To jest forum eksperckie
Do współpracy przy forach eksperckich zaprosiliśmy ludzi, których znamy i, których kompetencje cenimy. Cieszymy się, że zgodzili się dołączyć do www.babyboom.pl
1. do 10. z 11
Tym forum zarządza Ewelina Słotwińska-Rosłanowska – prawnik (Uniwersytet Warszawski) oraz ekonomista (Szkoła Główna Handlowa), pracownik Zakładu Demografii SGH. Specjalizuje się w prawie pracy oraz prawie rodzinnym, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień łączenia pracy zawodowej z obowiązkami rodzinnymi. Jest autorką licznych publikacji i opracowań z dziedziny polityki rodzinnej.-
7-11-2011, 09:05 #1
Rozliczenie z urzędem skarbowym
Nie wiem czy dobry dział wybrała do tego typu pytania.
Chodzi mi o co roczne rozliczenia z US. Wiadome jest mi to, że będąc w związku małżeńskim można rozliczać sie wspólnie i przysługuje ulga na dziecko, samotnym rodzicom również przysługują ulgi. A co dzieje sie z parami żyjącymi w konkubinacie? Czy mogą one rozliczać sie wspólnie i uzyskać ulgę na dziecko czy juz takiego prawa nie mają?
-
7-11-2011, 20:53 #2Ekspert BB. Prawniczka

Odp: Rozliczenie z urzędem skarbowym
By rozliczać się wspólnie z mężem musza być spełnione dwa warunki:Chodzi mi o co roczne rozliczenia z US. Wiadome jest mi to, że będąc w związku małżeńskim można rozliczać sie wspólnie i przysługuje ulga na dziecko,
1. trzeba być małżeństwem cały rok podatkowy
2. trzeba pozostawać w ustroju wspólnosci majatkowej.
Tak - ulga na dziecko.samotnym rodzicom również przysługują ulgi.?
osoby życjące w konkunbinacie nie mają prawa rozliczać się wspólnie. Żadne z nich nie moze tez rozliczać sie jako samotny rodzic. Przysługuje im jednak ulga na dziecko (jedna).A co dzieje sie z parami żyjącymi w konkubinacie?Czy mogą one rozliczać sie wspólnie i uzyskać ulgę na dziecko czy juz takiego prawa nie mają?
-
9-01-2012, 19:51 #3Zadomowiona(y)
Witam serdecznie. By nie poruszac podobnego tematu zadam wiec tutaj pytanie. Skoro nie mieszkam z ojcem dziecka i nigdy nie bylismy małzeństwem, czyli były partner moze na przyklad odliczyć sobie 6mc ulgi na dziecko a ja drugie 6mc? Bądz tak jak ustalimy miedzy soba?
-
10-01-2012, 20:19 #4Ekspert BB. Prawniczka

Nie ma takiej możliwości. Temat ten poruszony był w jednym z ostatnich wątków (założonych przez użytkownika mineralnakocica). Prawo do ulgi ma jedynie rodzic faktycznie opiekujący się dzieckiem. Orzeczenie SN nie pozostawia wątpliwości, ze wspólne zamieszkiwanie z dzieckiem jest warunkiem koniecznym do uzyskania ulgi.
-
10-01-2012, 23:11 #5Zadomowiona(y)
-
3-02-2012, 08:20 #6Początkująca(y)
dzień dobry
czy świadczenie rodzinne podlega rozliczeniu rocznym PIT?
-
21-02-2012, 19:12 #7
-
21-02-2012, 22:22 #8
witam przebywam obecnie na urlopie wychowawczym
pobieram zasiłek rodzinny wraz z dodatkiem z tytulu opieki nad dzieckiem
jestem w zwiaku małżenskim juz 9 rok i jak co roku rozliczamy sie z mezem razem
moje pytanie dotyczy rozliczenia
w zeszłym roku dostałam rozliczenie całoroczne z ZUS-u
w tym roku nadal czekam - maż dostał na poczatku lutego
ja w poprzednich 2 latach dostałam zawsze 14-15 luty
a teraz cisza niewiem czy Zus wysyla takowe rozliczenie skoro cały rok 2011 dostawalam zasilek rodzinny wraz z dodatkiem
prosze o odpowiedz bo jezeli niepotrzebnie czekam na to rozliczenie to juz dawno złożyłabym dokumenty do US
ps, do Zus-u nie moge sie dodzwonic juz od tygodnia aby sie czegokolwiek dowiedziec w zwiazku z dokumentem rozliczeniowymPatrycja--Aniołek 10.05.2004 (16tc) Na zawsze w Moim sercu -- Madziunia

http://swiatelkapamieci.pl/2004/1240...-10052004.html

-
27-02-2012, 00:18 #9Ekspert BB. Prawniczka

-
27-02-2012, 00:18 #10Ekspert BB. Prawniczka

1Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

..:: Młode Mamy Weteranki ::..
Dzisiaj, 09:37 w Młodziutkie mamy -przyszłe i obecne