21. do 29. z 29
-
1-12-2010, 14:07 #21
-
9-10-2011, 20:51 #22
Odp: Z dzieckiem do Egiptu - niezbędnik
Hej,
Ja wczoraj wróciłam z Egiptu. Byliśmy w Iberotel Aquamarine Resort w Hurghadzie z biurem Sun&Fun. Polecam z czystym sumieniem. Pokoje wspaniałe. Mnóstwo basenów dla maluchów. Dla takich 2-3 latków i ciut starszych place zabaw. 2 duże kompleksy ze zjeżdżalniami. Cały teren hotelu dosyć duży, ale mi to odpowiadało. Było gdzie spacerować. Nad basenami mnóstwo miejsca.
Co do naszego 9-miesięcznego. Podróż zniósł rewelacyjnie. 4,5h trwał cały lot. Połowę przespał, a połowę się bawił. W szoku byłam, bo normalnie jest bardzo aktywnym dzieckiem. Przy lądowaniu i starcie nie płakał. Fakt faktem dostał Viburcol przed wylotem tak na wszelki wypadek.
Miałam ze sobą obiadki, deserki Gerbera i kaszki na dobranoc Hipp'a. Jadał razem z nami w restauracji gdzie było kilkanaście krzesełek do karmienia. Dodatkowo miałam mleko w proszku, 2 kaszki smakowe, chrupki i awaryjnego lizaka. Woda w hotelu kosztowała 4$ za 1,5l... Po przeliczeniu ponad 12zł! Facet z baru wysłał mnie jednak do sklepu, który jest za raz przy wyjściu. Kupiłam tą samą wodę za 1$ :)... Tak, więc z wodą nie ma problemu. Apteka była zaraz obok sklepu gdzie były Pampersy. Widziałam tylko rozmiar 3. Brałam swój czajnik... okazało się jednak, że był w pokoju.
Ogólnie wszystkim, którzy chcą lecieć o Egiptu polecam wyjazd jak najbardziej. My mieliśmy ze sobą jeszcze Nurofen, Stodal, Nasivin, Sanosvit i Vita C. Mały dostał kataru kilka godzin przed wylotem, który mu jednak przeszedł po 2 dniach.
Przy naszym Hotelu był jakiś szpital. Nic się nie działo, więc więcej na ten temat nie napisze. W recepcji pracuje Pani Justyna - Polka.
Podczas naszego pobytu było 35-36 stopni. Jenak wiał taki wiatr, który sprawił, że myśleliśmy, że jest max 30. W zimę wiatr jest ponoć jeszcze zimniejszy! Gdy wychodziliśmy z Antkiem z basenu od razu zawijaliśmy go w ręcznik. Dla siebie nie stosowaliśmy żadnych filtrów i się nie spaliliśmy. Antek przez pierwszy dzień miał 50. Później 30. Ostatnie 3 dni filtr 10. Opalił się minimalnie.
Nasz hotel był przystosowany do niepełnosprawnych. Były więc wszędzie rampy. Mieliśmy pokój rodzinny co polecam każdemu. Droższy, ale też dużo większy. Posiadał dodatkowy pokój z 2 łóżkami. My mieliśmy pokój na 1 piętrze. Wózek zostawialiśmy przy schodach razem z innymi rodzicami. Ogólnie stało tam 6 wózków :) ...
Jakby ktoś miał pytanie to odpowiem na prv.
-
6-04-2012, 19:58 #23
Ktos chyba przesadzil z braniem wody butelkowanej z Polski. Przeciez Egipt to nie pustynia, jak wlasnie mysla Polacy, w kolo hoteli jest mnostwo sklepow i sklepikow, gdzie sie mozna zaopatrzyc w wode butelkowana firm takich jak Nestle czy Danone oraz inne znane marki bezpieczne dla dzieci. Wystarczy po prostu wyjsc z hotelu :D mieszkalam pare miesiecy w Egipcie i naprawde nie ma sie czego bac, jesli sie nie przesadza. To co ludzie czesto nazywaja zemsta faraona, w 60 % przypadkow to nie flora bakteryjna, ale przezarcie, bo w All Inclusive wszyscy jedza jakby wczesniej jedzenia nie widzieli. A potem wiadomo, rozwolnienie i bol brzucha.
najwazniejsze, aby dziecku podawac owoce bez skorki, badz tez ze skorki obierac. Egipskie owoce sa pyszne i zdrowsze od naszych, gdyz nie sa tak pryskane, maja wystarczajco slonca. Egipcjanie kochaja dzieci i jest tam sporo atrakcji dla dzieci. Mozna rowniez wynajac w opiekunke , w Hurghadzie sa polskie pielegniarki -opiekunki, wiec rodzice beda mogli wyjsc wieczorem bez dziecka.
-
10-04-2012, 22:04 #24
-
11-04-2012, 16:39 #25
-
14-04-2012, 22:48 #26
-
17-04-2012, 18:31 #27
Smile jasne ale bie wiem czego konkretnie szukacie . Spokojniejsze rejony to marsa Alam i el gouna w pobliżu hrg obie miejscowości są droższe niż hurghada pod względem kosztu wycieczek. Poczytaj w necie czy wam pasują takie klimaty. El gouna typowo dla golfiarzy z pięknymi kanalami w odroznieniu od przeludnionej i taniej hrg . Marsa Alam to spokój i jeśli lubicię nurkowac w tamtych okolicach można spotkać okazy niespotykane w innych częściach egiptu
-
17-04-2012, 22:23 #28
-
12-05-2012, 21:38 #29
Ayni - wybraliśmy jednak Turcje. Lecimy w czerwcu do Concord Delux Hotel. 30min od lotniska. Może w październiku wrócimy do Egiptu.
Aniam141 - Zastanawialiśmy się nad tym hotelem, ale on leży w drugiej linii brzegowej (Trzeba przejść przez taką szeroką drogę i dosyć kawałek iść do morza-czyli wyjść do tamtejszych z małym), więc zrezygnowaliśmy. A ten nasz (Iberotel Aquamarine) był wtedy w tej samej cenie.

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

..:: Młode Mamy Weteranki ::..
Dzisiaj, 09:37 w Młodziutkie mamy -przyszłe i obecne