Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
1. do 10. z 12
    Wdrożona(y)

Domyślnie Jak ubierać jesienią 3-miesięczne dziecko?

Nie mam jeszcze wyczucia co do tego, jak ubierać dziecko w pogarszającą się pogodę. Najpierw wszyscy powtarzali, że za ciepło ubieram córeczkę, a teraz nie wiem, kiedy zacząć zakładać kurteczki, buciki, szaliczek itp. Dodam, że córeczka na początku spaceru zawsze płacze i trzeba ją trochę ponosić na rękach, więc jest bardziej nastawiona na wiatr, mimo że jak ją wyjmujemy z wózka to zawsze szukamy odpowiedniego miejsca, w którym wieje najmniej.

Możecie napisać przykładowe zestawy ciuszków, w jakie ubieracie swoje maleństwa w jesienną pogodę? W weekend planuję zakupy, bo teraz większość ubranek to śpiochy, kaftaniki, bodziaki i kilka spodenek oraz spódniczek, ale te ostatnie oczywiście tylko w domu. Miałam kilka cieplejszych bluz z kapturem, ale zdążyła z nich wyrosnąć zanim je pierwszy raz założyła :/
    Objawy ciąży tydzień po tygodniu - mój kalendarzyk ciążowy
    Ciekawe naklejki na ścianę - np. do pokoju maluszka

Zadomowiona(y) Avatar ciężarówka :)

Domyślnie Odp: Jak ubierać jesienią 3-miesięczne dziecko?

Ja mam co prawda prawie 9 miesięczną córeczkę i w chłodniejsze dni ubieram ją tak: body z długim rękawem na to bluza i cieplejsze spodnie typu polarkowe, skarpety i buciki do tego apaszka i czapeczka. Kiedy wieje i naprawdę jest chłodno dokładam rajstopki i lekką kurteczkę. Moja Maja jak miała 3 miesiące był początek wiosny wtedy ubierałam ją najczęściej body z długim rękawem albo kaftanik i śpiochy na to spodnie, bluza lub sweterek, kurteczka czapka szalik rękawiczki buciki jeździła wtedy w gondoli rzecz jasna więc jeszcze był kocyk :)

Fan(ka) Avatar damqelle
    Wpisów do bloga
    17

wiesz - jesień to nie jest jednoznaczna pogoda. raz jest ciepło, raz wietrznie, czasem wilgotno... na pewno nie powinno się dziecka przegrzewać, na pewno dobrze jest utrzymywać ciepło główki i stópek. Ubieraj więc mała tak jak sama siebie byś ubrała. Myślę że na takie cieplejsze dni body, cieńka bluza , spodnie i skarpetki najzupełniej wystarczy. I cienka bawełniana czapeczka. A gdy córeczka zaśnie - nakryj kocykiem. Gdy jest zimno - wiadomo - kolejne cieplejsze warstwy, a pod spodnie rajtuzki.
    No i odradzam buciki. Jestem zdania że maluszkowi nie powinno się zakładać butków zanim zacznie chodzić. 3-miesięczny maluszek ma ukształtowane stópki jakby stał na paluszkach i w butach jest po prostu niewygodnie bo wymuszają inny, nienaturalny układ stopy. lepiej ubrać grubsze skarpety.
    Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia :)

Wdrożona(y) Avatar Marihuanna

Dziecko zawsze trzeba ubierać o jedna warstwę ubrań więcej niż ubierasz się sama ... body to podstawa .. a dalej jak sama masz bluzke i kurtke to i dziecku zaloz .. czapeczka .. dalej jak sama masz lekkie spodnie to tylko skarpeteczki spodenki i buciki .. jak cieplejsze to zaloz dziecku pod spodni rajstopki:)
    Miłych ciepłych spacerków ;)

show must go on... Avatar happybeti

Nasza córeczka urodziła się w październiku i na pierwsze spacerki ubieralismy body,bluzkę i rajstopki oraz cienki dzianinowy kombinezon ,taki niby jak frotte-z kapturkiem i stópkami.do tego czapeczka i czasem chusteczka pod szyjkę.A resztę regulowaliśmy odpowiedznimi kocykami,w zalezności od pogody.Jak malutka płacze Ci na początku,też zawsze możesz owinąć ją w kocyk na rękach.
    ​...take it easy,babe...take it as it comes...

Zadomowiona(y) Avatar misiuunia

ja jestem takiego zdania NIGDY NIE PRZEGRZEWAJ MALENSTWA :)))
    lepiej ubrać mniej i zabrać ze sobą kocyk niż założyć za duzo!

moja córka urodziła sie we wrześniu i nigdy nie ubierałam jej za ciepło
    na spacery na poczatku października ubierałam jej body z krótkim rękawem, do tego spodenki i skarpety i kurteczke polarkową i czapeczkę, potem jak już zrobiło sie zimno to zakładałam body z krótkim rękawem i rajstopki i na to mieliśmy polarowy kombinezon, czapeczkę i rękawiczki
    moja córcia teraz ma skonczony rok i ani razu nie miała kataru ani nie była chora
    nawet moja lekarka mówi, żeby lepiej ubrać mniej a w razie czegoś okryć kocem, albo zabrać jeszcze coś do ubrania na zapas, bo z dwojga złego lepiej jesli troche zmarznie niz zeby sie przegrzało

Cytat Napisał Marihuanna Zobacz post
    Dziecko zawsze trzeba ubierać o jedna warstwę ubrań więcej niż ubierasz się sama ... body to podstawa .. a dalej jak sama masz bluzke i kurtke to i dziecku zaloz .. czapeczka .. dalej jak sama masz lekkie spodnie to tylko skarpeteczki spodenki i buciki .. jak cieplejsze to zaloz dziecku pod spodni rajstopki:)
    Miłych ciepłych spacerków ;)
    z tym sie nigdy nie zgodze, każdy człowiek odczuwa temperature inaczej
    wiadomo, ze dziecko które jeszcze nie rusza sie na spacerach musi być cieplej ubrane, ale to nie prawda że o jedną warstwe więcej trzeba zakładać

widziałam wiele razy wiosną kiedy moja córka chodziła już w samych spodenkach, body i jakiejś cieplejszej bluzie, jak rodzice idą z dzieckiem w wózku --> matka i ojciec ubrani w krótki rękach i jakieś cienkie spodnie a dziecko w rajstopach i spodniach (było widac ze ma rajstopy) w kórtce i bluzie i jeszcze w dodatku w czapce ;]

trzeba dostosowywac ubranie do pogody a nie ubierać o jedną warstwe więcej, to nie zawsze sie sprawdza

Entuzjast(k)a Avatar don_kichot
    Wpisów do bloga
    4

Słuchajcie....tak czytam te wasze wypowiedzi i mam pytanko. Otoz moj synek nie lubi chodzic w czapeczkach, zssuwa je z glówki i potem wyrzuca. Gdy latem bywaly zimniejsze dni zakladalam mu bluze z kapturem ale wiem ze niedlugo sam kaptur juz nie wysytarczy. Macie jakis sposob na to zeby przekonac dzieciaczka do czapeczek?

A co do ubierania w ogole, to ja zawsze zakladam bodziaka i bluzke z dlugim rekawem, jak robi sie chlodniej albo wietrzniej to jeszcze jakas bluze z kapturem (maly od tygodnia smiga w spacerowie) a na nogi w takie zimniejsze dni zakladam jednak butki. :)

Fan(ka) Avatar Pysia29d

ja ubieram dziecko w bodziaka ,pololarową bluze skarpietki i spodenki a na wieczór dokładam rajstoy i ciueniutka kurteczke (oczywsice czapeczka jest prawie zawsze) a moja kolezanka ma pól roczne dziecko i ubiera w sweter rajtki spodnie i gruby zimowy kabinezon który dalam jej na zime. jak jej dizecko miało miesiac i był maj prawie to dziecko było tez tak samo ubrane i przykryte takim masakrycznie grubym kocem ,ze ja nawet antka w zimie takim nie przykrywałam jak lezał ,dodatkowo dziecko mialo postawione takie od wiatru (nie wiem jak to sie nazywa) i wogole go nie było widac.Potem sie dziwiła dlaczego chłopczyk ma cały bodziak mokry i wlosy i czapeczke i raczki i wszystko (uwazała ze mały jest t rzeba go tak ubierac).Niestety do dzis jej nie przetłumaczyłam co do ubierania wiec dałam sobie spokój.

moja córka też nie lubi czapek, ja jej niie zmuszam :P
    jak jest jej zimno w główke to sobie nie ściąga a jak jej ciepło to ściąga :) hehehe
    na szczęście umie już pokazać ze chce założyc czapke która zawsze mamy przy sobie :) a jak nie to kapturek :) w zimie myśle, ze nie bedzie problemu bo bedzie na tyle zimno ze dziecko samo polubi czapke :)

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Tagi tego tematu

Zasady Postowania