę o opisanie jak żeście sobie poradziły.Chciała bym również aby maż był przy porodzie czy niema z tym problemu czy czeba to wcześniej uzgodnić z lekarzem? bardzo proszę o odpisanie!pozdrawiam gorąco

Fan(ka)

Domyślnie Odp: Nie znam języka Włoskiego!!Ratunku!!!

Trzymam kciuki by język nie okazał się barierą w tak ważnym momencie. Nie mniej jednak 8 m-c to jeszcze masz czas, co za problem nauczyć się podstaw, które są tam Ci niezbędne? Czyli jak brzmi przyj, oddychaj, nie oddychaj itp. Po drugie możesz udać się do szpitala z mężem i zrobić wywiad środowiskowy jak to wygląda. Czy mąż może być obecny przy porodzie, czy nie ma tam położnej/lekarza z Polski, którzy mogliby pomóc, przecież pełno naszych specjalistów wyjechało.

Jak długo jesteś w słonecznej Italii?
    dorota1212423 dziękuje za post.
    Nasz Aniołek - [*] 25.09.2008 10tc ; Nasza Córcia - Adrianna - 04.08.2010 40tc

Fan(ka) Avatar Anika73

dorota 1212423 ,zapraszam serdecznie do nas..
    cześć mamy polki we włoszech
    napewno bedzie ci razniej,
    jezeli chodzi o obecnosc meza w czasie porodu to napewno nie bedziesz miala problemu...
    czekamy na ciebie ...
    Ostatnio edytowane przez Anika73 : 2-11-2011 - 17:00

Początkująca(y) Avatar dorota1212423

We włoszech mieszkam od wakacji mam tutaj zameldowanie,dowód włoski,ubezpieczenie i wszystko co potrzeba do pobytu.Zapisałam się od września do szkoły na naukę języka ale termin porodu mam na Święta Bożego Narodzenia.Także to niewiele czasu na naukę języka.Jestem już w 8 miesiącu ciąży zaczełam chodzić do lekarza w Polsce ale podjeliśmy decyzję że lepiej urodzić dziecko we Włoszech bo tutaj myślimy mieszkać przez kilka lat bo mąż ma dobrze płatną prace.Bardzo dziękuję za rady!

Fan(ka) Avatar Anika73

dorota 1212..
    dolacz sie na watek czesc mamy polki we wloszech...sa tam wszystkie dziewczyny ktore mieszkaja we wloszech,mamy jedna wirtualna kolezanke ktora w tym momencie rodzi lub za moment bedzie,druga ma termin na maj 2012,
    nie martw sie o porod we wloszech, wszystko bedzie ok,maz moze byc przy porodzie od poczatku do konca,wiec pomoze ci w jezyku(no chyba tylko w ten sposob bedzie mogl ci pomoc),zauwazylam ze szukalas informacji o szpitalu w ktorym chcerz rodzis ,tu masz link z recensjami,ale tylko po wlosku,popros meza aby ci przetlumaczyl,nie za bardzo dobrze pisza o porodowce...
    http://www.qsalute.it/ostetricia-e-g...na-borgo-roma/
    Ostatnio edytowane przez Anika73 : 2-11-2011 - 22:40

Entuzjast(k)a

Doroto,ja znam włoski,ale podczas porodu słowa ni wypowiedziałam przez 15 godzin!!!! oprócz wycia nic innego nie wyszło z moich ust...oczywiście nie straszę pamiętaj każdy poród jest inny!!!!

Początkująca(y) Avatar anjoo

hej,

2011- 2012 ja chodze od pazdziernika do maja ,jakos tak na kurs wloskiego, place 15 e za ksiazke i ksera, za circa 6 mcy nauki :) kurs jest super, wlasnie organizuja wersje letnia ale ja i brzuszek nie pojdziemy, wiec czekam na kolejny pazdziernikowy,
    polecam wam dziewczyny- kurs dla wszytkich stranieri, u nas jest mix europejsko azjatycki, i nawet byli z sudanu. piekne przezycie,nauka i obce kultury.
    sprawdzalam w wielu regionach go organizuja.wydaje wiec tylko na dojazd 2 razy w tyg po 2 godz:):) pomaga ,noi parliamo meglio adesso:)no i wkoncu tesciowa mnie rozumie hihi:)
    Nie mów nic. Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości. — Paulo Coelho
    Alchemik

Zasady Postowania