1. do 7. z 7
-
9-07-2009, 10:31 #1Początkująca(y)
Jak umilić dziecku podróż - propozycje zabaw
Zbliżają się wakacje a wraz z nimi długo wyczekiwane wyjazdy z rodzinką na wczasy. Wiążą się one często z długą i męczącą podróżą. Z doświadczenia wiem, że jeśli wybieramy się na wyjazd z dziećmi to lepiej przygotować sobie w zanadrzu kilka zabaw na czas jazdy samochodem lub innym środkiem transportu, aby dzieci nie uprzykrzyły podróży lecz żeby stała się ona częścią wypoczynku i dobrej zabawy dla wszystkich

Przykładowe zabawy z dziećmi podczas podróży:
- układanie rymów: stołek – fiołek,
- wymyślanie wyrazów na ostanią literę poprzedniego: mama - arbuz - zegar,
- odgadywanie rzeczy z krajobrazu widzianego zza okna na daną literę - "coś w pobliżu na literę..."
http://www.dla-dzieci.com.pl/porady_wychowawcze,82.htmlOstatnio edytowane przez ewell : 9-07-2009 - 10:34
-
14-07-2009, 12:48 #2
Odp: Jak umilić dziecku podróż - propozycje zabaw
Gazetka z obrazkami i nasza dzidzia jest w siódmym niebie
Niestety nie wystarcza to na zbyt długo, po kilkudziesięciu minutach zaczyna się nudzić ;/
-
28-07-2009, 15:49 #3Początkująca(y)
wspólne śpiewanie zawsze się sprawdza, ale zależy jeszcze od wieku dzieciaczków.
-
29-07-2009, 13:25 #4
Witam,
jestem mamą rocznej Zuzii czeka nas ok 4 godzinna podróż samochodem. Na rymowanki i wsolne śpiewanie jeszcze za wcześnie więc jak zwykle zaopatrzę się w zabawki grające , smycze, telefony. Niedawno zmieniliśmy fotelik, więc licze że bedzie zainteresowana nowymi widokami,
-
30-07-2009, 14:22 #5
ewell, pamietam te zabawy, moj Kuba jest co prawda za maly na nie jeszcze niestety, pozostaja nam piosenki i ksiazeczki do ogladania i czytania. A ja pamietam jeszcze takie zabawy z moja mama:
- jedna osoba zapisuje jakis dlugi wyraz np. KRASNOLUDEK, zadanie polega na stworzeniu z liter tego wyrazu jak najwiekszej liczby nowych wyrazow np. kora, nosek, dno itd. , literki nie moga sie powtarzac.
- jedna osoba wybiera litere i kategorie np. zwierzeta, przedmioty, przyroda a nastepnie po kolei wymienia sie wyrazy na ta litere az do wyczerpania tematu - mozna podawac trudniejsze, nie znane dziecku wyrazy i przy okazji tlumaczyc ich znaczenie, wzbogaca slownictwo.
- jedna osoba zapisuje na kartce jakas liczbe od 1 do 100. Zawodnicy probuja odgadnac jaka to liczba podajac kolejne propozycje a naprowadzani sa stwierdzeniami: wiecej lub mniej.
- zabawa w "co wolisz", kolejno zadaje sie pytanie: Co wolisz- psa czy kota/lato czy zime/pomidorowa czy ogorkowa itd. Odpowiadajacy musi podac krotkie uzasadnienie, swietna zabawa, dzieki niej mozna sie blizej poznac.
-
3-08-2009, 13:17 #6Entuzjast(k)a
Wszystko nalezy dostosowac do wieku i srodka transportu. Ja mam glownie doswiadczenia z pordozy samolotem i tym sie moge podzielic:
- zawsze miec cos nowego, co maluch dostaje dopiero po ulokowaniu sie na miejscu. Dobrze aby to nie bylo nic glosnego i ni skladalo sie z malych kawalkow (np. puzzle), bo albo moze przeszkadzac innym podrozujacym, albo rozsypac sie po podlodze (nie zawsze ma sie mozliwosc zebrania a maluch moze o to zrobic cyrk!)
- pozwolic dziecku spakowac swoj "bagaz podreczny" (oczywiscie pod naszym okiem) i pozwolic wziasc odpowiedzialnosc za niego w czassie podrozy;
- dla maluchow, ktore juz ogladaja tv bardzo dobre jest przenosne dvd ze sluchawkami;
- pozwolic maluchowi na troche swobody; (plusy sa wieksze od ryzyka)
- standartem dla roznego wieku sa kredki i blok czy kolorowanki, ale warto aby wszystko trzymalo sie kupy - kartki w bloku a kredki w piorniku;
-
18-12-2009, 10:09 #7
Jak dla mniej najlepszą zabawą dla dziecka w samochodzie będzie po prostu spanie
Dwa lata temu jechaliśmy samochodem na południe Włoch, a z nami 3 letni bombel. W ogóle nie płakał, w zasadzie 80% czasu przespał i mieliśmy święty spokój

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

..:: Młode Mamy Weteranki ::..
Dzisiaj, 09:37 w Młodziutkie mamy -przyszłe i obecne