To jest forum eksperckie
Do współpracy przy forach eksperckich zaprosiliśmy ludzi, których znamy i, których kompetencje cenimy. Cieszymy się, że zgodzili się dołączyć do www.babyboom.pl
1. do 4. z 4
Tym forum zarządza Ewelina Słotwińska-Rosłanowska – prawnik (Uniwersytet Warszawski) oraz ekonomista (Szkoła Główna Handlowa), pracownik Zakładu Demografii SGH. Specjalizuje się w prawie pracy oraz prawie rodzinnym, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień łączenia pracy zawodowej z obowiązkami rodzinnymi. Jest autorką licznych publikacji i opracowań z dziedziny polityki rodzinnej.-
8-11-2011, 19:49 #1Początkująca(y)
ciąża l4 działalność gospodarcza niższy zus
Witam
Do września tego roku płaciłam preferencyjny ZUS od podstawy 415,80 zł. Od września już normalny do 2015,40 zł.
Okazało się że jestem w ciąży biorąc pod uwagę moją pierwszą ciążę spodziewam się że szybko wybiorę się na L4.
Pytanie 1: Na jaki zasiłek chorobowy mogę liczyć. Czy to będzie średnia z ostatnich 12 miesięcy.
Pytanie 2: Czy jak zostanę zatrudniona na umowę o pracę, do zasiłku chorobowego dalej będzie się liczyć ostatnie 12 m-cy z działalności gospodarczej, czy już kwota widniejąca na umowie?
Pozdrawiam
Magda
-
9-11-2011, 11:04 #2Ekspert BB. Prawniczka

-
9-11-2011, 13:03 #3Początkująca(y)
Odp: ciąża l4 działalność gospodarcza niższy zus
Podjełabym pracę nie rezygnując z DG.
-
9-11-2011, 22:06 #4
Odp: ciąża l4 działalność gospodarcza niższy zus
polecam lekture tego blogu