To jest forum eksperckie
Do współpracy przy forach eksperckich zaprosiliśmy ludzi, których znamy i, których kompetencje cenimy. Cieszymy się, że zgodzili się dołączyć do www.babyboom.pl
1. do 2. z 2
Temat: co z szkołą?
Tym forum zarządza Ewelina Słotwińska-Rosłanowska – prawnik (Uniwersytet Warszawski) oraz ekonomista (Szkoła Główna Handlowa), pracownik Zakładu Demografii SGH. Specjalizuje się w prawie pracy oraz prawie rodzinnym, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień łączenia pracy zawodowej z obowiązkami rodzinnymi. Jest autorką licznych publikacji i opracowań z dziedziny polityki rodzinnej.-
24-07-2010, 10:50 #1Początkująca(y)
co z szkołą?
Mam 16 lat, 17 skończę w styczniu. Obecnie jestem w 12 tygodniu ciąży. Dostałam się do LO wojskowego. W tej sytuacji wiem, że z zajęc wojskowych i tak muszę zrezygnowac. Dlatego zastanawiałam się nad szkołą zaoczną bądź wieczorową. Niestety po tym co czytałam w Internecie, w tych szkołach wymagany wiek - 18 lat. Czy w zaistniałej sytuacji mam jakieś szanse na pójście do szkoły zaocznej bądź wieczorowej? A jeśli nie, to co z tą, do której się dostałam? Czy mogą mnie z niej "wyrzucic" na samym początku?
-
31-07-2010, 13:24 #2Ekspert BB. Prawniczka

Odp: co z szkołą?
Nie jest prawdą, że do szkół zaocznych/wieczorowych dla dorosłych przyjmowane są tylko osoby pełnoletnie. Zgodnie z prawem do liceum dla dorosłych można przyjąć osobę, która:
1. w danym roku kalendarzowym ukończy 18 lat.
2. która najpóźniej w dniu rozpoczęcia zajęć dydaktyczno – wychowawczych ukończyła 16 lat, ma opóźnienia w cyklu kształcenia związane z sytuacją życiową lub zdrowotną uniemożliwiającą podjęcie lub kontynuowanie nauki w szkole ponadgimnazjalnej dla młodzieży.
Pkt 2 może stanowić podstawę przyjecia Pani.

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

..:: Młode Mamy Weteranki ::..
Dzisiaj, 09:37 w Młodziutkie mamy -przyszłe i obecne