Ci, którzy mieli okazję spotkać na swojej drodze chore dzieci, dzieci wymagające nieustannej opieki, rehabilitacji, ciągłego wsparcia zarówno fizycznego, jak i psychicznego, wiedzą jak trudno jest tym dzieciom funkcjonować w społeczeństwie. Wiedzą jak wiele pracy i wysiłku wkładają ich najbliżsi, żeby im choć odrobinę ułatwić życie i zabezpieczyć przyszłość. Wiedzą że nie jest to możliwe bez odpowiednich nakładów finansowych, których rodzicom często brakuje, ponieważ zarówno utrzymanie, jak i rehabilitacja chorego dziecka to duże obciążenie finansowe.

Aby choć jednemu z takich dzieci, jednej z takich rodzin było lżej, ja również zaczęłam pomagać- na tyle na ile jestem w stanie, na tyle, na ile potrafię.
Mój wybór padł na fundację Pro Sanatio. Fundacja ta powstała stosunkowo niedawno i zajmuje się pomocą dzieciom z porażeniem mózgowym. Jej ścisła współpraca z Centrum Rehabilitacji Dzieci i Młodzieży" Marzenia" daje duże możliwości leczenia dzieci niepełnosprawnych, w tym również z porażeniem mózgowym.
Samo Centrum, to pięknie położony ośrodek w Gołdapi, gdzie wykwalifikowany personel przy użyciu najnowocześniejszego sprzętu prowadzi skutecznie rehabilitację małych pacjentów. Byłam tam i widziałam jak wygląda to miejsce, obserwowałam radość dzieciaków, którym ułatwiono leczenie i dumę rodziców z postępów ich pociech.
Dlatego wiem, ze warto pomagać i będę to robić nadal, do czego i Was zachęcam.
Na dobry początek warto by było zapoznać się z działalnością samej fundacji:
Fundacja Pro Sanatio

Jeśli chciałbyś pomóc, zapraszam tutaj:

Fundacja Pro Sanatio | Jak możesz pomóc

Jeśli chcesz zgłosić dziecko do fundacji, zajrzyj:

Pro Sanatio | Założenie subkonta

Jeśli chcesz poczytać o Centrum" Marzenia" i o sposobach rehabilitacji dzieci niepełnosprawnych, zajrzyj na tę stronę:

Strona główna

Zapraszam! Pamiętaj, każda, nawet najdrobniejsza pomoc się liczy!