To jest forum eksperckie

Do współpracy przy forach eksperckich zaprosiliśmy ludzi, których znamy i, których kompetencje cenimy. Cieszymy się, że zgodzili się dołączyć do www.babyboom.pl

1. do 6. z 6
Tym forum zarządza Ewelina Słotwińska-Rosłanowska – prawnik (Uniwersytet Warszawski) oraz ekonomista (Szkoła Główna Handlowa), pracownik Zakładu Demografii SGH. Specjalizuje się w prawie pracy oraz prawie rodzinnym, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień łączenia pracy zawodowej z obowiązkami rodzinnymi. Jest autorką licznych publikacji i opracowań z dziedziny polityki rodzinnej.
    Grudniowa mamusia Avatar mineralnakocica

Domyślnie Alimenty a dodatki

Czy jeżeli mój narzeczony dostaje barbórke ,14-nastke to sad moze jakaś cześć kazac dawać na dzieci? pytam bo w sadzie I instancji sąd powiedział że to sa dodatki i to nie wchodza w zaspokajanie podstawowych potrzeb dziecka i nie przyznał jego zonie nic z tych rzeczy ale sprawa trafiła do sądu apelacyjnego i stąd pytanie czy prawnie mozna sie ustrzec od tego by sad jej nie przyznał nic z tych dodatków czy nie?

Ekspert BB. Prawniczka

Domyślnie Odp: Alimenty a dodatki

W kontekście wysokości alimentów istotne są:
    1. koszty utrzymania dziecka
    2. możliwości zarobkowe rodzica (i tu wszystkie dochody mają znaczenie).

Cytat Napisał mineralnakocica Zobacz post
    Czy jeżeli mój narzeczony dostaje barbórke ,14-nastke to sad moze jakaś cześć kazac dawać na dzieci? pytam bo w sadzie I instancji sąd powiedział że to sa dodatki i to nie wchodza w zaspokajanie podstawowych potrzeb dziecka i nie przyznał jego zonie nic z tych rzeczy ale sprawa trafiła do sądu apelacyjnego i stąd pytanie czy prawnie mozna sie ustrzec od tego by sad jej nie przyznał nic z tych dodatków czy nie?

sad pierwszej instancji orzekł alimenty w wysokosci 1100zł na dzieci i mój narzsecozny tyle jest w stanie placic a jej powiedział że doatków zadnych jej nie przysługuje bo to nie zalicza sie do zaspokojenia podstawowych potrzeb dziecka.

Ekspert BB. Prawniczka

Cytat Napisał mineralnakocica Zobacz post
    sad pierwszej instancji orzekł alimenty w wysokosci 1100zł na dzieci i mój narzsecozny tyle jest w stanie placic a jej powiedział że doatków zadnych jej nie przysługuje bo to nie zalicza sie do zaspokojenia podstawowych potrzeb dziecka.
    Ale to zupełnie dwie różne pary kaloszy 0 zarobki meża, a potrzeby dzieci.
    Ojciec dziecka ma płacić alimenty w kwocie ustalonej przez sąd. Matka dziecka nie ma prawa wnikać w dochody ojca. jesli wysokosć alimentów jest niewystarczająca może natomiast wnieśc o ich podwyższenie.

Sąd przyznał jej 1300zł alimentów na dwójke dzieci jej to odpowiada ale mój sie odwolał bo chodzi o dochodzenie winy

Ekspert BB. Prawniczka

Sąd przyznał jej 1300zł alimentów na dwójke dzieci jej to odpowiada
    raz pisze Pani, ze 1300 a raz, że 1100. prosze się zdecydować.

ale mój sie odwolał bo chodzi o dochodzenie winy
    A co ma wina do wysokosci alimentów dla dzieci?

Zasady Postowania