To jest forum eksperckie
Do współpracy przy forach eksperckich zaprosiliśmy ludzi, których znamy i, których kompetencje cenimy. Cieszymy się, że zgodzili się dołączyć do www.babyboom.pl
1. do 4. z 4
2Podziękowań
Temat: Alimenty na dziecko
Tym forum zarządza Ewelina Słotwińska-Rosłanowska – prawnik (Uniwersytet Warszawski) oraz ekonomista (Szkoła Główna Handlowa), pracownik Zakładu Demografii SGH. Specjalizuje się w prawie pracy oraz prawie rodzinnym, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień łączenia pracy zawodowej z obowiązkami rodzinnymi. Jest autorką licznych publikacji i opracowań z dziedziny polityki rodzinnej.-
24-02-2011, 14:25 #1kiwanczukGuest
Alimenty na dziecko
Witam...
Bardzo proszę o poradę co mam teraz zrobić w sprawie alimentów. Były mąż miał zasądzone 300 zł miesięcznie na córkę. Płacił w terminie. Od ok 4 miesięcy już nie pracuje i jest zarejestrowany w urzędzie pracy. W chwili obecnej dał mi do zrozumienia że jest bez kasy i nie bedzie płacił alimentów na córkę. Co mam teraz zrobić i gdzie się udać w tej sprawie?
-
24-02-2011, 15:06 #2Ekspert BB. Prawniczka

Odp: Alimenty na dziecko
Powinna Pani udać sie do komrnika by ten wszczął postępowanie egzekucyjne. Jeśli egzekucja okaże się bezskuteczna być może będzie Pani mogła ubiegać się o alimenty z Funduszu Alimentacyjnego. To zalezy od dochodu na osobę w Pani gospodarstwie domowym.
-
28-02-2011, 14:00 #3kiwanczukGuest
Aha, dziękuję... A co mam zrobić z córą, dalej mam dawać mu na weekendy? Mówią żeby nie dawać, bo nie wpłaca pieniędzy. W kwietniu wyjeżdża on za granice do Niemiec na dwa miesiące więc nie bedzie się z nią widział, ale co potem... Może się okazać że tam zarobi pieniądze i dopiero mi wpłaci. Czy w związku z tym komornikowi przedstawić sytuację i zgłosić przed jego wyjazdem do Niemiec czy poczekać jak wróci?
-
1-03-2011, 09:06 #4Ekspert BB. Prawniczka

Nie ukrywam, ze sformułowanie "wydawać ojcu dziecko" mocno mnie razi.A co mam zrobić z córą, dalej mam dawać mu na weekendy?
Co do pytania natomiast, fakt niepłacenia alimentów nie powoduje, że ojciec traci swoje prawa względem dziecka. Ponoszenie kosztów utrzymania dziecka to jedno a utrzymywanie kontaktów z dzieckiem drugie.
Działanie takie jest bezprawne. Poza tym, kogo Pani chce ukarać? Pozbawić dziecko kontaktów z ojcem?Mówią żeby nie dawać, bo nie wpłaca pieniędzy.
[/QUOTE]Czy w związku z tym komornikowi przedstawić sytuację i zgłosić przed jego wyjazdem do Niemiec czy poczekać jak wróci?[/QUOTE]
Może Pani wystąpić do komornika w każdej chwili, w której istnieje zaległość w spłacie alimentów. To, kiedy Pani to zrobi, pozostaje do Pani decyzji.

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

..:: Młode Mamy Weteranki ::..
Dzisiaj, 09:37 w Młodziutkie mamy -przyszłe i obecne