Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
11. do 12. z 12
    Wdrożona(y)

Domyślnie Odp: Jak ubierać jesienią 3-miesięczne dziecko?

"wiesz - jesień to nie jest jednoznaczna pogoda"
    No właśnie wiem, dlatego mam problem z tym jak sama się ubierać :) Ale robię teraz tak, że przed wyjściem na spacer sama wychodzę na chwilę, np. wyrzucić śmieci i wtedy wiem mniej więcej jak jest. Jeśli ja mam tylko sweterek i płaszczyk, córeczkę ubierałam w ostatnich dniach w 2 warstwy pod kurteczką, np. bodziak na krótki rękaw i ciepła bluza albo bodziak na długi rękaw i śpioch, na dół też 2 warstwy - albo półśpioch albo śpioch/pajac i dodatkowe spodenki oraz buciki. Czapeczka oczywiście to podstawa :) Na to tylko jeden kocyk i jak na razie okazuje się, że jest to dla niej optymalne ubranko na ok. 10 stopni.

"No i odradzam buciki."
    Buciki u mojej córeczki wyglądają jak bardzo ciepłe skarpetki z dodatkowym podszyciem pod stopę, więc są mięciutkie i córeczka powinna się w nich czuć jak w zwykłych skarpetkach.

"z dwojga złego lepiej jesli troche zmarznie niz zeby sie przegrzało"
    No właśnie mam obawy, że córeczka przeziębiła się właśnie dlatego, że lekko zmarzła i parę razy miała takie letnie stópki, dlatego zaczęłam się zastanawiać, czy źle jej nie ubieram.
    Objawy ciąży tydzień po tygodniu - mój kalendarzyk ciążowy
    Ciekawe naklejki na ścianę - np. do pokoju maluszka

Wdrożona(y)

Domyślnie Odp: Jak ubierać jesienią 3-miesięczne dziecko?

Jakoś z czasem wszystko się unormowało. Temperatura przez jakiś czas utrzymywała się bardzo podobna, więc z dnia na dzień ubieraliśmy córeczkę stopniowo coraz chłodniej i w końcu doszliśmy do wprawy

Przy temperaturze ok. 4 stopni pod kombinezonem zimowym ma bodziaka na długi rękaw, rajstopki i jakąś cienką bluzeczkę. Jeśli bodziak jest na krótki rękawek to zamiast cienkiej bluzeczki nakładamy cieplejszą bluzę z kapturem. Do tego cienka apaszka, w szczególności przy zwykłej bluzeczce, która zazwyczaj ma spory dekolt i nie zakrywa w całości szyjki. Zakładamy też takie buciki w formie cieplutkich skarpetek. Tak ubraną przykrywamy niezbyt grubym kocykiem. Przy chłodniejszej temperaturze (bliskiej 0) w pierwszej kolejności zmieniamy kocyk na cieplejszy. Czapeczka oczywiście jest zimowa, ale kiedy jeździmy do rodziny czy sklepu, a więc córeczka spędza więcej czasu w aucie lub zamkniętym pomieszczeniu niż na dworze, kombinezon zmieniamy na cieńszy, a czapeczkę nakładamy też dużo chłodniejszą i i tak zdarza się, że ma lekko spoconą główkę.
    Objawy ciąży tydzień po tygodniu - mój kalendarzyk ciążowy
    Ciekawe naklejki na ścianę - np. do pokoju maluszka

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2

Tagi tego tematu

Zasady Postowania