71. do 80. z 87
-
6-02-2012, 11:47 #71Początkująca(y)
Odp: Czy oddajecie 1% podatku i dla kogo?
Ja oddaje ten jeden procent odkąd pracuję. Wcześniej dawałem na schroniska, w tym roku chciałbym ten jeden procent dać na krakowskie Stowarzyszenie Wielkie Serce. Powstało z inicjatywy wychowawców i pracowników internatu. Działają dla dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, często z biednych lub patologicznych rodzin i z tego co słyszałem, są całkiem skuteczni.
-
9-02-2012, 06:45 #72
Jesli oddajesz po prostu na fundację bez wskazania osoby, to zazwyczaj jest to rozdzielane na wszystkich podopiecznych lub na działanie fundaji plakaty, administrację - zależy - w większości fundacji podopieczni a raczej ich rodzice po okazaniu faktur dostaja zwrot pieniążków za np bilety - dojazd do miejscs rehabilitacji, np na znaczki listów które ze swoimi prośbami rodzice rozyłaja po firmach prosząc o pomoc, na wizytówki i plakaty informacyjne o swoich dzieciątkach itp
Powrót do strony www.amelka.net.pl/Galeria zdjęć
Powrót do galerii/Galeria nr 2 - rehabilitacja
-
9-02-2012, 10:37 #73
marusiaczek - jeśli przekazujesz 1% na samą fundację idzie najczęściej to na cele statutowe fundacji - na każdej stronie internetowej fundacji jest opisane jakie są te cele. Jeśli natomiast przekazujesz na konkretne dziecko w fundacji to to jest tak ( opiszę jak jest u nas ): Pieniądze księgowane są na subkoncie dziecka pod koniec roku ( niestety biurokracja ). Każdy rodzic ma wgląd w to ile pieniędzy jest na subkoncie dziecka. Najczęściej jest tak, że jeśli np. my wykupujemy Basi rehabilitację to płacimy to z własnych pieniędzy i wysyłamy później odpowiednio opisaną fakturę do fundacji i oni wtedy zwracają nam kwotę z faktury - ale zwracają to z pieniędzy uzbieranych na subkoncie dziecka. Nie ma takich sytuacji, że rodzic dostaje pieniądze w rękę i róbta co chceta.
ps. a co do głównego pytania wątku..W zeszłym roku jak jeszcze nie mieliśmy dziecka, nasz 1% powędorwał do córki koleżanki z BB, w tym roku oddamy naszej Basi na rehabilitację.
-
18-02-2012, 15:33 #74Wdrożona(y)
czyli wniosek z tego taki, że jednak lepiej przekzaywać na konkretną osobę, niż na fundację jako całość?
-
19-02-2012, 16:47 #75Wdrożona(y)
No wlasnie chyba tak, duzo czytalam o tym i wiele osob wypowiada sie wlasnie za oddaniem 1% na konkretne dziecko a nie na fundacje.
-
20-02-2012, 21:59 #76Wdrożona(y)
właśnie i ja coraz częsciej spotykam się z takimi opiniami, ale z 2 strony mój kolega przekazuje 1% na Fundację Spełnionych Marzeń, dla dzieci chorych na raka i też jest zadowolony ze swojego wyboru
-
20-02-2012, 22:26 #77
-
21-02-2012, 08:37 #78
Ola-zgadzam sie!
kazdy czuje inna potrzeb,jeden da na zwirzeta,inny fundacji,inny na konkretna osobe-najwazniejsze aby przekazac ten 1%,przeciez i tak MY rozliczajacy sie nie skorzystamy z tego 1% a inni napewno. My 1 rok zbieramy 1%,dla nas to szansa na dalesze leczenie i rehabilitowanie Krystianka,szkoda ze takie sa realia iz wiekszosc jest platna
Pozdrawiam
-
23-02-2012, 10:44 #79
dokładnie!
ja z mężem w tym roku przekażemy 1% dla Daniela z wątku o pomocy-pomóżmy przerwać dramat Daniela..
tak jak napisała Komi-najważniejsze to wogóle przekazać ten % świadomie a nie zostawiac to państwu...
pozdrawiam i życzę tym które proszą o pomoc dla swoich dzieci by ją otrzymały...
-
23-02-2012, 11:16 #80